Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyógyszállót terveznek a Dőry-kastélyba

A földben rejlő természeti kincsek kiaknázására új gyógyszállót tervez a mihályi önkormányzat. Ehhez felhasználnák a Dőry-kastélyt is.

- A Nemzeti Vagyonkezelővel lassan befejeződő tárgyalások előtt a helyi önkormányzat csak a Dőry-kastély parkjának gondozásában vállalt szerepet. Ám napjainkra elmondhatom, a tárgyalások végeztével komoly fejlesztések elé néz nemcsak a nagy hírű - méltatlanul kihasználatlan - kastély, hanem a faluház mögötti terület is - kezdte Csitei Gáborpolgármester.

A Nemzeti Vagyonkezelővel együtt kidolgozott, a piaci alapú, fizetős gyógyturizmust megcélzó fejlesztés alapját a község alatt található szénsavkincsre alapozzák Mihályiban. A terv központja a hányatott sorsú Dőry-kastély lenne.

A gyógyturizmus révén nyitnák újra a kapukat. A terveket közmeghallgatáson is ismertették.
A gyógyturizmus révén nyitnák újra a kapukat. A terveket közmeghallgatáson is ismertették.


A Kisalföld is betekinthetett a tervekbe. Ebben szerepel a kastély közvetlen környezetének átalakítása és egy föld alá süllyesztett gyógyászati építmény létrehozása.

- A kizárólag piaci alapokon működő gyógyászati ellátás kiegészítéseként a faluház mögé, a helyi védettségű facsoport meghagyása mellett gyógyszálló építése is szerepel a tervekben - mondta Mihályi polgármestere.

A kastélyról szóló elképzeléseket a minap közmeghallgatáson is ismertették a mihályiakkal. A polgármester kiemelte az elmúlt egy év helyi fejlesztéseit, a temető és kerítésének, valamint a parkolónak a szépítését, megépítését, a készítendő haranglábat, a mintegy 180 méternyi közösségi járda építését.

- Az elnyert, ám csak jövőre megvalósuló pályázatok között a faluközpont megújítását, egy szoborrestaurálást és a közösségi közlekedésfejlesztési pályázatokat emelném ki - jelentette ki Csitei Gábor. Pályázati forrásokból - mintegy 30 millióból - újítanák fel a helyi tornatermet is, ám ezen pályázatukról még nem kapták meg a nyertes értesítőt. Külterületi útjaikra benyújtott pályázatát a mihályi önkormányzat visszavonta. Ugyancsak utóbbi pénzekből újítanák meg a mihályi labdarúgópálya környékét is.

A közmeghallgatáson a polgármester elmondta, az elmúlt egy évben Mihályiba négy család költözött, akik megkapták az első lakáshoz jutók 200 ezer forintos támogatását. Emellett a községben számos újabb vállalkozás is alakult. - Újdonságként talán a hét falu közös hivatalát és a mihályi tanítókról szóló, nemrég megjelent könyvet emelném még ki - jegyezte meg a polgármester.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgyűjtés Enesén

Elektromoshulladék-gyűjtést szerveznek a Tündérkastély Óvodában október 25-én 15-17 óráig, 29-én… Tovább olvasom