Kisalföld logö

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

331 milliót nyert a nemzeti park

Sarród - Kilenc nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjaiból, így csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre országszerte.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 331,4 millió forintot költ a park komplex természeti értékvédelmi programjára. A pályázat során a park több élőhelyvédelmi beavatkozást tervez: a Hanság védett területén, Osli határában az egykori láp egy részének újraárasztása történik meg.

Folytatódik a Fertő menti településeket összekötő közúton a kétéltű- és hüllővédelmi rendszer kiépítése a vándorlási időszakban ismétlődő tömeges elütések megakadályozására. A Soproni-hegységben található Szálasi-barlang járatainak biztosítása a barlanglakó denevérfajok számára alkalmas üreg biztosítását és zavartalanságát szolgáló lezárás kiépítését szolgálja. Kiterjed továbbá a projekt a Soproni-hegység veszélyeztetett forrásainak helyreállítására is. A nemzetipark-igazgatóság 16,5 millió forintból a park erdei iskoláját fejleszti. A projekt során kicserélik a kócsagvári erdei iskolai bázishely egyik épületszárnyának bútorzatát, a terepi foglalkozásokhoz szükséges megfigyelő és mérőeszközöket, terepi laborfelszereléseket, kerékpárokat, kenukat vásárolnak és egy lepkeházat is építenek a Kócsagvár udvarán.

A most elnyert pályázati forrás a tíz magyarországi nemzeti park egyéves költségvetési támogatásának felel meg. Tavaly 2,5 millióan keresték fel a nemzeti parkok látogatóhelyeit, a fejlesztésektől ennek növekedését várja a minisztérium. A természetvédelem az Új Magyarország Fejlesztési Terv hétéves időszakában (2007–2013) a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásainak 3 százalékával, 33–37 milliárd forinttal gazdálkodik. 2000 és 2010 között összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szükség van a kiállításra

Sopron - A megkérdezett kiállítók egybehangzó véleménye szerint szükség van a soproni InnoLignum… Tovább olvasom