Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Egyre kevesebb a büntetés a parkolókban

Kapuvár - A kapuvári önkormányzat újabb utcákat von be a fizetőparkolók rendszerébe. Az üzemeltetésüket végző vállalkozó szerint egyre kevesebb a bliccelő a városban.
A Kapuvár fizetős parkolóinak üzemeltetését végző vállalkozó szerint egyre kevesebben próbálják elkerülni a fizetést. Az október óta bérben működtetett parkolókhoz újabb, fizetős utcá(ka)t von be a város.
A fizetőparkolók üzemeltetését tavaly októberig a kapuvári önkormányzat látta el.

A négyszáznegyven fizetőhelyről a városháza évente 14–15 millió forintot „kasszírozott", ám azt Kóczán Zoltán alpolgármester hozzátette: ebből mintegy hárommillió forintot költöttek a fenntartásra és a befolyó díjakból fizették a parkolóőröket is. – Véleményem szerint hat-hét millió forint maradhatott tisztán a városháza „zsebében" – mondta az alpolgármester.

Török Gábor és Csete Zoltán egyre kevesebb büntetőcédulát rak ki az utóbbi időkben a parkoló gépkocsikra. Fotó: Turbók Attila

A fizetős várakozóhelyek bérbeadása után Kapuvár büdzséjét több mint tizenhatmillióval gazdagítja az üzemeltetést végző vállalkozó.
– Ez a pénz tisztán marad a városnak – hangsúlyozta Kóczán Zoltán.

– Tavaly októberben saját költségen hoztuk létre a fizetős helyek munkaszervezetét, melyben több, városkörnyéki parkolóőr kapott helyet – mondta az üzemeltető, Balka Balázs. Kijelentette, a tizenhatmilliós bérleti díj felett még a parkolóhelyek tisztítása (ezt egy szerződött cég végzi), a kátyúzás és a festés is a bérlő dolga és költsége. A következő festésre idén tavasszal kerül sor. Balka Balázs azonban hangsúlyozta: október után néhány hónapig több mint száz alkalommal büntettek munkatársai, ez a szám napjainkra jelentősen lecsökkent.

– Azt azért nem mondom, hogy az autósok szó nélkül tudomásul veszik a jegy váltását, komolyabb viták inkább a kórház környékén vannak, ahol a betegeket szállító autósok vitatják a fizetés jogosságát – mondta Balka Balázs. Azt még hozzátette, a fizetős várakozóhelyek kijelölését az önkormányzat végzi. A parkolóőrök szerint javuló fizetési morált tapasztalnak nap mint nap Kapuváron, köszönhetően talán annak is, hogy a bérlő szigorúbban ellenőrizteti a megváltott bilétákat, ám ennek a szigornak volt pár hét türelmi ideje tavaly októberben.

Parkolási díjak
Kapuvár (K.) és Csorna (Cs.) parkolójegyeinek árát összehasonlítva a következő díjak érvényesek: személygépkocsi egy órára: 180 (K.), 140 (Cs.); tehergépkocsi egy órára: 800 (K.), 500 (Cs.); motor egy órára: 140 (K.), 80 (Cs.); lakóbérlet évente: 9000 (K.), 3000 (Cs.); normál éves bérlet: 27.000 (K.), 20.000 (Cs.), ez utóbbinál van egy úgynevezett átruházható bérlet, ami 35.000 Ft-ba kerül évente; havibérlet: 5500 (K.), 2900 (Cs.), átruházható 4300; pótdíjak: 2500 (K.), 2000 (Cs.). A városokban érvényes parkolási díjakat a helyi önkormányzatok rendeletben szabályozzák.


 

Olvasóink írták

 • 8. antistar 2008. január 20. 18:12
  „Fernando.. és Tomasz! Az a gond, hogy a kapuváriak többsége a mai napig nem meri kinyilvánítani a véleményét, mert túl sok a példa, hogy a komcsi vezetés hogy elbánt azokkal akik szólni mertek. Most is épp így megy, csak már az álltalad említett gengszterek és tutyimutyik tesznek be bárkinek, mert megtehetik.Jó lenne már elszámoltatni őket, hogy mikor mit csináltak, és azt mennyiért! Főleg, hogy amit csináltak, volt-e értelme?!”
 • 7. Örs voltam 2008. január 17. 18:24
  „most legalább kaszáltok,ugyhogy vehettek belőle még parkoloórákat,hogy ne kelljen 100 métereket gyalogolni,hogy jegyet vegyél 10 percért...”
 • 6. Tomasz 2008. január 14. 15:34
  „Én teljesen eggyetértek Fernando Torres -el!!!
  Igaza van...!!!”
 • 5. Egy helyi vállalkozó 2008. január 14. 09:47
  „Üdv!

  A Járdahasználatért már most is fizetni kell.
  Lásd közterület használati díj.
  pl. ha egy reklámtáblát kiteszel.”
 • 4. Fernando Torres 2008. január 12. 13:44
  „én a polgármesterre szavaztam annak idején, de nagyon nem vagyok megelégedve a városvezetéssel! 2 alpolgármester minek, főleg meg ilyenek.az egyik gengszter, a másik tutyimutyi.turizmust erőltetik, de a hülye se jön ide,mert nincs miért! 2m x 3m medencét neveznek fürdőnek,egy kerékpárosközpontot se tudnak normálisan megcsináltatni, az is minek!munkahelyet nem igyekeznek ide teremteni, hát szóval...”
 • 3. szomszéd 2008. január 11. 20:12
  „Kedves Kapuváriak most megint látni kik ülnek a vár épület emeletén a lépcsőtöl balra. Munka helyet, nem sarcot azt igen. azt tudnak biztosítani drága jó szavazó adózóknak.”
 • 2. Várkonyi Gábor 2008. január 11. 16:31
  „Kapuváron - ahogy sok más városban is - vannak fizető parkolók. Az autósok vagy megértik ezt a helyzetet, vagy nem. Kapuvár ezen pénzforrásból fejleszti a városközpontot, javítja az utakat...stb. Ellenben pl. Balatonalmádival, ahol az egész városban díjmentesen parkolhatunk, ahol jónak látjuk. Hogy miért is? Mert ott a helyi fürdő-övezet a fizető, és az ottaniak abból a bevételből gazdálkodnak; ezért!
  Azzal viszont nem értek egyet, hogy Kapuvár város önkormányzata annak idején rosszul határozta meg a fizető parkolókat, mert a kórház előtt már csak emberségből sem fizettetnék senkivel, illetőleg az újonnan épült társasházak előtt is az ott lakók (kedvezményes) bérletet válthatnak --> ez is felháborító, de ezt döntse el mindenki magában!”
 • 1. Cseter János 2008. január 11. 09:52
  „Mint, azt már írtam ebebn az országban a pénz bezsebelés gátlástalan kiagyalása a menő üzletág! Ehhez nem is kell más mint egy-egy haver és a "hatalom"! Köztudott, hogy a törvény úgyan tiltja, hogy ugyanazért a szolgáltatásért többször is díjat veseneki ki, de a törvénykezelől csupán a pulpitusukra tettekről "ítzélkeznek". Tehát az adóhatóságok által kivetett súly-adóval meg van fizetve a közutak teljes szélességének és hosszának a használata. Viszonta gátlástalan pénz bezsebelők ugyan erre az útra a megállásért is bezsebelik aparkoló díjat, sőt már a nehezebb jármővek uthasználati díj cimén ismét kizsebeli a tulajdonosokat! Most már várhtaó ezen az alapon a járda használati díj bevezetése is sőt a kövér embereknek ez többe fog kerűlni mint a soványaknak! Persze csupán, akkor ha marad nekik járda a már kiadott kereskedelmi cél miatt bérbeadott járdák mellett.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műanyag-feldolgozó, száz új munkahellyel

Kisfalud - Kisfalud nyolcvanmilliós költségvetéséből csak útfelújításra futja az idén. Egy osztrák… Tovább olvasom