Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Bulgáriában nyeri vissza szabadságát Andi, a bécsi keselyű

Már megérkezett Bulgáriába a Schönbrunni Állatkert kilenc hónapos egyiptomi keselyűfiókája, Andi, hogy hamarosan a Rodope hegység felett szárnyalhasson. A fiatal madár egy visszatelepítési projekt résztvevője.
A balkáni országokban az elmúlt harminc évben drasztikusan, 80 százalékkal csökkent az egyiptomi keselyűk száma, és ma mindössze hetven költőpár él a régióban.

A faj egyedszámának növelésére a Green Balkans bolgár természetvédelmi szervezet 2017-ben „Egyptian Vulture – New Life Project" címmel visszatelepítési programot indított a Rodope hegység keleti részén.

Ennek egyik résztvevője Andi, aki a Schönbrunni Állatkertben kelt ki a tojásból.

A kilenc hónapos hím - egy Spanyolországból származó, hasonló korú társával együtt - először egy hatalmas szabadtéri röpdébe kerül, amelynek májusban szélesre tárják az ajtaját.
Fiatal egyiptomi keselyű anyjával (C) Tiergarten Schönbrunn/Christian Kunz
Fiatal egyiptomi keselyű anyjával © Tiergarten Schönbrunn/Christian Kunz
A cél, hogy a két fiatal csatlakozzon a környéken élő felnőtt madarakhoz, és mindent megtanuljanak tőlük, ami a túléléshez szükséges.

Ha minden jól alakul, akkor az állatkertekből származó keselyűk idősebb társaikkal együtt kelnek útra Afrikába, a telelőhelyükre.

Az egyiptomi keselyű az Európában szabadon előforduló négy keselyűfaj közül ugyan a legkisebb, de 1,8 méteres szárnyfesztávolságával még így is nagyon impozáns látványt nyújt.

Ráadásul okosak is: megtanulták, hogyan lehet kövekkel feltörni még a hatalmas strucctojást is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankokra várnak a falvak

A falvak nem találnak olyan pénzintézetet, amely átvenné a Nyugat Takarék Szövetkezet január végén… Tovább olvasom