Fotó: M.M.

Kisalföld kampány – Békével az iskolai erőszak ellen – szavazás

Minden második diák ment már haza úgy az iskolából, hogy bántották. Csúfolták, elvették a tízóraiját, lökdösték. Évről évre több és hangosabb szó esik a gyerekek közötti erőszakról. Kampányunkkal csatlakozunk azokhoz, akik tenni szeretnének az agresszió megfékezéséért.

A Kisalföld kampányt indít az iskolai bántalmazás megfékezéséért

Az UNICEF 2018. augusztusi jelentése szerint a magyar gyerekek 51 százaléka élt már át iskolai erőszakot. A jelenség egyre erőteljesebb, durvább, az oktatási intézmények pedig végre kezdenek ráébredni arra, hogy nincs értelme a falak között tartani a problémákat. A társadalmi szintű kihívás válaszokért, hatékony módszerekért, párbeszédért kiált.

A Győri Váci Mihály Általános Iskola Békés Iskola, ezért minden diák pontosan tudja mi a bullying: ismétlődő, rosszindulatú cselekvés, amellyel szemben az áldozat nem képes megvédeni magát. Egy, de akár kis csapatnyi gyerek is megpróbálhat úgy erőfölényre szert tenni – félelemben tartva akár az egész osztályt –, hogy kiszemelik valamelyik társukat és kötekednek, kegyetlenkednek vele, megalázzák, szekálják, sérülést okoznak neki.

A Békés Iskola egy módszer, szemlélet a nyugodt iskolai környezet kialakításához. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán második éve önálló kurzuson oktatják.

– Amikor elindítottuk 2017-ben a programot, azt mondták nekünk: mint minden nevelés, ez is egy lassú folyamat. Körülbelül öt év, mire az iskola klímája érezhetően megváltozik. Ehhez képest mi már az első éves mérésen meglepődtünk. A gyerekek nyugodtabbak lettek – mondta a Kisalföldnek Répásiné Hajnal Csilla iskolaigazgató.

Répásiné Hajnal Csilla a győri Váci-iskola igazgatója, szaktanácsadó, diplomás egészségfejlesztési mentálhigiénikus, kineziológus, emellett kétféle mediátori képzettséggel rendelkezik. Bizonyára ennek is volt szerepe abban, hogy 2017 elején a régióból elsőként az általa vezetett tantestület úgy döntött, csatlakozik a Békés Iskolák programhoz.

Répásiné Hajnal Csilla
Fotó: Mészáros Mátyás

– A módszer amerikai, az iskolai erőszak kezelésére és megelőzésére a világ számos országában sikerrel alkalmazzák – meséli az igazgató. – A kutatók szerint az agresszió megjelenéséhez nemcsak bántalmazó és áldozat, hanem szemlélők is kellenek, mivel a bántalmazók valójában csak azt tehetik meg, amit engednek nekik. Vagyis a kulcskérdés a szemlélők, a közösség passzivitásának megváltoztatása, amelybe beletartoznak a tanulók, a tanárok és a családok. Követtük a programot és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek sokkal nyugodtabbak, eltűntek a napi fegyelmezési problémák. A kérdőívekből kiderült, hogy azért lett kevesebb a pedagógusok dolga, azért nem kellett ott állniuk ítélőbírónak vagy döntéshozónak konfliktus esetén, mert a gyerekek időben elsimítottak mindent. Megerősödött a védelmező szerep, már nem hagyták annyiban, ha látták, hogy egyik társuk kipécézte a másikat. És ugyan ki ne szeretett volna Superman lenni?

– A rend és a béke felett a Békítő team őrködik az iskolában, a kis közösség pedagógusokból áll, az igazgató nem lehet a tagja. Első körben eléjük kerülnek a megoldandó helyzetek, amelyekkel a gyerekek nem tudnak megbirkózni, de az ő feladatuk a nyugodt iskolai légkört fenntartó, megerősítő akciók, rendezvények kidolgozása is. Második éve működik például az animátorprogram. Önkéntes felső tagozatosokat képzünk ki arra, hogy a kicsikkel foglalkozzanak a szünetekben. Játékokat visznek nekik, játszanak velük, irányítják és a szabályok betartására ösztönzik őket, de egy őszinte beszélgetésre is kaphatók. Kicsengetéskor szinte megrohamozzák az alsósok a kitűzőt viselő animátorokat, nagyon várják őket.

Váci Mihály Általános Iskola
Fotó: M.M.

 

– A békés lépcső is a team ötlete volt, minden fokára egy békés üzenetet írtunk. Pszichológusok lektorálták őket, ügyelve arra, hogy üdítőek, pozitívak legyenek, ne tartalmazzanak tiltást. Például: Megköszönöm, ha kiállsz mellettem. Barátokat szerzek, nem ellenségeket. Vigyázok magamra, vigyázok másokra. Kiállok melletted, együttérzek veled. Karácsonykor „Ő egy angyal” kampányt indítottunk. Egymást jutalmazhatták meg a gyerekek. Aki jó cselekedetet vitt véghez, kapott egy kártyát. Az iskolai ünnepségen adtuk át minden osztályban az „Ő egy földre szállt angyal” címet tanúsító oklevelet. A szülők visszajelzése mindent elárult: megköszönték, hogy boldoggá tettük a gyerekeket, a családokat. A jó példák fontosak. És inkább ők adják a mintát és ne a csibész, a lógós vagy aki nem tanul. Volt „Nyugi-díjunk” is, ezt az egyes nehéz helyzetek higgadt kezelésével lehetett elnyerni – mesélte Répásiné Hajnal Csilla.

A Váci-iskola rövid bemutatásával lapunk kampányt indít az iskolai bántalmazás ellen. Cikksorozatunkban szakemberekkel járjuk körbe a témát, a módszereket, a tévhiteket. Megpróbáljuk megfejteni az erőszak okát, megszólalnak szülők, és arra is kísérletet teszünk, hogy gyógyírt találjunk az áldozatok által elszenvedett bántalmazások okozta lelki sebekre.

Hozzászólások

Két autó ütközött, hárman megsérültek Nyúlnál a 82-esen – térkép
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt a 82-es számú főúton Nyúl község közelében.
A Gyakorlóiskola ismét házigazdája a megyei angolversenynek
A Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskolában, novemberben idén is megrendezték a megyei angolversenyt, ahol Győr-Moson-Sopron megye 7. és 8. osztályos diákjai mérték össze angol nyelvű tudásukat.
Másfél milliárd forintra bírságolták a Facebookot
Ingyenesnek hirdette magát, pedig hasznot húz az adatainkból.
Lesz nagy meglepetés a húspultoknál jövőre
Hamarosan minden hús eredetét fel kell majd tüntetniük a kereskedőknek.
Gyász
„Elment egy lélek ma ismét a földről, kit szívünk többé el sosem feled. Csendesen figyelsz ránk már odaföntről... legyen helyettünk: Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk és rokonunk, BAUER OTTÓNÉ szül. Biczó Éva Éva néni, volt bősárkányi lakos életének 96. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. december 11-én, szerdán 11 órakor lesz a bősárkányi temetőben. Utána, 12 órakor engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatóján részt vesznek, utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Elmúlt, mint száz más pillanat, s tudjuk mégis, hogy múlhatatlan, mert szívek őrzik, nem szavak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, NÉMETH MIHÁLY „Zoltán” csornai lakos 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én 13 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Emléked szívünkben örökké él! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Feleségem, Édesanyánk, Nagymamánk, Testvérünk és Rokonunk, PECZÁR OTTÓNÉ szül. Oleinek Rozália (volt ruhagyári dolgozó) életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 13-án, pénteken 13 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Én vagyok a feltámadás és az élet; aki hisz énbennem, ha meghal is, él.”(JÁN.11.25) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LÁSZLÓ „szabadhegyi kántor” életének 64. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn 15 órakor lesz a győri Templom úti temetőben. Engesztelő szentmisét a temetés után tartunk a szabadhegyi Szent Anna-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra... Te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyám, mamánk, anyósom, testvérünk, sógornőnk, keresztanyám, rokonunk és ismerősünk, HEGEDÜS ROZÁLIA szül. Füssy Rozália 64 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 7-én, szombaton 13 órakor lesz a péri temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 12.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hirtelen mentél el, köszönni sem tudtál, örökre lecsuktad csillag szemed. Vigyázunk az álmodra, te csak aludjál! Kedves Szerettünk, Isten Veled! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága fiam, édesapánk, nagypapánk, barátunk és rokonunk, HORVÁTH LÁSZLÓ „Susogi” csornai lakos életének 62. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 9-én 15 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nehéz küzdelmes volt az életed, amely most véget ért, fáradt, beteg tested megpihenni tér. Lelked velünk marad, szívünk nagyon fáj, nyugodjál békében, drága Édesapánk. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesapánk, Apósunk, Nagypapánk és Rokonunk, TÓTH JENŐ PÉTER festő (a házgyár volt nyugdíjasa) életének 71. évében, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Utolsó útjára 2019. december 9-én, hétfőn 15 órakor kísérjük a győrszentiváni régi temetőben. Ezúton fejezzük ki köszönetünket mindazoknak, akik ezen útján elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérem, nagybátyánk és rokonunk, PONGRÁCZ JÓZSEF életének 73. évében hosszú szenvedés után, csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. december 9-én, hétfőn 15 órakor lesz a töltéstavai temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmisét a helyi katolikus templomban tartunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatóján részt vesznek, utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, Te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni Téged soha nem lehet, csak meg kell tanulnunk élni Nélküled. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapám, fiam, apósom, nagypapánk, testvérünk, sógorunk, rokonunk és ismerősünk, ŐRI ISTVÁN életének 62. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. 12. 10-én 11 órakor lesz az óvári temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és mély gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, édes Jézus, adj nyugalmat édes jó anyánknak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédink, KREITER JÁNOSNÉ szül. Bognár Terézia életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 7-én 13.30 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Előtte, 13 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
„Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, Édes Jézus, adj nyugalmat Drága Jó Édesanyánknak.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Nagymamánk és Rokonunk, LANCENDORFER JÓZSEFNÉ szül. Gergely Katalin életének 64. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 11-én, szerdán 14 órakor lesz a győr-révfalui temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Szerettél, tanítottál, Tartalmas életet adtál, Emléked szeretteidben, Tanítványaid szívében Tovább él halálodnál. Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy drága édesanyám, nagymamink, dédikénk, anyósom, BEJCZY FERENCNÉ szül. Felker Györgyi nyugdíjas iskolaigazgató örökre megpihent. Szerettünktől 2019. december 10-én, kedden 12 órakor a Szent Imre-templomban gyászmisével búcsúzunk, majd hamvait az altemplomban lévő urnafülkébe, szeretett édesapám mellé helyezzük el. Kérjük, hogy virág helyett csak emlékeiket és imáikat hozzák el a szertartásra! Köszönet minden rokonnak, tanítványnak, barátnak, ismerősnek, az Otthon lakóinak, akik jelenlétükkel fájdalmunkban osztoznak. Külön köszönet a Szent Anna Otthon orvosainak, nővéreinek és minden dolgozójának lelkiismeretes munkájukért; azért a sok segítségért, amit mind fizikailag, mind lelkileg drága édesanyámnak nyújtottak. Lánya: Andrea
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink, anyósom, testvérem és rokonunk, BRUNFLICKER LAJOSNÉ szül. Kozelka Ilonka Ibolya életének 74. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 10-én, kedden 14 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Hálás köszönetet mondunk a Kazinczysok-nak, akik a 30 éves találkozójukon WARENICH ÁKOSRÓL megemlékeztek és sírján az emlékezés virágait elhelyezték. Bánatos szülei
UDVARDI JÁNOS volt fertőszentmiklósi lakos halálának 10. évfordulójára. Akik ismerték szánjanak egy percet emlékének! Már csak emlék vagy és néhány írott szó, esőcsepp, mit elnyel a folyó. Szép emlék vagy, mi mindig felszínre tör, örök emlékezés a sírhalmod fölött. Emlékezünk: feleséged, lányaid, unokáid