A Föld jövője

2024.04.25. 09:00

Használjunk kevesebb csomagolóanyagot! Nemzetközi karikatúra kiállítás a soproni STKH weboldalán

Az STKH soproni hulladékgazdálkodási vállalat nemzetközi karikatúra versenyére több, mint 50 országból közel 500 alkotás érkezett be, ezekből tekinthetők most meg egy online kiállítás keretein belül a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt karikatúrák.

Kisalföld.hu

1. helyezett - Henryk Cebula - Lengyelország

A „Package until wreckage” pályázat a háztartásokban keletkező túlzott mennyiségű csomagolási hulladékkal és fogyasztói szokásainkkal kapcsolatos problémákra, következményekre világít rá kreatív, elgondolkodtató formában és állít mindannyiunk elé görbe tükröt, amibe ideje belenéznünk.

Ha valaki jól látja, hogy mennyi csomagolási hulladék keletkezik a háztartásokban és ez mekkora problémát jelent, az pontosan egy hulladékgazdálkodási közszolgáltató. Az STKH rendszeres, sokszínű szemléletformáló tevékenysége révén aktívan tesz azért, hogy fogyasztói szokásaink következményeire, környezeti hatásaira felhívja a figyelmet, illetve mindennapos hulladékunk környezettudatos, felelős kezelésének lehetőségeit, az okos és jó gyakorlatok megismerjük.

2. helyezett - Bilig-Ba - Kína

Az idei Föld Napjára készülve közel két hónappal ezelőtt hirdette meg egy évtizedes múltra visszatekintő, a fenntarthatóság és a környezetvédelem legkülönfélébb témáit feldolgozó nemzetközi karikatúra versenyét az STKH. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokat nézegetve megismerhetjük, miként gondolkodnak a hétköznapi ember túlzott hulladéktermeléséről az egymástól több ezer kilométerre élő alkotók. Egyszerre elgondolkodtató és beszédes, hogy egy magyar faluban, egy kínai metropoliszban vagy éppen egy dél-amerikai szigeten élők ugyanazokkal a kihívásokkal találkoznak, ám ezek megélése, ábrázolása és kontextusa mennyire változatos lehet.

És hogy miért éppen a művészetet hívja segítségül egy hulladékgazdálkodási vállalat? Egy ötletes, beszédes karikatúra nem csupán vizuális élmény, hanem elménket is megdolgoztatja - vallják a cégnél. Az alkotó szavak nélkül mesél, színes és kreatív eszköztárat felvonultatva gondolkodtatja el a szemlélőt. Az igazán hatásos karikatúrák némi fanyar humorral és egy nagy adag öniróniával világítanak rá problémákra, jelenségekre vagy hibáinkra úgy, hogy a megoldás gondolatát is elültetik. Úgy szórakoztatnak, hogy közben egyszerre megdöbbentenek, néha letaglóznak, felismerésre késztetnek, mégis lelkesítenek és a jóra ösztönöznek.

Az STKH nemzetközi karikatúra kiállítása egy olyan égető problémára világít rá a Föld Napján, amelyen nem csupán megéri elgondolkodni, hanem ideje újragondolni azt, hogy miként viszonyulunk a csomagolásokhoz. Szükség van ennyi csomagolásra vagy tudunk kevesebb csomagolóanyaggal élni? A kiállításon bemutatott alkotások rávilágítanak arra, hogy ideje felelősséget vállalnunk a hulladékunkért és mindannyiunknak környezettudatosabban cselekednie, ha nem akarjuk, hogy előbb-utóbb maga alá temessen minket saját hulladékunk.

3. helyezett - Dragutin Dado Kovačević - Horvátország
 

A szakmai zsűri több szakaszból álló értékelési folyamat során válogatta ki a minden szempontból kiemelkedő, igazán beszédes és hatásos alkotásokat. Az értékelés során számos szempontot vettek figyelembe a kreatív megvalósítástól kezdve, a feldolgozott téma relevanciáján és közérthetőségén át, egészen a vizuális minőségig. A szakmai zsűriben Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. ügyvezetője és Éder Andrea, a vállalat operatív igazgató-helyettese a hulladékgazdálkodási szakmát, míg Szénási Ferenc, soproni karikatúraművész és grafikus a művészeti szakmát képviselte.

A zsűri értékelése alapján a fődíjat Henrky Cebula nyerte Lengyelországból, a második helyen Bilig Ba végzett Kínálból, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dragutin „Dado” Kovačević állhat fel Horvátországból.

A Package until wreckage című kiállítás már megtekinthető az STKH weboldalán a főmenüben található „online kiállítás” menüpontot megnyitva, vagy IDE>> kattintva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában