Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Felújítják az egyetem könyvtárát

Sopron - Több mint négymillió forintos költséggel felújítják az egyetemi könyvtár műemlék könyvtárának bútorzatát. A költségek nyolcvan százalékát a szakmai cégeket tömörítő Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter hat tagja vállalta magára.
– Idén ünnepli az egyetem a hazai erdészeti felsőoktatás kétszázadik évfordulóját. A műemlék könyvtár bútorzatának cseréje rektori ajándéknak tekintendő – mondta bevezetőjében ifj. Sarkady Sándor, a NYME könyvtárának főigazgatója.

– A kivitelezés Paukó Péter faipari mérnök vizsgamunkájának felhasználásával zajlik. Vadonatúj tölgybútorzatra cseréljük le a harmincéves régi berendezést. Ezzel együtt a parketta, valamint a világítás is megújul. A műemlék könyvtár még e hónap végén újból látogatható lesz.

A hazai erdészeti felsőoktatás 200. évfordulójára megújítják a műemlék könyvtár bútorzatát. Fotó: Magasi Dávid

– Dr. Faragó Sándor rektor kérésére soproni, lenti, két nagykanizsai, szombathelyi és biatorbágyi cégek összefogásával több mint négymillió forint értékű beruházás valósul meg – mondta Bakonyi Gábor, a klaszterbizottság elnöke. – Voltak, akik az anyagot, a megmunkálást, s akadtak, aki az összeszerelést biztosították.

– Mindnyájan kötődünk a soproni egyetem faipari vagy erdészeti karához, így mindenki nagy örömmel vett részt a munkában – fogalmazott a kivitelező cég ügyvezetője, Páli László.

Tízezer kötet a műemlék könyvtárban
A NYME soproni műemlék könyvtára a selmecbányai akadémia könyvtárának anyaga, amely az akadémia Sopronba költöztetésével együtt került az intézménybe. A kollekció nagyobbik része – mintegy 27 ezer kötet – a Miskolci Egyetemre került 1949 és 1962 között, mivel a bányászati és kohászati felsőoktatást Miskolcra helyezték át. Jelenleg a soproni műemlék könyvtárban több mint tízezer kötetet és dokumentumot őriznek. A legrégebbi kiadvány – geometriai – 1562-ből való.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irányjelző táblákat loptak Ausztriában

Sopron-Ausztria - A Soproni Rendőrkapitányság munkatársai három olyan pápait fogtak el, akik… Tovább olvasom