Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Erős földrengés rázta meg Alaszkát - Döbbenetes fotók

7-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint péntek reggel az alaszkai Anchorage városának térségét. A városban szemtanúk beszámolói szerint az épületek megremegtek, a lámpaoszlopok és a fák erősen meginogtak a földmozgás hatására. Sok épületkár keletkezett, utak gyűrődtek fel.
Erős, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint péntek reggel az alaszkai Anchorage városának térségét, a hatóságok cunami-riasztást adtak ki Alaszka déli partvidékére, de kevéssel ezután visszavonták a figyelmeztetést.

A szökőárriasztás miatt az alaszkai partvidék előtt fekvő, Anchoragetől 400 kilométerre délre található Kodiak-sziget mintegy 6000 lakosát a rendőrség felszólította, hogy húzódjon magasabban fekvő területekre.
 
    
A földrengés fészke 43 kilométeres mélységben, 12 kilométerre északra volt Alaszka legnagyobb városától. A városban szemtanúk beszámolói szerint az épületek megremegtek, a lámpaoszlopok és a fák erősen meginogtak a földmozgás hatására. Sok épületkár keletkezett, utak gyűrődtek fel. Az emberek az asztalok alá bújva, vagy a szabadban kerestek menedéket.
 
    
A rendőrség közlése szerint jelentős károk keletkeztek a város infrastrukturájában.
    
"Sok ház és épület megrongálódott. Számos utat és hidat le kellett zárni" - áll a rendvédelmi szervek közleményében.
   
Egyelőre nincsenek információk sérültekről, vagy halottakról.
 
   
Alaszkában évente 40 ezer földrengést regisztrálnak. Az USGS szerint csendes-óceáni tektonikai lemez északnyugati irányba mozogva merül az észak-amerikai lemez alá Alaszka déli részén, illetve az Alaszkai-félsziget és az Aleut-szigetek vonalán. 1964. március 27-én 9,2-es erősségű földrengés rázta meg a térséget, amelynek központja 120 kilométerre keletre volt Anchoragetől. A négy percig tartó földmozgás szökőárt váltott ki, amely 130 életet követelt.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dániában szigorítottak a bevándorlási törvényeken

Zealand szigetén egy új központot hoznak létre, ahol a kiutasításra váró migránsokat szállásolják… Tovább olvasom