Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

A vízi sportokkal ismerkednek az autisták

Mosonmagyaróvár - Az autista gyerekek egészséges társaikkal együtt sportolnak, sőt, már versenyekre is járnak, ahol szép eredményeket érnek el.

A Reménység Alapítvány támogatásával sportoló gyerekek fejlesztése eredményes – hangsúlyozta Cser Katalin gyógypedagógus, aki elmondta:

– Most, a hideg idő beálltával a Bartók–Éltes iskola tornatermében zajlanak az edzések, ami igazán ˝integratív˝ módon zajlik. Az autista gyerekek, fiatalok számára nagy lehetőség ez arra, hogy ép társakkal ˝falak közé zárva˝ együtt mozogjanak.

Egyre több autisztikus sérült jár már az edzésekre, van, aki csak az ergométeres sportolásra képes, de ők is szívesen mozognak. Edzőjük Nagy Gábor és felesége, Nagyné Valkay Éva. A fiatalok már két versenyen is kipróbálták megszerzett ismereteiket, ahol szép sikereket értek el. A szülők is nagyon büszkék teljesítményükre.

Az autista fiatalok szép eredményeket értek el a versenyeken.
Az autista fiatalok szép eredményeket értek el a versenyeken.

A szakember kifejtette: – Ami fontos még alapítványunknak, hogy sajnos egyre több a kicsi, autisztikus sérült gyermek, az ő ellátásuk érdekében igyekszünk lobbizni, hiszen az óvodai csoportban már nincs hely, van, akit nem vesznek be ˝normál˝ oviba és a jelenleg óvodába járó, de az iskoláskor közelébe lépő gyerekek számára szintén nincs lehetőség az Éltesben működő autistacsoportba bekerülni.

Keresik a megoldást a jó képességű, beszélő, de autizmussal élő gyerekek számára a megfelelő integrált tanulás lehetőségeire. Ez nehéz feladat. Mindezekben partner Nagy István oktatásért felelős alpolgármester, a humánszolgáltató osztály, az iskola vezetősége és több civil szervezet is. Cser Katalin szerint Mosonmagyaróváron jelenleg mintegy harminc autista gyerek, fiatal élhet. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gimnázium zebrája és egyéb furcsaságok

Komolyan vette a felhívást és városszerte számos közlekedési anomáliáról tett bejelentést a… Tovább olvasom