Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Letette a hivatali esküt Brazília új elnöke

Letette a hivatali esküt kedden a parlamentben Jair Bolsonaro, Brazília jobboldali elnöke, aki októberben nyerte el tisztségét a baloldal egymás után négyszeri győzelmét követően.
Az új elnöknek komoly feladatai lesznek a Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát gyötrő súlyos gondok felszámolásában. Erre négy éve lesz, megbízatása 2023. január 1-ig szól.
 
A 63 éves nyugalmazott katonatiszttől, aki parlamenti képviselő is volt, egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot, amely miatt az emberölések összesített száma alapján Brazília a világ vezető országa.
 
Bolsonaro Donald Trump amerikai elnök csodálója. A korrupció elleni küzdelmen kívül fontos ígéretet tett a fegyverviselés szabályainak enyhítésére is. Ezek az ígéretek mozgósították a konzervatívokat és a szélsőjobboldalt, amely felsorakozott mögötte. Az elnökválasztáson a szavazatok mintegy 56 százalékát kapta meg.
 
Az eskütételre érkezett tömeg létszáma jóval alacsonyabb volt a vártnál - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség. Kormányzati illetékesek előzőleg 500 ezer emberre számítottak, de a parlament körül számukra kijelölt területek jó része üresen maradt.
 
A beiktatást nagyon szigorú biztonsági intézkedések előzték meg és kísérték. A sajtó tudósítói különösen arra panaszkodtak, hogy a ceremónia kezdete előtt már hét órával jelentkezniük kellett a helyszínen.
 
Az ünnepélyes aktuson jelen volt a világ számos vezető politikusa, köztük Orbán Viktor miniszterelnök.
A parlamentben később elmondott első elnöki beszédében Bolsonaro arra tett ígéretet, hogy "végleg megszabadítja" Brazíliát "a korrupció jármától, a bűnözéstől, a gazdasági felelőtlenségtől és az ideológiák bilincsétől". "A felelőtlenség belevitt bennünket az ország történelmének legmélyebb erkölcsi és politikai válságába" - mondta baloldali elődeire utalva. "Ma olyan, fáradtságos munkát kezdünk, amely révén Brazília új fejezetet nyit a történelmében" - jelentette ki.
 
Az új elnök ünnepélyesen megfogadta, hogy tiszteletben tartja a demokráciát, és kilátásba helyezte, hogy nehéz reformok árán, de visszavezeti a brazil gazdaságot a rendes kerékvágásba.
 
Korábbi kijelentései alapján Bolsonaro tisztán liberális gazdaságpolitikát fog követni, amelyet Paulo Guedes közgazdász, az úgynevezett chicagói iskola híve fog irányítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévi csoda - Élve találtak egy csecsemőt a Magnyitogorszkban leomlott ház romjai alatt

Újévi csoda - Élve találtak egy csecsemőt a Magnyitogorszkban leomlott ház romjai alatt
Élve találtak rá 35 órás kutatás után egy 11 hónapos kisgyermekre Magnyitogorszkban, ahol hétfőn… Tovább olvasom