Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Lista a műszaki látnokokról

Tudomány-technika - Charles Simonyi egyházasfalui gyökerekkel rendelkező szoftverfejlesztőt az utóbbi fél évszázad vezető műszaki látnokai közé sorolta az amerikai PC World magazin. A szerkesztők ötven újító zsenit rangsoroltak.
Charles Simonyi számítástechnikai munkássága megváltoztatta a mindennapokat

Az amerikai PC World magazin a közelmúltban összeállította azon technikai újítók listáját, akik munkája megváltoztatta az emberek mindennapjait. Tevékenységüknek köszönhetően olyan technikai dolgokat fedeztek fel, amelyek nélkül ma már nem élhetnénk. A rangos számítógépes magazin ötven ilyen újító zsenit választott ki.

A lista 36. helyére Charles Simonyi, az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező professzor, a World és az Excel számítógépes programok megalkotója került. Simonyi a Microsoft alkalmazásfejlesztési csoportjának vezetőjeként húsz évig irányította és felügyelte a munkát, majd a fejlesztést. A két alkalmazás a világban ma már az egyik legtöbbet használt számítógépes program.

Charles Simonyi második magyarként tavaly áprilisban járt a világűrben, s töltött el tizenhárom napot a Nemzetközi Űrállomáson. Ott-tartózkodása alatt egyik programként rádiós kapcsolatot létesített magyar rádióamatőrökkel. A beszélgetést a soproni Bacsárdi László szervezte (Kisalföld, 2007. április 14., Diákkapcsolat a világűrrel).

A fiatalember jelenleg a számítástechnika egyik dinamikusan fejlődő ágával, a kvantuminformatikával foglalkozik a Budapesti Műszaki Egyetemen. Mint elmondta, az elmúlt egy évben több elektronikus levelet is váltott a milliárdos szoftverfejlesztővel. Ezek témája főként az amatőr rádiózás körül forgott.

– Az elmúlt időszakban Charles Simonyit olyan embernek ismerhettem meg, akit érdekel a tehetséges fiatalok sorsa, az ő szakmai fejlődésük – tette hozzá Bacsárdi László. – A saját sikerei mellett nem felejtette el, hogy ő miként kezdte a pályáját. A kapcsolatunk eddig főként formális volt, de bízom benne, hogy a jövőben akár még együtt is dolgozhatunk.

Nevek a listáról
A magazin az elsők között említi Robert Noyce-t és Jack Kilbyt, az integrált áramkör (IC) felfedezőit, valamint Larry Page-et és Sergey Brint, akik megteremtették a kaliforniai Szilícium-völgy legfontosabb vállalatát, a Google-t. A listán előkelő helyen szerepel a Microsoft alapítója, Bill Gates, akivel Charles Simonyi az 1970-es években egy cégnél dolgozott.


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azt hitték, új vasfüggöny épül

Harka - Kisebb osztrák–magyar bonyodalom keletkezett abból, hogy dr. Schwanner Gusztáv a határ… Tovább olvasom