Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Mágnessel pecáznak - Magyarországon is terjedőben a horgászat új formája

Valószínűleg bűncselekményből származik az a széf, amit egy soproni mágneshorgász talált a Tómalom vizében. A páncélszekrény oldala meg volt lékelve, egy rongy volt benne és némi aprópénz. A horgász értesítette a rendőrséget, az egyenruhások pedig le is foglalták a tóból előkerült széfet.
A soproni eset óta még inkább lázban tartja a mágneshorgászat a pecásokat, akik egyelőre nincsenek sokan, a közvélemény pedig még csak most kezdi megismerni a furcsa hobbit.

– Három éve kezdtük el, Magyarországon akkor még egyáltalán nem volt ismert a mágnespeca, így külföldi oldalakról szereztük az információkat – meséli Kovács Erik, aki barátjával, Vinczellér Dáviddal az elsők között kezdte meghonosítani a rendhagyó horgászatot. A szigetszentmiklósi férfi a közösségi megosztón is vezet egy csoportot, általában csatlakoznak is azok, akiket érdekel ez a tevékenység.
Kovács Erik és Vinczellér Dávid három éve járják a tavakat speciális mágneseikkel.
Kovács Erik és Vinczellér Dávid három éve járják a tavakat speciális mágneseikkel.
– Közel hatvan aktív mágneshorgász lehet az országban, de felmérésünk szerint három-négyezer embernek is lehet a birtokában az ehhez szükséges speciális mágnes. Ez egy másfél kilós mágnes vastokban, s képes akár négyszáz kilós fémet is megfogni. Az alapszett már nyolcezer forintért beszerezhető, egy profibb harmincötezer forint – mondja Kovács Erik, aki az elmúlt három évben rengeteg fémtárgyat horgászott ki a különböző tavakból, folyókból. Fogásainak hetven százaléka szemét, de húzott már ki kukát, bicskát, horgászbotokat, kerékpárokat és három pisztolyt is. Az értékesebb zsákmányt le kell adniuk a rendőrségnek, de ha bebizonyosodik, hogy nem bűncselekményből származik a tárgy, a gazdája pedig harminc napon belül nem jelentkezik, a pecásé lehet a fogás.

– Elsősorban a kaland, aztán meg a természet szeretete az, ami nagyon vonzó ebben a hobbiban. Mi egyből beleszerettünk. Magyarország vizeiben rengeteg kincset lehet még találni, amit az elmúlt évszázadok hordaléka betemetett, izgalmas ezeket a felszínre hozni – árulta el a mágneshorgász a motivációit.
 
A Tómalom vizében talált páncélszekrény igazi nagy fogás, igaz, ezt nem fogja hazavinni a pecás. A megyei rendőr-főkapitányságon megtudtuk, a Soproni Rendőrkapitányság lefoglalta a széfet, amivel kapcsolatban egyelőre azt állapították meg, hogy nem köthető megyénkben elkövetett bűncselekményhez. Ám a Soproni Rendőrkapitányság tovább folytatja a széf eredetére vonatkozó vizsgálatot.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezt lehet tenni, ha nem értenek egyet a közös képviselővel a lakók

Ezt lehet tenni, ha nem értenek egyet a közös képviselővel a lakók
A társasházkezelés egyszerre jelenti a napi üzemeltetési, karbantartási és ügyviteli feladatok… Tovább olvasom