Tudományos előadások

2024.04.25. 18:15

Nemzetközi neveléstudományi konferencia rekordszámú résztvevővel a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem Benedek-kara együttműködve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Neveléstudományi Intézetével csütörtökön 17. alkalommal rendezte meg nemzetközi neveléstudományi konferenciáját, melyre korábban sosem látott számban jelentkeztek előadók.

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

A rangos rendezvény 21 szekciójában angol, német és magyar nyelven 140 olyan tudományos előadást mutattak be, melyeket a nevelés- és oktatásügy különböző szintjén és területén oktató kutatók és tanulók tartottak. Egyetemi-, általános- és középiskolai tanárok, tanítók, óvodapedagógusok, kisgyermeknevelők, gyógypedagógusok, pszichológusok és doktoranduszok voltak az előadók között, akik a nagyvilág és Magyarország számos helyszíneiről érkeztek. A hazaiak mellett amerikai, horvát, lengyel, ukrán, szlovákiai, szlovén, cseh, osztrák és erdélyi szakemberek legfrissebb kutatási eredményeit ismerhették meg a résztvevők. A rendezvény plenáris előadója Zsolnai Anikó professzor, az ELTE PPK dékánja és az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottsága újonnan megválasztott elnöke, aki Kötődés és pedagógia címmel tartott előadást.

A szekciókban bemutatták a családi, a bölcsődei, az óvodai és iskolai nevelés különböző területeit, köztük olyan kurrens, napjainkban sokakat érdeklő témákat, mint a digitális eszközök használatának oktatási-nevelési szempontból történő értékelése; a testi, a zenei, a természettudományos nevelés kérdései; a pedagógusképzés és a pedagóguskutatások helyzete; a gyermekirodalom és a gyereksajtó, a nőnevelés, az óvodáztatás és az iskoláztatás története; valamint a legújabb gyógypedagógiai, környezetpedagógiai és sporttudományi eredmények.

A nemzetközi konferencia kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a hazai, azon belül a soproni kutatások szélesebb körben ismertté váljanak. Jó alkalom a rendezvény arra is, hogy a hasonló tudományterületen, rokon témákon dolgozó kutatók jobban megismerjék egymást, áttekintsék és megvitassák az eredményeiket. Így mód nyílhat a jövőben arra, hogy közös, egyetemeken, régiókon, országhatárokon átnyúló vizsgálatokba kezdjenek a vendégként Sopronba érkező kutatók és a Benedek Elek Pedagógiai Kar őket fogadó tanárai is a neveléstudomány, a képzés és a gyakorlat megújítása és gazdagítása, végső soron a gyermekek és az ifjú generációk minél eredményesebb kiteljesedése érdekében.

A konferencia honlapja ITT>> megtekinthető.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában