Fotó: M.M.

Kisalföld kampány – Békével az iskolai erőszak ellen – szavazás

Minden második diák ment már haza úgy az iskolából, hogy bántották. Csúfolták, elvették a tízóraiját, lökdösték. Évről évre több és hangosabb szó esik a gyerekek közötti erőszakról. Kampányunkkal csatlakozunk azokhoz, akik tenni szeretnének az agresszió megfékezéséért.

A Kisalföld kampányt indít az iskolai bántalmazás megfékezéséért

Az UNICEF 2018. augusztusi jelentése szerint a magyar gyerekek 51 százaléka élt már át iskolai erőszakot. A jelenség egyre erőteljesebb, durvább, az oktatási intézmények pedig végre kezdenek ráébredni arra, hogy nincs értelme a falak között tartani a problémákat. A társadalmi szintű kihívás válaszokért, hatékony módszerekért, párbeszédért kiált.

A Győri Váci Mihály Általános Iskola Békés Iskola, ezért minden diák pontosan tudja mi a bullying: ismétlődő, rosszindulatú cselekvés, amellyel szemben az áldozat nem képes megvédeni magát. Egy, de akár kis csapatnyi gyerek is megpróbálhat úgy erőfölényre szert tenni – félelemben tartva akár az egész osztályt –, hogy kiszemelik valamelyik társukat és kötekednek, kegyetlenkednek vele, megalázzák, szekálják, sérülést okoznak neki.

A Békés Iskola egy módszer, szemlélet a nyugodt iskolai környezet kialakításához. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán második éve önálló kurzuson oktatják.

– Amikor elindítottuk 2017-ben a programot, azt mondták nekünk: mint minden nevelés, ez is egy lassú folyamat. Körülbelül öt év, mire az iskola klímája érezhetően megváltozik. Ehhez képest mi már az első éves mérésen meglepődtünk. A gyerekek nyugodtabbak lettek – mondta a Kisalföldnek Répásiné Hajnal Csilla iskolaigazgató.

Répásiné Hajnal Csilla a győri Váci-iskola igazgatója, szaktanácsadó, diplomás egészségfejlesztési mentálhigiénikus, kineziológus, emellett kétféle mediátori képzettséggel rendelkezik. Bizonyára ennek is volt szerepe abban, hogy 2017 elején a régióból elsőként az általa vezetett tantestület úgy döntött, csatlakozik a Békés Iskolák programhoz.

Répásiné Hajnal Csilla
Fotó: Mészáros Mátyás

– A módszer amerikai, az iskolai erőszak kezelésére és megelőzésére a világ számos országában sikerrel alkalmazzák – meséli az igazgató. – A kutatók szerint az agresszió megjelenéséhez nemcsak bántalmazó és áldozat, hanem szemlélők is kellenek, mivel a bántalmazók valójában csak azt tehetik meg, amit engednek nekik. Vagyis a kulcskérdés a szemlélők, a közösség passzivitásának megváltoztatása, amelybe beletartoznak a tanulók, a tanárok és a családok. Követtük a programot és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek sokkal nyugodtabbak, eltűntek a napi fegyelmezési problémák. A kérdőívekből kiderült, hogy azért lett kevesebb a pedagógusok dolga, azért nem kellett ott állniuk ítélőbírónak vagy döntéshozónak konfliktus esetén, mert a gyerekek időben elsimítottak mindent. Megerősödött a védelmező szerep, már nem hagyták annyiban, ha látták, hogy egyik társuk kipécézte a másikat. És ugyan ki ne szeretett volna Superman lenni?

– A rend és a béke felett a Békítő team őrködik az iskolában, a kis közösség pedagógusokból áll, az igazgató nem lehet a tagja. Első körben eléjük kerülnek a megoldandó helyzetek, amelyekkel a gyerekek nem tudnak megbirkózni, de az ő feladatuk a nyugodt iskolai légkört fenntartó, megerősítő akciók, rendezvények kidolgozása is. Második éve működik például az animátorprogram. Önkéntes felső tagozatosokat képzünk ki arra, hogy a kicsikkel foglalkozzanak a szünetekben. Játékokat visznek nekik, játszanak velük, irányítják és a szabályok betartására ösztönzik őket, de egy őszinte beszélgetésre is kaphatók. Kicsengetéskor szinte megrohamozzák az alsósok a kitűzőt viselő animátorokat, nagyon várják őket.

Váci Mihály Általános Iskola
Fotó: M.M.

 

– A békés lépcső is a team ötlete volt, minden fokára egy békés üzenetet írtunk. Pszichológusok lektorálták őket, ügyelve arra, hogy üdítőek, pozitívak legyenek, ne tartalmazzanak tiltást. Például: Megköszönöm, ha kiállsz mellettem. Barátokat szerzek, nem ellenségeket. Vigyázok magamra, vigyázok másokra. Kiállok melletted, együttérzek veled. Karácsonykor „Ő egy angyal” kampányt indítottunk. Egymást jutalmazhatták meg a gyerekek. Aki jó cselekedetet vitt véghez, kapott egy kártyát. Az iskolai ünnepségen adtuk át minden osztályban az „Ő egy földre szállt angyal” címet tanúsító oklevelet. A szülők visszajelzése mindent elárult: megköszönték, hogy boldoggá tettük a gyerekeket, a családokat. A jó példák fontosak. És inkább ők adják a mintát és ne a csibész, a lógós vagy aki nem tanul. Volt „Nyugi-díjunk” is, ezt az egyes nehéz helyzetek higgadt kezelésével lehetett elnyerni – mesélte Répásiné Hajnal Csilla.

A Váci-iskola rövid bemutatásával lapunk kampányt indít az iskolai bántalmazás ellen. Cikksorozatunkban szakemberekkel járjuk körbe a témát, a módszereket, a tévhiteket. Megpróbáljuk megfejteni az erőszak okát, megszólalnak szülők, és arra is kísérletet teszünk, hogy gyógyírt találjunk az áldozatok által elszenvedett bántalmazások okozta lelki sebekre.

Hozzászólások

Már Amerikában is engedélyezték a kiscsoportos edzéseket
A szabályozás szerint maximum hat futballista vehet részt egyszerre a foglalkozáson és legalább három méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
30 éves születésnapját ünnepli a Pannon-Work Zr – A jövő már elkezdődött.
Magyar tulajdonú cégként az elmúlt három évtizedben nemcsak politikai, gazdasági, de társadalmi változásokat is átvészelt, és sikerrel vette az akadályokat.
Világmárkák járnak a tökéletes látáshoz
A legmagasabb szintű szakmai felkészültség, a legkorszerűbb technika és a legújabb trendek – mindez egy helyen található meg a Trend Optika győri szaküzletében.
Megvalósult víziók, nagy léptékű fejlődés
NRG Services Kft. – Új környezetben megfelelni az újabb kihívásoknak
Gyász
„Elnémult egy hang, a szíve utolsót dobbant, lehullt egy fénylő csillag, megkondult az égi harang. Ő volt a jóság példája, a szeretet mintája. Nem hagyott itt minket, csak előrement. Szeretete szívünkben örökké él. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamám, anyósom és rokonunk, MOLNÁR LÁSZLÓNÉ szül. Babos Piroska, a SOTEX volt dolgozója életének 55. évében, türelemmel viselt, súlyos betegség után elhunyt. Szerettünk végső nyugalomra helyezése 2020. június 3-án, szerdán 16.30 órakor lesz az ágfalvi temetőben. Utána engesztelő szentmisét mondatunk a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hadd menjek, Istenem, mindig feléd, fájdalmak útjain mindig feléd. Ó, sok keresztje van, de ez az én utam. Mert hozzád visz, Uram, mindig feléd. (Sarah Fuller Flower Adams) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BENCZÚR LAJOS LÁSZLÓ 79 éves korában, rövid betegség után elhunyt. Temetése 2020. június 4-én, csütörtökön 15 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A gyászoló család
„Nem az a fájdalom, melytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, édesapám, apósom, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, KECSKÉS JÁNOS életének 80. évében elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a győr-szabadhegyi Szabadi úti köztemető 18-as parcellájában. Gyászoló család
„Úgy volt ő jó, ahogy volt, ahogy élt, hitt és remélt. Ahogy szeretett, ahogy az emberekre tekintett. Úgy volt ő jó, ahogy volt, bárcsak volna, bárcsak lenne még! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEIDL VIKTORNÉ szül. Ksuz Erzsébet életének 71. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a nagyszentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
DR. KASZÁS ÉVA orvos május 25-én délben elment közülünk. 84 évet élt nyugalomban, boldogságban, fiai szeretetében, gondoskodásában. Elköszön minden rokonától, ismerősétől. „Hol megtalálsz engem, ne gyere a síromhoz. Ott nem fogsz megtalálni, tedd le a gyászodat. Hideg föld nem tud engem megtartani. Én a szelekkel költözöm, amelyek meglátogatnak téged nyári napokon. (Jessica Koch)
Értesítjük mindazokat, akik szerették és ismerték, hogy felejthetetlen halottunk, FLEISCHHACKER IMRE hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 5-én 15 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára virágot helyeznek, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapánk, rokonunk, KŐVÁRY LÁSZLÓ életének 74. évében elhunyt. Hamvait 2020. május 28-án szűk családi körben helyeztük végső nyugalomra a győr-nádorvárosi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban velünk éreznek. Parcella: UK, sor: XLIV(44.), szám: 26. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, édesapánk, nagyapám, apósom, NÉMETH DÉNES ménfőcsanaki lakos életének 62. évében, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése gyászmisével egybekötve 2020. június 2-án, kedden 13 órakor lesz a győri Szentlélek-templom altemplomában. Kérjük, hogy a hely szűke miatt ne hozzanak virágot, az erre szánt összeg a templom javára, a perselybe dobható. Csanaki egyházközségi kötődése emlékére - és annak, aki itt szeretne tőle elbúcsúzni - 2020. június 6-án, szombaton 18 órakor lesz megemlékező szentmise a csanaki templomban. Köszönjük mindazoknak, akik valamelyik megemlékezésen együtt lesznek velünk. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Együttérző szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SAMU LAJOS (Lalika) 50 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án, kedden 15 órakor lesz a győrasszonyfai temetőben. Győrasszonyfa Község Önkormányzata
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagynénénk, TEMESI TIBORNÉ szül. Huber Klára életének 82. évében és unokatestvérünk, IFJ.TEMESI TIBOR életének 58. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatójuk 2020. június 3-án, szerdán 15 órakor lesz a győr-szigeti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjukra elkísérik őket. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesapám, öcsém, TÖLGYESI ISTVÁN életének 66. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 2-án 14 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagypapánk, LAMPERT JÓZSEF GÉZA életének 90. évében elhunyt. Temetése 2020. május 31-én, vasárnap 13 órakor lesz a téti evangélikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk HORVÁTH LAJOS halálának 1. évfordulóján Addig vagy boldog míg van aki szeret, aki a bajban is fogja két kezed. S hogy milyen fontos is volt neked, csak akkor érzed, ha nincs már veled. Amíg élünk szeretünk és nem feledünk téged. Gyászolják édesanyja, felesége, gyermekei és a család
Fájó szívvel emlékezünk SZŰCS GÉZA halálának 2. évfordulóján. Múlnak az évek egymás után sorban, szívünkben a szeretet nem múlik el soha. Érezzük, hogy itt vagy velünk, ha felnézünk az égre, egy csillag mindig fényesebben ragyog nekünk a földre. Hiányod fájdalom, elviselni nehéz, örökké tart szívünkben a Rád emlékezés. Szerető feleséged, fiad, lányod és unokáid.
Szomorú szívvel emlékezünk BARACSKAI LÁSZLÓ volt ravazdi lakos halálnak 1. évfordulójára! Akiknek fontos voltál, azoknak fontos vagy ma is, akik szerettek, azok szeretnek ma is. Köszönünk minden szép emléket, amit nekünk hagytál, szívünkben örökké élsz. Szerető feleséged és családod