Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között - galériával

Rendhagyó véget ért a 85. Oscar-gála: a Pi életét csak kevésbé fontos kategóriákban díjazták, és rekordot állított fel Daniel Day-Lewis.
Nem hozott meglepetést az idei Oscar-gála, a kritikusok várakozásainak megfelelően ítélték oda az amerikai filmakadémia tagjai a szobrocskákat. Ben Affleck Az Argo-akció című drámája a legjobb film, Ang Lee pedig a legjobb rendező díját kapta hétfő hajnalra virradóra a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián.

A díjak idén megoszlottak a 24 kategóriás mezőnyben. Steven Spielberg 12 Oscarra jelölt Lincolnja csak két díjat kapott: Daniel Day-Lewis játékának köszönhetően a legjobb színész, valamint a látványterv Oscarját. A 11 jelöléséből Ang Lee filmje, a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését, a legjobb rendezés Oscarján kívül technikai kategóriákért. A nyomorultak nyolc esélyéből hármat váltott Oscarra, Az Argo-akció pedig hét jelöléséből szintén három díjat nyert. A Miss Daisy sofőrje című film 1990-es sikere óta nem fordult elő, hogy olyan filmet választottak a legjobbnak, amelynek rendezőjét nem jelölték Oscar-díjra.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI (galéria)

Ben Affleck mellett Quentin Tarantino, a Django elszabadul rendező-forgatókönyvírója is kézbe vehette második Oscarját alkotása eredeti forgatókönyvéért. Daniel Day-Lewis, a Lincoln címszereplője harmadszor kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot a filmakadémia tagjaitól, a 22 esztendős Jennifer Lawrence viszont úgy meglepődött, amikor az Oscar-színpadra szólították, hogy elesett a pódiumra vezető lépcsőn.

Michael Haneke győzelme sem volt meglepő: az osztrák rendező Szerelem című filmjével az idegen nyelvű filmek kategóriájában aratott diadalt. A legjobb filmdalért, a Skyfallért Adele vehette át a szobrocskát.

Az Argo-akció sikere felháborodást váltott ki Iránban különösen amiatt, hogy a díjazott alkotást a videoközvetítéssel kapcsolat Michelle Obama jelentette be. Tajvanon ugyanakkor nemzeti hősként ünnepelték Ang Lee-t, a helyi televíziós csatornák "Tajvan dicsőségének" nevezték hétfőn az 58 esztendős rendezőt.

Ausztria is a sikertől hangos, az osztrákok ugyanis Michael Haneke mellett Christoph Waltzot is ünneplik, aki a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát, ezzel kétszeres Oscar-díjas lett.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI (galéria)

A gála nemcsak a filmek, hanem a ruhaköltemények versenye is volt: az első kritikák szerint Giorgio Armani és a Dior-ház került ki győztesként a divatcézárok vetélkedéséből az Oscar-gálán, a legelegánsabbnak viszont a meglepetésvendéget, Michelle Obamát kiáltották ki. A first lady ezüst színű Naeem Khan-estélyit viselt. Haute couture helyett a "fast fashionnek" hódolt Helen Hunt: a szőke színésznő HÚM-ruhát választott. Mint mondta azért, mert elérhető és a cég kiáll a környezetvédelem mellett, de a több százezer dolláros ékszerekről azért ő se mondott le.

Réz András esztéta szerint nem hozott meglepetést az Oscar-gála, idén furcsa módon már a jelölésekben sem volt meglepetés, így a díjakat nagyrészt a kritikusok várakozásainak megfelelően ítélték oda.

A szakember szerint megfigyelhető, hogy az amerikai filmakadémia közeledni szeretne Európához, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai nyitással "egyre definiálhatatlanabbá" válik az Oscar-díj.

Korábban írtuk

13.54 - Iráni felháborodás az Argo-akció győzelme miatt

Felháborodást váltott ki Iránban, hogy Az Argo-akció kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, a győztest ráadásul a videoközvetítéssel kapcsolt Michelle Obama jelentette be a Fehér Házból.

A Fars és a Mehr iráni hírügynökségek szerint különösen jelentős politikai felhangot ad a díjnak az, hogy a first lady közölte a győztes nevét. Felteszik a kérdést, hogy mindez miért pont akkor történik, "amikor egy Irán-ellenes filmet tüntetnek ki". Az iráni állami televízió egyszerűen csak egy CIA-reklámnak minősíti Az Argo-akciót.

A Ben Affleck által rendezett és főszereplésével készült film az 1979-es teheráni túszdráma egyik kevéssé ismert epizódját mutatja be. Az Argo-akció megtörtént eseményeket dolgoz fel: az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) arról a mentőakciójáról szól, amely révén sikerült a teheráni kanadai nagykövet rezidenciájára menekült néhány amerikai követségi alkalmazott kimenekítése Iránból a 444 napos túszdráma idején.


A filmben Ben Affleck alakítja azt a CIA-ügynököt, aki magát filmproducernek kiadva menekíti ki az országból a helyi hatóságok által már keresett hat amerikait.

Muhammad Hoszeini iráni kulturális miniszter szerint Hollywood elferdítette a történelmet. Maszumeh Ebtekar - aki annak idején az Egyesült Államok nagykövetségét elfoglaló diákok szóvivője volt - azt mondja, hogy Az Argo-akció eltúlozza az erőszakot.

Vannak azonban olyan hangok is, amelyek szerint a film közel jár az akkori valósághoz. Mások szerint Az Argo-akció - amelyhez csak illegálisan lehet hozzájutni Iránban - azt is megmutatja, hogy az iráni filmeseknek többet kellene foglalkozniuk az iszlám forradalom kérdéseivel.

A Hamsahri című mérsékelt napilap szerint Az Argo-akció "az iráni kultúrát és civilizációt vette célkeresztjébe", de érdemes az irániaknak más szemszögből is látniuk az eseményeket, amelyek a közel-keleti ország és az Egyesült Államok kapcsolatának összeomlását okozták. "Az iráni közönség először látja az események egy új verzióját" - írja kommentárjában a lap, amely szerint gyenge pontja az iráni televízió- és filmiparnak, hogy több mint három évtizeddel a történtek után még mindig nem dolgozta fel a túszdrámát.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Irán már korábban hangot adott annak a gyanújának, hogy Az Argo-akció Oscar-jelölésének politikai alapjai vannak. Amikor Az Argo-akció januárban elnyerte a Golden Globe-díjat, Irán jelezte: "ellenfilmet" terveznek, amely iráni szempontból mutatná be a 33 évvel ezelőtt történteket.

13:28 - Nemzeti hősként ünneplik Tajvanon Ang Lee rendezőt

Nemzeti hősként ünneplik hazájában, Tajvanon Ang Lee-t, aki hétfő hajnalra virradóra vehette át második rendezői Oscarját a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián.

A helyi televíziós csatornák "Tajvan dicsőségének" nevezték hétfőn az 58 esztendős rendezőt, és többször leadták köszönőbeszédét, amelyben Lee "csodának" minősítette, hogy el tudta készíteni a filmet, és aláhúzta, hogy a mozi nem jöhetett volna létre "Tajvan segítsége nélkül".

Azt is elmondta, hogy nagyon hosszú ideig aggódott a négy éven át készült film fogadtatása miatt. "Ez egy filozofikus könyv és egy drága film találkozása, amely ijesztő kombináció" - húzta alá Lee, aki első Oscarját a 2005-ös Brokeback Mountain - Túl a barátságon című drámáért kapta.

Elárulta, hogy a jövőben is szívesen dolgozna 3D-ben, amelyet újszerű mozinyelvnek nevezett. "A rossz hír az, hogy ez rendkívül költséges és nehéz dolog, ám amint olcsóbb és könnyebb lesz, egyre több filmrendező fog élni a lehetőséggel. Én úgy látom, hogy remek jövő áll a technológia előtt, és ha az anyagi feltételek engedik, akkor magam is teszek még vele néhány próbát" - fejtette ki.

Szavai szerint a film fődíszlete - egy hatalmas víztartály, amelyet Tajvan egyik stúdiójában állítottak fel - lehetőséget adott a stábnak, hogy szabadjára engedje fantáziáját, és ne legyen megkötve a hollywoodi költségvetés által.

A Pi élete globális kasszasiker lett és jól szerepelt Tajvanon is, részben Lee népszerűsége, részben amiatt, hogy a film 90 százalékát a szigeten forgatták.

Győzelme után Lee arra bátorította a többi ázsiai és nem-amerikai filmrendezőt, hogy próbáljanak "megküzdeni" Hollywooddal. "Úgy vélem, hogy ez a hátrány néha előny is lehet: annak a ténye, hogy másik kultúrából származom, különlegessé tesz engem" - mutatott rá a rendező.
A tajvani elnök, Ma Jing-csiu üzenetben gratulált Lee-nek, akit a tajvaniak büszkeségének nevezett, és köszönetet mondott neki, amiért "közelebb viszi a világhoz Tajvant".

Tizenegy jelöléséből a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését.

11:12 - Két Oscarnak is örülhet Ausztria

Két Oscar-díjnak is örülhetnek az osztrákok a vasárnapi díjkiosztó után: Christoph Waltz a Django elszabadul Dr. Schultzának megformálásáért, Michael Haneke a Szerelem (Amour) rendezőjeként vehette át az arany szobrocskát Los Angelesben.

Az Oscart megelőző európai díjeső, az Arany Glóbusz-díj, valamint az ötszörös Oscar-jelölés alapján szinte biztosra vették Ausztriában, hogy Michael Haneke filmje legalább egy kategóriában az Oscart is elhozza, és hasonlóan bíztak Waltz sikerében is. Az sem okozott igazi csalódást, hogy a Szerelem az öt jelölésből végül egyet tudott Oscarra váltani. Egynél több díjban nem bíztak a kritikusok, de, mint azt a producer, Veit Heiduschka elmondta, maguk a filmkészítők sem.

A szakmabeliek és a kritikusok ugyanis már azt is rendkívüli sikernek tartják, hogy európai szerzői filmként négy főkategóriában is - legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő - bekerült a Szerelem a jelöltek közé, hiszen ez általában csak hollywoodi produkcióknak sikerül.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A film hollywoodi sikere sokak szerint a kiváló rendezés mellett annak köszönhető, hogy olyan témával foglalkozik, amellyel előbb-utóbb mindenkinek szembesülnie kell: az elmúlással és a közeli hozzátartozók elvesztésével.

Wolfgang Popp filmszakértő egy másik szempontra is rámutatott. "Az Amourt 11 millió dollárból forgatták, az Argót ennek négyszereséből, a Pi életét 120 millióból. Ha egy ilyen +olcsó+ filmet pajzsra emelnének Hollywoodban, azzal egy kicsit a feje tetejére állna a rendszer" - vélekedett a filmkritikus az ORF rádió műsorában. Hozzátette: az Oscar-díjjal most a nagy amerikai mozik is megnyílnak a film előtt, hiszen az amerikai forgalmazást egy igazi "megacég", a Sony Classic vállalta.

A 71 éves Haneke kétségkívül eddigi pályájának csúcspontjára ért. A Szerelem igazi díjesőt hozott a rendezőnek, felülmúlva előző filmjének, A fehér szalagnak a sikerét is. Az első világháború előtti Németországban játszódó fekete-fehér dráma két éve szintén elhozta a nagy nemzetközi díjak közül Cannes-ból az Arany Pálmát, majd a legjobb külföldi filmként az Arany Glóbuszt, de Oscarral nem jutalmazták.

Christoph Waltz már a díjkiosztó előtt is a reflektorfénybe került az Egyesült Államokban Quentin Tarantino filmjeiben alakított szerepeivel - mutatott rá a filmkritikus. Az új Tarantino-moziban egy emberbarát fejvadászt alakít Waltz. Dr. King Schultz szerepét "egyszerűen rá szabták" - véli a kritikus. Waltz egy szuperhősmoziban is szerepelt nemrég, de abban nem aratott nagy sikert.

Haneke és Waltz legújabb, hangos sikeréhez képest kevésbé él a köztudatban, hogy az Amourral együtt négy jelölésből már másodszor kapott osztrák film Oscart az elmúlt öt évben. 2008-ban Stefan Ruzowitzki Pénzhamisítók című filmjét találta a legjobbnak az akadémia az idegen nyelvű filmek között. 2009-ben Götz Spielman rendező Revansát szintén Oscarra jelölték idegen nyelvű film kategóriában, 2010-ben pedig Haneke előző filmje, A fehér szalag kapott jelölést, szintén a nem angol nyelvű filmek között.

10:53 - Ben Affleck Kanadának, Ang Lee a "mozi istenének" mondott köszönetet

Az Argo-akció című filmjéért díjazott Ben Affleck Kanadának, a Pi életét rendező Ang Lee a "mozi istenének" köszönte meg az amerikai filmakadémiától kapott Oscar-szobrát. A 85. Oscar-gála győztesei meghatott és vidám pillanatokat éltek át a Dolby Színház színpadán.

"Az idei filmjelöltek megnevettettek, megríkattak, és arra késztettek, hogy kicsit szorosabban markoljuk a karfát" - mondta a legjobb film győztesének borítékját felbontó Michelle Obama, aki videokapcsolat révén került a Hollywoodban zajló élő műsorba. "A filmek arra emlékeztettek, hogy bármilyen akadályt le lehet győzni. Ez nagyon fontos a fiatalság számára, amely a művészetben megmerítkezve megtanulja kitárni a fantáziáját, és ösztönzés kap álmai megvalósítására" - fűzte hozzá a first lady.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

"Kanadának és a jelenleg szörnyű körülmények között élő iráni barátoknak" is köszönetet mondott a legjobb film díját átvevő Ben Affleck arra utalva, hogy Kanada is komoly szerepet vállalt az 1979-ben, az iráni forradalom alatt Teheránban bujkáló amerikai követségi alkalmazottak kiszabadításában. Affleck feleségének, Jennifer Gardnernek is bókolt, és felidézte azt a 15 évvel korábbi pillanatot is, amikor a legjobb forgatókönyv Oscarját vehette át Matt Damonnal a Good Will Hunting című drámáért.

A Pi életét rendező Ang Lee a közönség körében derültséget keltve a "mozi istenének" mondott köszönetet, majd háromezer munkatársának is, akik vele együtt dolgoztak a filmen. "Szeretném megköszönni, hogy hittek ebben a történetben, és osztoztak velem ebben a hihetetlen utazásban" - hangsúlyozta. A tajvani származású filmes hazájáról is megemlékezett, ahol a produkció nagy részét forgatta.

Daniel Day-Lewis, a Lincoln című történelmi dráma főszereplője tréfás történettel szórakoztatta az Oscar-közönséget: mint mesélte, eredetileg Margaret Thatcher szerepére kérték fel, Steven Spielberg pedig elsőre Meryl Streepet választotta Lincolnnak, de aztán sikerült meggyőznie a rendezőt, hogy inkább ő rá bízza Lincolnt. Három nevet emelt ki azok közül, akiknek hálával tartozik a díjért: Tony Kushnerét, a Lincoln forgatókönyvírójáét, Steven Spielberg rendezőét, valamint a "csodálatos szellemű" Abraham Lincolnét.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

"Nagy megtiszteltetés, hogy éppen idén kaptam meg a díjat. Ez az írók éve volt, szeretem a versenyt" - fogalmazott Quentin Tarantino, akit Django elszabadul című, a rabszolgaság korában játszódó bosszútörténete eredeti forgatókönyvéért jutalmazott az amerikai filmakadémia. Tarantino ezzel a győzelemmel a Ponyvaregény után csaknem 20 évvel második forgatókönyves Oscarját vihette haza.

"Volt egy álmom. Valóra vált" - jelentette ki Anne Hathaway kezében a legjobb női mellékszereplő Oscar-szobrával, amelyet A nyomorultak című musicalben nyújtott alakításáért vehetett át. Mint bevallotta, a filmnek köszönhetően sokkal együttérzőbbé és tudatosabbá vált. Szavai szerint reméli, hogy a közeli jövőben már nem lesznek olyan sorsok az életben, mint az általa alakított Fantine-é, aki éhező fiatal anyaként nyomorúságában prostitúcióra kényszerült.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) hétfőre virradóra adta át 85. alkalommal Oscar-díjait a hollywoodi Dolby Színházban.

08.48 - Jennifer Lawrence, a 22 éves Oscar-díjas

Tinédzsersztárból Oscar-díjas: a mindössze 22 esztendős Jennifer Lawrence egy csapásra Hollywood legnagyobb sztárjai közé emelkedett, amikor hétfőre virradóra átvette az amerikai filmakadémia legjobb női alakításért járó elismerését.

Lawrence a Napos oldal című drámában nyújtott alakításával nyerte el második Oscar-jelölését. Először mindössze húszévesen A hallgatás törvénye című filmjéért nyílt esélye a díjra. Az idei Oscar-mezőnyben A bin Laden-hajsza főhősnője, Jessica Chastain, A lehetetlen című cunamifilmben szereplő Naomi Watts, valamint a 86 esztendős Emmanuelle Riva (Szerelem) és a 9 éves Quvenzhane Wallis versengtek vele a filmakadémia aranyozott szobráért.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Lawrence Dawid O. Russell szívmelengető romantikus vígjátékában mutatja meg a Bradley Cooper játszotta főhősnek, hogy hol is találja a boldogságot, amit olyan kétségbeesetten keres. Játékát a díjszezonban a hollywoodi színészcéh (SAG) is trófeájával jutalmazta.

A rendező, aki skype-on tartott rendhagyó szereplőválogatáson döntött Lawrence mellett, így fogalmazott a sztárról a The Hollywood Reporterben: Korához képest hihetetlenül okos, szinte kortalannak tűnik a filmvásznon. lehetne 30, 40 vagy 20 éves is".

Live Info videó

A szőke hajú színésznő az utóbbi években az X-Men: Az elsők című produkcióban Misteque-et alakította, Jodie Foster pedig A holdkórosban bízott rá szerepet. De a moziba járók többsége, elsősorban a fiatalabb korosztály Az éhezők viadalában ismerte meg. A Suzanne Collins tinédzser-bestsellere nyomán készült akciófilmben a túlélésért küzdő kamasz-gladiátort alakított. Korábban az Alkonyat-saga egyik főszerepénél is gondoltak rá, ám Bellát végül Kristen Stewart játszotta el.
Karrierje egy utcai fényképpel kezdődött 2006-ban New Yorkban. A 14 éves Lawrence-t hamarosan már reklámfilmekhez hívták, és szerepet kapott a Monk, a flúgos nyomozó című tévésorozatban. Legszebb álmai váltak valóra, amikor családjával Los Angelesbe költözve folytatódtak a felkérések. "Ezt akarom csinálni, ezért élek" - foglalta össze színészi hitvallását.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az Oscar-gála előtt megjegyezte, hogy számára a ceremónia inkább "stresszes". Izgatottságát nem is tudta palástolni, amikor a színpadra szólították az Oscar-díjért: a lépcsőn megbotlott csodálatos testhez simuló, váll nélküli, világos, földet söprő Dior-ruhájában. Utóbbiért egyébiránt az est egyik legjobban öltözött sztárjának választották. Beszédében az őt inspiráló idei színésznőjelölteknek, és filmje stábjának köszönte meg Oscar-díját, végül boldog születésnapot kívánt a születésnapját ünneplő Rivának.

08:35 - Daniel Day-Lewis, "nehéz szerepek embere"

Történelmet írt a 85. Oscar-gálán Daniel Day-Lewis: a brit színész az egyedüli, aki háromszor is elnyerte a rangos díjat a legjobb férfi főszereplők között. Ezúttal a Lincoln címszerepéért jutalmazta az amerikai filmakadémia tagsága hétfőre virradóra.

Day-Lewis igen gondosan válogat a szerepek között, az elmúlt húsz évben csak tíz filmben játszott, és Abraham Lincoln szerepét is csak Spielberg hossza győzködésére vállalta el.

A brit-ír állampolgárságú színész 1957. április 29-én született Londonban a koszorús költő, Cecil Day-Lewis és Jill Balcon színésznő gyermekeként. Anyai nagyapja az egyik nagy brit stúdió vezetője volt, nővére pedig dokumentumfilmesként vált híressé. A nyughatatlan természetű Daniel több iskolát is kipróbált, de a tanárokkal támadt összetűzései miatt egyikben sem maradhatott sokáig. Tizennégy évesen epizódszerepet kapott John Schlesinger Átkozott vasárnap című filmjében, s beleszeretett a színészetbe. A Bristol Old Vic színiiskoláját végezte el, ezután a híres Royal Shakespeare Company színpadán Antony Hopkins és Sir Laurence Olivier oldalán lépett fel.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A mozivászonra 1982-ben a Gandhi című filmeposzban, mellékszereplőként tért vissza, majd tévés szerepeket vállalt, és a színházhoz sem lett hűtlen. A figyelmet az Én szép kis mosodám, majd a Szoba kilátással című filmekkel hívta fel magára: az ugyanazon a napon bemutatott két alkotásban két teljesen különböző karaktert játszott, mindkettőt zseniálisan. 1987-ben Philip Kaufman rendezőtől megkapta a Milan Kundera regénye alapján készült A lét elviselhetetlen könnyűsége című film főszerepét, de még ezt az alakítását is elhomályosította a Jim Sheridan rendezte A bal lábam című filmben nyújtott játéka. Day-Lewis ezért a szerepért vehette át első alkalommal, 1989-ben a legjobb filmszínésznek járó Oscar-díjat.

A siker után még eljátszotta Hamletet a színházban, majd kimerültsége miatt visszavonult, színpadon azóta sem szerepelt. A felvevőgép elé 1992-ben állt ismét a Cooper indiánregényének feldolgozásában, Az utolsó mohikánban. A következő évben főszerepet kapott Martin Scorsese Az ártatlanság kora című történelmi drámájában, majd újra Sheridan keze alatt játszott az Apám nevében című filmben. Ezután a Salemi boszorkányok című Arthur Miller-darab filmváltozatában a tragikus sorsú John Proctor megformálásáért kapott dicséretet. 1997-ben harmadszor dolgozott Sheridannel A bunyós című filmben, amelyben egy IRA-harcos bokszolót alakított, aki tizennégy év börtön után próbálja újrakezdeni életét.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Day-Lewis ezután váratlanul ismét hátat fordított a filmvilágnak, öt évig teljes visszavonultságban fafaragással és cipőkészítéssel foglalkozott Itáliában. Önkéntes száműzetéséből csak Martin Scorsese nógatására tért vissza, hogy eljátssza a rendező New York bandái című filmjének egyik főszerepét, Hentes Billt. A mű vegyes fogadtatásra talált, de Day-Lewis játékát mindenki dicsérte, és Oscarra is jelölték, nem véletlenül: a maximalista színész a forgatás ideje alatt még otthon is Hentes Bill akcentusával beszélt, és a hitelesség kedvéért "leckéket" is vett egy igazi hentestől. Filmszerepet csak két év múlva vállalt megint, a felesége által rendezett Jack és Rose balladájában.

Az Oscar-díjat másodszor 2007-ben, a Vérző olaj című filmben nyújtott alakításáért kapta meg, s a Golden Globe-díjat is átvehette. Ugyanabban az évben Rob Marshall Kilenc című zenés filmjében játszotta a válságba jutott filmrendezőt. Steven Spielberg tavaly osztotta rá az Egyesült Államok 16. elnöke, Abraham Lincoln szerepét nagyszabású életrajzi drámájában, Day-Lewis alakításáért elnyerte a legjobb drámai filmszínésznek járó Golden Globe-díjat és most az Oscar-díjat is.
Ezzel ő lett a harmadik olyan színész, aki három Oscar-díjat kapott: Jack Nicholsont kétszer főszereplőként, egyszer mellékszereplőként jutalmazta az akadémia, míg Walter Brennant mindháromszor mellékszereplőként tüntették ki.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Daniel Day-Lewis alakításai magával ragadóak, a szerepekre való felkészüléséről legendák keringenek. A ráosztott karakterekkel olyannyira azonosul, hogy még a forgatáson kívül sem bújik ki bőrükből: A bal lábam készítésének idején például, amikor a gyógyíthatatlan beteg, mozgássérült Christy Brownt formálta meg, a forgatási szüneteket is a kerekesszékben töltötte. Elvárta kollégáitól, hogy minden helyzetben valódi mozgáskorlátozottként kezeljék és hosszabb időt töltött mozgássérültekkel, köztük olyanokkal, akik egyáltalán nem tudtak beszélni. Amikor Az utolsó mohikánon dolgozott, 18. századi módon maga sodorta cigarettáit, megtanulta, hogyan kell állatokat nyúzni és az erdőben élni.

07:40 - Armani, Dior és Michelle Obama nyerte a divatversenyt

Giorgio Armani és a Dior-ház került ki győztesként a divatcézárok versenyéből az Oscar-gálán az első ítéletek szerint, a legelegánsabbnak viszont a meglepetésvendéget, Michelle Obamát kiáltották ki.

Az olasz tervező ruháját választotta legjobb női főszereplők között jelölt Jessica Chastain és az ugyanebben a kategóriában szereplő, mindössze kilencéves Quvenzhane Wallis is.

Chastain csillogó, rézszínű estélyit viselt, amely hozzáértők szerint hableányszerű megjelenést kölcsönzött neki. A színésznő megjelenését Harry Winston gyémántfülbevalók tették tökéletessé. "Azért választottam, mert Hollywood aranykorára emlékeztetett" - mondta a ruháról a színésznő. Mint fogalmazott, ruhája Marilyn Monroe-szerű, "olyan Happy birthday, Mr. Presidentes".

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Armanit választott Naomi Watts is, akit a szintén a legjobb női főszereplők között jelöltek. A sötét ruha fifikás, aszimmetrikus szabása elnyerte a kritikusok tetszését. Quvenzhane Wallis egy Armani gyerekkollekciójába tartozó sötétkék ruhában jelent meg, a kislánynak egy másik Armanit is tartogattak, a rózsaszín darabot a díjátadó utáni partik egyikére szánták neki. "Tetszett, mert csillogós" - mondta választásáról.

Diort választott a legjobb női főszereplő díjával kitüntetett Jennifer Lawrence, a színésznő szintén gyémántokkal "dobta fel" ruháját. Megjelenése nagy sikert aratott, Jessica Chastainnel együtt őt kiáltották ki a legszebbnek - egészen addig, míg meg nem látták Michelle Obamát, aki a show végén videokapcsolat révén jelentkezett be a Fehér Házból, hogy bejelentse, mely alkotás nyerte el a legjobb filmnek járó Oscart. A first lady ezüst színű Naeem Khan-estélyit viselt.

Oscar de la Renta öltöztette a legjobb mellékszereplők között jelölt Amy Adamset, míg Reese Witherspoon egy királykék Louis Vuittonban aratott hatalmas sikert. Kerry Washington, a Django elszabadul szereplője piros Miu Miut választott. Barbra Streisand viseletét Donna Karannak tippelték, míg Renée Zellweger arany színű Carolina Herrera-estélyit választott Hollywood legragyogóbb estéjére.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Halvány rózsaszín Pradát viselt a legjobb női mellékszereplő díjával kitüntetett Anne Hathaway, Jennifer Garnert bíbor Gucciban láthatta a közönség.

Haute couture helyett a "fast fashionnek" hódolt Helen Hunt: a szőke színésznő HÚM-ruhát választott. Mint mondta azért, mert elérhető és a cég kiáll a környezetvédelem mellett. A több százezres ékszerekről azért ő se mondott le.

A férfiaknál ezúttal a szakáll teremtett divatot: George Clooney, Ben Affleck, Bradley Cooper és Tommy Lee Jones is szakálasan jelent meg.

07:20 - Az Argo-akció lett a legjobb film, Ang Lee a legjobb rendező

Ben Affleck Az Argo-akció című drámája a legjobb film, Ang Lee pedig a legjobb rendező Oscar-díját kapta hétfő hajnalra virradóra a 85. hollywoodi díjátadó ceremónián, amelynek rendhagyó befejezéseként a videoközvetítéssel kapcsolt first lady, Michelle Obama nyitotta ki a legjobb film kategória győztesének borítékját.

A díjak idén megoszlottak a 24 kategóriás mezőnyben. Steven Spielberg 12 Oscarra jelölt Lincolnja csak két díjat kapott: Daniel Day-Lewis játékának köszönhetően a legjobb színész, valamint a látványterv Oscarját. A 11 jelöléséből Ang Lee filmje, a Pi élete négyért gyűjtötte be a filmvilág tekintélyes elismerését, a legjobb rendezés Oscarján kívül technikai kategóriákért. A nyomorultak nyolc esélyéből hármat váltott Oscarra, a hétszeres jelölt Argo pedig szintén három díjat nyert.

Több sztár, még több zenés betét és csípős tréfák szórakoztatták az Oscar-gála közönségét. A műsort először vezető Seth MacFarlane-t a Star Trek Kirk kapitánya, a jövőből érkező William Shatner látta el tanácsokkal a gála kezdetén. A házigazda szokás szerint felidézte legfontosabb díjakra jelölt filmeket. Közben külön is kitért Az Argo-akciót rendező Ben Affleckre, akinek neve hiányzott a legjobb rendező kategóriából. Ez nyilván abból adódott - mondta -, hogy a történet, amelyben a CIA kiszabadít az iráni forradalom idején Teheránban ragadt hat amerikai követségi alkalmazottat, olyan titkos volt, hogy "az akadémia még a rendezőt sem ismerte".

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A végül a legjobb rendezőnek választott Ang Lee második rendezői Oscarját nyerte a Pi élete című háromdimenziós munkájával.
1990, a Miss Daisy sofőrje című film sikere óta nem fordult elő, hogy olyan filmet választottak a legjobbnak, amelynek rendezőjét nem jelölték Oscar-díjra. Az Argo-akció sikere nyomán meghatott és boldog Affleck producertársaival George Clooneyval és Grant Heslov-val mondott köszönetet a díjért. Affleck és Clooney most már kétszeres Oscar-díjas.
Az est folyamán Quentin Tarantino, a Django elszabadul rendező-forgatókönyvírója is kézbe vehette második Oscarját alkotása eredeti forgatókönyvéért.

Daniel Day-Lewis, a Lincoln címszereplője harmadszor kapta meg a legjobb színésznek járó szobrot a filmakadémia tagjaitól, a 22 esztendős Jennifer Lawrence viszont úgy meglepődött, amikor az Oscar-színpadra szólították, hogy elesett a pódiumra vezető lépcsőn.

Az Oscar-show producerei, Craig Zadan és Neil Meron élve az alkalommal, hogy A nyomorultak révén musical is szerepelt az Oscar-mezőnyben, számos zenés betéttel tűzdelték meg a ceremóniát. Seth MacFarlane, aki maga is érdekelt volt az Oscar-versenyben a legjobb dalok mezőnyben (Ted) többször dalra fakadt és táncra perdült. A színpadon olyan neves színészek csatlakoztak hozzá, mint Daniel Radcliffe és Joseph Gordon-Levitt. Hollywood lerótta tiszteletét az ötvenéves James Bond-filmsorozat előtt is. Shirley Bassey az 1964-ben bemutatott Goldfingerben énekelt számát adta elő. A fekete estélyit viselő Adele először énekelte élőben a 007 - Skyfall főcímdalát, amely végül elorozta a legjobb filmdal díját MacFarlane elől. Barbra Streisand a The Way We Were című számmal bűvölte el a Dolby Színház nézőit.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A megható pillanatok közé tartozott, amikor Christoph Waltz kezébe fogta második Oscar-szobrát. Az 56 éves osztrák színész a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért kapta a legjobb mellékszereplő díját. Waltz - aki korábban szintén egy Tarantino-filmmel, a Becstelen Brigantykkal nyert - rendezőjét méltatta köszönőbeszédében, "hősnek" nevezve őt.

A papírforma szerint vitte el a női mellékszereplő díját a mezőnyben szereplő Sally Field, Jackie Weawer, Helen Hunt és Amy Adams elől A nyomorultak legtöbbet emlegetett sztárja, Anne Hathaway, aki Fantine-t játszotta Tom Hooper rendező Victor Hugo-regényadaptációjában.

Michael Haneke győzelme sem volt meglepő: az osztrák rendező a Szerelem című filmjével az idegen nyelvű filmek kategóriájában aratott diadalt. Második alkalommal nyert osztrák film ebben a mezőnyben, az elsőt 2008-ban a Pénzhamisítók című dráma kapta. A hetvenéves Haneke feleségének és stábja tagjainak mondott köszönetet a hollywoodi közönség előtt. A Párizsban játszódó Szerelem - az öregedéssel és a halállal szembenéző idős házaspár története Emmanuelle Riva és Jean-Louis Trintignant alakításában - korábban a cannes-i Arany Pálmát és a Golden Globe-díjat is elnyerte. A film öt jelöléséből egy díjjal távozott.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Érdekesség, hogy megosztva a Skyfall és A bin Laden-hajsza című film kapta a legjobb hangvágásért járó elismerést. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában. Kathryn Bigelow A bin Laden-hajsza című munkája a megosztott technikai díjon kívül hidegen hagyta az amerikai filmakadémia 5800 fős tagságát.

A dokumentumfilmek között a Searching for Sugar Man, egy hetvenes évekbeli rocksztárról szóló produkció vitte el az Oscart. Malik Bendjelloul filmjében a detroiti énekes kilencvenes évekbeli dél-afrikai rajongói kerekednek fel, hogy megtudják, mi lett a zenésszel.

A legjobb egészesetés animációknál a korábban már BAFTA- és Golden Globe-díjjal is elismert Merida, a bátor nyerte az Oscart a több mint háromórás ceremónián.

Díj nélkül maradtak az először Oscarra jelölt palesztin és afgán produkciók alkotói. A 5 Broken Cameras című palesztin munka a legjobb dokumentumfilmek, a Buzkhasi Boys című afgán film a legjobb kisjátékfilmek mezőnyében versengett.

06:20 - Rendhagyó véget ért a díjátadó gála

Rendhagyó véget ért a 85. Oscar-gála: a legjobb filmnek választott alkotás, Az Argo-akció rendezőjét még csak nem is jelölték a rendezők között, a legjobb rendezőnek választott Ang Lee filmjét, a Pi életét csak kevésbé fontos kategóriákban díjazták, és rekordot állított fel Daniel Day-Lewis: ő az első színész, aki háromszor is a legjobb főszereplők között diadalmaskodott, ezúttal a Lincoln révén.

Oscar-díjas lett a mindössze 22 éves Jennifer Lawrence a Napos oldalért, Ben Affleck pedig ha rendezőként nem is, de producerként átvehette az Oscart Az Argo-akcióért. Producertársa, George Clooney a második olyan filmes Michael Douglas után, aki színészként és producerként is díjat nyert. A legjobb filmnek járó Oscar-díjat meglepetésre az amerikai first lady, Michelle Obama jelentette be videokapcsolat segítségével.

05:58 - Az Argo-akció a legjobb film

Az Argo-akció című politikai dráma, az 1979-es teheráni túszdráma egy kevésbé ismert fejezetét feldolgozó alkotás kapta a legjobb filmnek járó Oscar-díjat az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó gáláján Los Angelesben.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

05:51 - Jennifer Lawrence és Daniel Day-Lewis a legjobb főszereplők

Jennifer Lawrence nyerte a legjobb színésznő Oscar-díját, a színészek közül Daniel Day-Lewis vehette át az Oscart az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó gáláján Los Angelesben.

05:44 - Ang Lee lett a legjobb rendező

Ang Lee kapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat a Pi élete című filmért az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó gáláján Los Angelesben. A tajvani rendezőnek ez a második Oscarja, az elsőt a Brokeback Mountain - Túl a barátságon című drámáért kapta.

05:43 - Tarantino második forgatókönyves Oscarját kapta

A Django elszabadul című filmjéért Quentin Tarantino vehette át hétfőre virradóra a Hollywoodi Dolby Színházban az amerikai filmakadémia legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díját.

Tarantino csaknem húsz éve vehette először kezébe az aranyozott szobrot, akkor a Ponyvaregényért. Az ötvenéves rendező idén A bin Laden-hajsza, a Holdfény királyság, a Szerelem és a Kényszerleszállás című produkciók forgatókönyvíróival versengett az Oscarért. A Django elszabadul egy felszabadított rabszolga bosszúját követi nyomon, aki feleségét is ki akarja szabadítani.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az adaptált forgatókönyvek mezőnyében Az Argo-akció diadalmaskodott. Chris Terrio Tony Mendez könyvét dolgozta fel a szkripthez, amely egy amerikai követségi alkalmazottak kiszabadítására indított titkos CIA-akciót idéz fel az 1979-es iráni forradalom idején.

04:33 - Anne Hathaway is Oscarral gazdagodott

Anne Hathaway kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat A nyomorultak című musicalben nyújtott alakításáért az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó gáláján.

A színésznő Fantine-t játszotta a Victor Hugo regényklasszikusát feldolgozó nagyszabású musicalben, és többek közt Sally Field és Helen Hunt elől "orozta el" az Oscart.

Érdekesség, hogy megosztva a Skyfall és A bin Laden-hajsza című film kapta a legjobb hangvágásért járó elismerést. Megosztott Oscart eddig csak öt alkalommal adtak át a díj 84 éves történetében: 1932-ben a legjobb férfi főszereplő, 1949-ben a legjobb rövid dokumentumfilm, 1968-ban a legjobb női főszereplő, 1986-ban az egészestés dokumentumfilm, 1994-ben a legjobb rövidfilm kategóriában.

Oscar-díj: Day-Lewis, Tarantino, Anne Hathaway is a nyertesek között. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

04:04 - A Szerelem nyerte a legjobb idegen nyelvű film díját

Michael Haneke Szerelem című filmje nyerte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját az amerikai filmakadémia hétfő hajnalra virradó díjátadó ceremóniáján.

Haneke az öregedéssel és a halállal szembenéző alkotásával korábban a cannes-i Arany Pálmát és a Golden Globe-díjat is elnyerte. Az osztrák filmrendező munkáját öt Oscarra jelölték.

Hollywood legjelentősebb gáláján díj nélkül maradt az először Oscarra jelölt palesztin és afgán produkció. A 5 Broken Cameras című palesztin alkotás a legjobb dokumentumfilmek, a Buzkhasi Boys című afgán film a legjobb kisjátékfilm mezőnyben versengett.

03:19 - Christoph Waltz kétszeres Oscar-díjas

Második Oscar-díját kapta meg a legjobb férfi mellékszereplők között Chistoph Waltz, az osztrák színészt ezúttal a Django elszabadul című filmben nyújtott alakításáért jutalmazták az amerikai filmakadémia díjával.

A legjobb egészestés animációs film a Merida, a bátor lett. A legjobb fényképezésért a Pi élete operatőrét, Claudio Mirandát tüntették ki, és Ang Lee háromdimenziós munkája vitte el a legjobb látványeffektusok díját is a közép-európai idő szerint hétfőre virradó éjjel Los Angelesben kezdődött ceremónián.

Olvasóink írták

 • 6. ATX 2013. február 25. 18:20
  „Tarantino tényleg jó. És a Daniel-Day is. szvsz”
 • 5. győrikeksz 2013. február 25. 17:02
  „Komoly a cím alatti bevezető szöveg: "a Pí életét csak kevésbé fontos kategóriákban díjazták" Konkrétan a rendezői Oscart is ez a film kapta ami a 2. legfontosabb :D:D:D Eléggé képben van a cikkíró :D:D”
 • 4. oxana 2013. február 25. 13:49
  „Nemcsak yenkik vannak ott.”
 • 3. koppenhágó 2013. február 25. 13:40
  „Tarantino jó srác... talán azért mert nem a megszokott idióta
  filmes világot képviseli...
  Érteni kell, az meg lehet nehéz :D”
 • 2. Mankapunka 2013. február 25. 11:10
  „Etiópiában meg éheznek.”
 • 1. ekkenekepen 2013. február 25. 09:08
  „rohadt gyenge volt ez a tavalyi év, elég csak végignézni ezeken a sehonnanból szakajtott alakokon. Tarantino meg egy hibbant elmebeteg volt világéletében, aki a videotékás rémálmaival bombázza a világot.
  A többi meg ócska sokadik remake ugyanarról a témáról, újat már alig tudnak kitalálni, helyette a popcornn hízlalt újabb generációknak beadagolják 10 évente ugyanazt a maszlagot új csomagolásban.
  Nyomorultak, Anna Karenina, Lincoln...
  A maradék meg a jenkik régi undorító öntömjénezése”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dal - Kialakult a döntő mezőnye!

A vasárnapi második középdöntőből Vastag Tamás, Radics Gigi, ByeAlex, valamint Agárdi Szilvia és Pál… Tovább olvasom