MAI ÉVFORDULÓK
Szeptember 22. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Szeptember 22. ezen a napon
Italo Marchiony szabadalmaztatta a fagylalttölcsért. (120 éve)

Az olasz származású, New York-i fagylaltárus, a korlátozott kehelyszám és a mosogatás helyett papírkúpokban, majd tésztából készített, préselt kúpokban árulta fagylaltját. A kúpokat az 1904-es, az amerikai St. Louisban tartott világkiállításon is bemutatták. Ez az ötlet sokat segített a fagylalt elterjedésén. A sült ostyahenger már korábban ismert volt, a spanyolok által feltalált, és a világ által használt kézműves tölcsért, a "spanyol tekercset" váltotta le a Marchiony-féle tölcsér.

120 éve
1903
Megszületett Alma Thomas afroamerikai festőnő, aki nyugdíjbavonulása után kezdett festeni. 20. század egyik legjelentősebb amerikai festőjeként tartják számon. (132 éve)

Teljes nevén: Alma Woodsey Thomas. 35 éven keresztül volt tanárnő Washington D.C.-ben. Leginkább színpompás absztrakt képeiről ismert.

132 éve
1891
Megszületett Benedek Marcell, Kossuth-díjas irodalomtörténész, esztéta, író, műfordító, színházigazgató. (138 éve)

A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy nagymestere. Benedek Elek író fia. Író álneve: Marcellus. Szerkesztője volt az 1927-es Irodalmi lexikonnak és főszerkesztője az 1963–1965-ös három kötetes Magyar irodalmi lexikonnak.

138 éve
1885
Megszületett Herczeg Ferenc író, újságíró, a Horthy-korszak legnépszerűbb írója. (160 éve)

Eredeti nevén: Franz Herzog. Az MTA tagja és másodelnöke. Az Új Idők című irodalmi hetilap főszerkesztője, a Magyar Revíziós Liga elnöke.

160 éve
1863
Megszületett Sebők Zsigmond író, hírlapíró, Dörmögő Dömötör figurájának megalkotója. (162 éve)

Szintén ő teremtette meg Zebulon és Dorka, Róka Miska, Malac Misi feledhetetlen alakjait.

162 éve
1861
Joseph Smith amerikai vallásalapító megalapította a mormon egyházat. (196 éve)

Az "Utolsó Napok Szentjei"-nek (mormonok) első elnöke lett. 15 évesen tapasztalta először magasabb rendű lények jelenlétét, 1827.09.22-én jelent meg látomásaiban Moroni angyal, Mormon fia, aki kinyilatkoztatta neki egy egyiptomi írású feliratokkal ellátott aranytábla létezését, amely a mormonok hittételeit tartalmazza. Meglapította a mormon egyházat, amelynek tagjai számos vallás elemeiből összeálló tanításuk alapján, aszkétikus életvitellel készülnek a minden idők végén elérkező újjászületésre. Smith számos hívet gyűjtött maga köré, de különösen a többnejűség propagálásával kihívta maga ellen a puritán lakosság haragját. Nem csupán dicsőítette a poligámiát, hanem állítólag saját magának is 22 felesége és 56 gyereke volt. Közössége az egyetlen volt az amerikai társadalomban, amely indiánbarát politikát folytatott. Szerintük az indiánok az Amerikába kivándorolt zsidók leszármazottai. Amikor különböző bűncselekmények miatt kiszabott büntetését töltötte a börtönben, a felbőszült néptömeg áldozata lett. Halála után Brigham Young vette át a mormonok vezetését. A közösséget Utahba vezette és a Nagy-Sóstó partján megalapította Salt Lake City városát.

196 éve
1827
Megszületett Michael Faraday angol kémikus és kísérleti fizikus, az elektromos mező fogalmának megalkotója. (232 éve)

Davy asszisztense volt. 1825-től a Royal Institution igazgatója. Elektromosságtan körében végezte kutatásait, ő teremtette meg a mező fogalomat. Az elektromotor megalkotója, az elektromágneses indukció felfedezője, a róla elnevezett elektrokémiai törvények megalkotója. Minden idők egyik legnagyobb kísérleti fizikusának tartják.

232 éve
1791