Fotó: M.M.

Kisalföld kampány – Békével az iskolai erőszak ellen – szavazás

Minden második diák ment már haza úgy az iskolából, hogy bántották. Csúfolták, elvették a tízóraiját, lökdösték. Évről évre több és hangosabb szó esik a gyerekek közötti erőszakról. Kampányunkkal csatlakozunk azokhoz, akik tenni szeretnének az agresszió megfékezéséért.

A Kisalföld kampányt indít az iskolai bántalmazás megfékezéséért

Az UNICEF 2018. augusztusi jelentése szerint a magyar gyerekek 51 százaléka élt már át iskolai erőszakot. A jelenség egyre erőteljesebb, durvább, az oktatási intézmények pedig végre kezdenek ráébredni arra, hogy nincs értelme a falak között tartani a problémákat. A társadalmi szintű kihívás válaszokért, hatékony módszerekért, párbeszédért kiált.

A Győri Váci Mihály Általános Iskola Békés Iskola, ezért minden diák pontosan tudja mi a bullying: ismétlődő, rosszindulatú cselekvés, amellyel szemben az áldozat nem képes megvédeni magát. Egy, de akár kis csapatnyi gyerek is megpróbálhat úgy erőfölényre szert tenni – félelemben tartva akár az egész osztályt –, hogy kiszemelik valamelyik társukat és kötekednek, kegyetlenkednek vele, megalázzák, szekálják, sérülést okoznak neki.

A Békés Iskola egy módszer, szemlélet a nyugodt iskolai környezet kialakításához. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán második éve önálló kurzuson oktatják.

– Amikor elindítottuk 2017-ben a programot, azt mondták nekünk: mint minden nevelés, ez is egy lassú folyamat. Körülbelül öt év, mire az iskola klímája érezhetően megváltozik. Ehhez képest mi már az első éves mérésen meglepődtünk. A gyerekek nyugodtabbak lettek – mondta a Kisalföldnek Répásiné Hajnal Csilla iskolaigazgató.

Répásiné Hajnal Csilla a győri Váci-iskola igazgatója, szaktanácsadó, diplomás egészségfejlesztési mentálhigiénikus, kineziológus, emellett kétféle mediátori képzettséggel rendelkezik. Bizonyára ennek is volt szerepe abban, hogy 2017 elején a régióból elsőként az általa vezetett tantestület úgy döntött, csatlakozik a Békés Iskolák programhoz.

Répásiné Hajnal Csilla
Fotó: Mészáros Mátyás

– A módszer amerikai, az iskolai erőszak kezelésére és megelőzésére a világ számos országában sikerrel alkalmazzák – meséli az igazgató. – A kutatók szerint az agresszió megjelenéséhez nemcsak bántalmazó és áldozat, hanem szemlélők is kellenek, mivel a bántalmazók valójában csak azt tehetik meg, amit engednek nekik. Vagyis a kulcskérdés a szemlélők, a közösség passzivitásának megváltoztatása, amelybe beletartoznak a tanulók, a tanárok és a családok. Követtük a programot és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek sokkal nyugodtabbak, eltűntek a napi fegyelmezési problémák. A kérdőívekből kiderült, hogy azért lett kevesebb a pedagógusok dolga, azért nem kellett ott állniuk ítélőbírónak vagy döntéshozónak konfliktus esetén, mert a gyerekek időben elsimítottak mindent. Megerősödött a védelmező szerep, már nem hagyták annyiban, ha látták, hogy egyik társuk kipécézte a másikat. És ugyan ki ne szeretett volna Superman lenni?

– A rend és a béke felett a Békítő team őrködik az iskolában, a kis közösség pedagógusokból áll, az igazgató nem lehet a tagja. Első körben eléjük kerülnek a megoldandó helyzetek, amelyekkel a gyerekek nem tudnak megbirkózni, de az ő feladatuk a nyugodt iskolai légkört fenntartó, megerősítő akciók, rendezvények kidolgozása is. Második éve működik például az animátorprogram. Önkéntes felső tagozatosokat képzünk ki arra, hogy a kicsikkel foglalkozzanak a szünetekben. Játékokat visznek nekik, játszanak velük, irányítják és a szabályok betartására ösztönzik őket, de egy őszinte beszélgetésre is kaphatók. Kicsengetéskor szinte megrohamozzák az alsósok a kitűzőt viselő animátorokat, nagyon várják őket.

Váci Mihály Általános Iskola
Fotó: M.M.

 

– A békés lépcső is a team ötlete volt, minden fokára egy békés üzenetet írtunk. Pszichológusok lektorálták őket, ügyelve arra, hogy üdítőek, pozitívak legyenek, ne tartalmazzanak tiltást. Például: Megköszönöm, ha kiállsz mellettem. Barátokat szerzek, nem ellenségeket. Vigyázok magamra, vigyázok másokra. Kiállok melletted, együttérzek veled. Karácsonykor „Ő egy angyal” kampányt indítottunk. Egymást jutalmazhatták meg a gyerekek. Aki jó cselekedetet vitt véghez, kapott egy kártyát. Az iskolai ünnepségen adtuk át minden osztályban az „Ő egy földre szállt angyal” címet tanúsító oklevelet. A szülők visszajelzése mindent elárult: megköszönték, hogy boldoggá tettük a gyerekeket, a családokat. A jó példák fontosak. És inkább ők adják a mintát és ne a csibész, a lógós vagy aki nem tanul. Volt „Nyugi-díjunk” is, ezt az egyes nehéz helyzetek higgadt kezelésével lehetett elnyerni – mesélte Répásiné Hajnal Csilla.

A Váci-iskola rövid bemutatásával lapunk kampányt indít az iskolai bántalmazás ellen. Cikksorozatunkban szakemberekkel járjuk körbe a témát, a módszereket, a tévhiteket. Megpróbáljuk megfejteni az erőszak okát, megszólalnak szülők, és arra is kísérletet teszünk, hogy gyógyírt találjunk az áldozatok által elszenvedett bántalmazások okozta lelki sebekre.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
MVM EDISON 2020 – Verseny az innovatív megoldásokért
Megléptek a rendőrök elől Kapuváron a 17 éves embercsempészek
A járőrök a kocsiból kiszálló külföldiekre figyeltek fel. Három migránst a kapuvári, a 17 éves budapesti embercsempészeket a csornai rendőrök fogták el.
Kiakadtak a szurkolók, kővel szórták meg a Benfica buszát
Két futballista, a német Julian Weigl és a szerb Andrija Zivkovic is megsérült.
3970 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt 3 krónikus beteg
Eddig 2245-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent. 
Így veszi át az uralmat Soros György az amerikai utcákon
Az elmúlt napokban több amerikai közéleti szereplő is megszólalt azzal kapcsolatban, milyen szerepe lehet Soros Györgynek.
Gyász
„Küzdelmes volt az út, amely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósom, nagypapám és rokonunk, MAGYAR JÓZSEF a volt cukorgyár dolgozója életének 78. évében, hosszan tartó betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 8-án 14.30 órakor lesz a fertőendrédi temetőben. Előtte, 14 órakor engesztelő szentmisét mondatunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, lányom, testvérünk és rokonunk, KERTAI ILDIKÓ 48. életévében, hosszú betegség után elhunyt. Búcsúztatóját 2020. június 8-án, hétfőn 15 órakor a csornai Jézus Szíve-templomban tartjuk. Hamvait később szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra. Kérjük a megjelenő gyászolókat, hogy kegyeletüket egy szál virággal szíveskedjenek leróni. Külön köszönetet mondunk Dr. Antal Miklós háziorvosnak áldozatos munkájáért, és feleségének, Évának a gondos, odaadó segítségért. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Szerető családja
„Lelked Istennél, emléked szívünkben örökké él! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH MÁTÉNÉ szül. Róka Ilona életének 85. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 11-én, csütörtökön 10.30 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk osztoznak. Gyászoló család
„Lelked, mint fehér galamb, csendesen messze szállt, hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudod, hogy a csillagok között a legfényesebb Te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesanyánk, Feleségem és Rokonunk, LUKÁCSNÉ KERTÉSZ ADÉL életének 48. évében örökre megpihent. Engesztelő szentmisét 2020. június 12-én, pénteken 14.30 órakor tartunk a fertőszéplaki katolikus templomban, majd 15 órakor helyezzük örök nyugalomra hamvait a helyi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Mindent elviselek abban, aki nekem erőt ad. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LUKÁCSI GÉZA kadarkúti plébános életének 63., áldozópapságának 33. évében elhunyt. Temetése 2020. június 8-án, hétfőn 14 órakor lesz a ciráki temetőben. Előtte, 13 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Mit lelkem eddig félve sejtett, Előttem áll a nagy titok, Hogy csak az halt meg, ami nem lett, S az él örökké, ami volt. (Vajda János) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, KIS IMRE „debreceni kis Imre” Csorna, Hunyadi utcai lakos életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 8-án 17 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ne sírj majd, ha nem leszek. Lesz majd más, aki rád nevet. Ugyanaz a fény, az a csillogás, csak az nem én vagyok, hanem valaki más. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, testvérünk, nagybátyánk, párom, sógorom és rokonunk, MÁTÉ SZABOLCS (Bajó) életének 41. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 9-én, kedden 16 órakor lesz az ásványrárói (ásványi) temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 15.15 órakor lesz az ásványi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapám, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, KOVÁCS IMRE állattenyésztési felügyelő életének 92. évében csendesen elhunyt. Temetése 2020. június 8-án 15 órakor lesz a rábacsanaki temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Szeretetben, fájdalomban szíve holttá fáradt, Édes Jézus, adj nyugalmat Drága Édesanyánknak. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és rokonunk, BENKOVICH ISTVÁNNÉ szül. Hatos Katalin életének 73. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 8-án, hétfőn 15 órakor lesz a bezenyei temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Uram, engedd be őt szent szívedbe, fogadd be kegyelmedbe! Ami jót tett életében, érdeme legyen fönt az égben. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. ÁCS VINCÉNÉ SZÜL. ZWICKL ILONA életének 77. évében csendesen elhunyt. Temetése június 8-án, hétfőn 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedése, szívében nyugalom, a miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Dédimamánk, Rokonunk és Ismerősünk, ÖZV. ÁRNITS PÁLNÉ Bozsanitz Mária életének 93. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. június 10-én, szerdán 15 órakor a győrszentiváni régi temetőben lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Az elhunyt DR. FODOR LÁSZLÓ ügyvéd úrért engesztelő szentmisét tartunk 2020. június 12-én, pénteken este 7 órakor a Szent Kamillus-templomban. Az engesztelő szentmisére várjuk azokat, akik tisztelték, szerették, és esetlegesen a temetésén nem tudtak részt venni. Gyászoló felesége, fia és családtagjai
Fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel és barátokkal, hogy BIRKÁS ANTAL volt bencés diák, majd nyugdíjas általános iskolai tanár 2020. május 30-án, hosszas betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. június 10-én, szerdán 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNDOR LAJOS és felesége, BIEBER ANNA volt mosonmagyaróvári lakosok hamvait szűk családi körben örök nyugalomra helyeztük a régi óvári temetőben. Szeretteik
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, FARKAS KÁROLYNÉ szül. Szigeti Mária életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása június 8-án, hétfőn 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család