Fotó: M.M.

Kisalföld kampány – Békével az iskolai erőszak ellen – szavazás

Minden második diák ment már haza úgy az iskolából, hogy bántották. Csúfolták, elvették a tízóraiját, lökdösték. Évről évre több és hangosabb szó esik a gyerekek közötti erőszakról. Kampányunkkal csatlakozunk azokhoz, akik tenni szeretnének az agresszió megfékezéséért.

A Kisalföld kampányt indít az iskolai bántalmazás megfékezéséért

Az UNICEF 2018. augusztusi jelentése szerint a magyar gyerekek 51 százaléka élt már át iskolai erőszakot. A jelenség egyre erőteljesebb, durvább, az oktatási intézmények pedig végre kezdenek ráébredni arra, hogy nincs értelme a falak között tartani a problémákat. A társadalmi szintű kihívás válaszokért, hatékony módszerekért, párbeszédért kiált.

A Győri Váci Mihály Általános Iskola Békés Iskola, ezért minden diák pontosan tudja mi a bullying: ismétlődő, rosszindulatú cselekvés, amellyel szemben az áldozat nem képes megvédeni magát. Egy, de akár kis csapatnyi gyerek is megpróbálhat úgy erőfölényre szert tenni – félelemben tartva akár az egész osztályt –, hogy kiszemelik valamelyik társukat és kötekednek, kegyetlenkednek vele, megalázzák, szekálják, sérülést okoznak neki.

A Békés Iskola egy módszer, szemlélet a nyugodt iskolai környezet kialakításához. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán második éve önálló kurzuson oktatják.

– Amikor elindítottuk 2017-ben a programot, azt mondták nekünk: mint minden nevelés, ez is egy lassú folyamat. Körülbelül öt év, mire az iskola klímája érezhetően megváltozik. Ehhez képest mi már az első éves mérésen meglepődtünk. A gyerekek nyugodtabbak lettek – mondta a Kisalföldnek Répásiné Hajnal Csilla iskolaigazgató.

Répásiné Hajnal Csilla a győri Váci-iskola igazgatója, szaktanácsadó, diplomás egészségfejlesztési mentálhigiénikus, kineziológus, emellett kétféle mediátori képzettséggel rendelkezik. Bizonyára ennek is volt szerepe abban, hogy 2017 elején a régióból elsőként az általa vezetett tantestület úgy döntött, csatlakozik a Békés Iskolák programhoz.

Répásiné Hajnal Csilla
Fotó: Mészáros Mátyás

– A módszer amerikai, az iskolai erőszak kezelésére és megelőzésére a világ számos országában sikerrel alkalmazzák – meséli az igazgató. – A kutatók szerint az agresszió megjelenéséhez nemcsak bántalmazó és áldozat, hanem szemlélők is kellenek, mivel a bántalmazók valójában csak azt tehetik meg, amit engednek nekik. Vagyis a kulcskérdés a szemlélők, a közösség passzivitásának megváltoztatása, amelybe beletartoznak a tanulók, a tanárok és a családok. Követtük a programot és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek sokkal nyugodtabbak, eltűntek a napi fegyelmezési problémák. A kérdőívekből kiderült, hogy azért lett kevesebb a pedagógusok dolga, azért nem kellett ott állniuk ítélőbírónak vagy döntéshozónak konfliktus esetén, mert a gyerekek időben elsimítottak mindent. Megerősödött a védelmező szerep, már nem hagyták annyiban, ha látták, hogy egyik társuk kipécézte a másikat. És ugyan ki ne szeretett volna Superman lenni?

– A rend és a béke felett a Békítő team őrködik az iskolában, a kis közösség pedagógusokból áll, az igazgató nem lehet a tagja. Első körben eléjük kerülnek a megoldandó helyzetek, amelyekkel a gyerekek nem tudnak megbirkózni, de az ő feladatuk a nyugodt iskolai légkört fenntartó, megerősítő akciók, rendezvények kidolgozása is. Második éve működik például az animátorprogram. Önkéntes felső tagozatosokat képzünk ki arra, hogy a kicsikkel foglalkozzanak a szünetekben. Játékokat visznek nekik, játszanak velük, irányítják és a szabályok betartására ösztönzik őket, de egy őszinte beszélgetésre is kaphatók. Kicsengetéskor szinte megrohamozzák az alsósok a kitűzőt viselő animátorokat, nagyon várják őket.

Váci Mihály Általános Iskola
Fotó: M.M.

 

– A békés lépcső is a team ötlete volt, minden fokára egy békés üzenetet írtunk. Pszichológusok lektorálták őket, ügyelve arra, hogy üdítőek, pozitívak legyenek, ne tartalmazzanak tiltást. Például: Megköszönöm, ha kiállsz mellettem. Barátokat szerzek, nem ellenségeket. Vigyázok magamra, vigyázok másokra. Kiállok melletted, együttérzek veled. Karácsonykor „Ő egy angyal” kampányt indítottunk. Egymást jutalmazhatták meg a gyerekek. Aki jó cselekedetet vitt véghez, kapott egy kártyát. Az iskolai ünnepségen adtuk át minden osztályban az „Ő egy földre szállt angyal” címet tanúsító oklevelet. A szülők visszajelzése mindent elárult: megköszönték, hogy boldoggá tettük a gyerekeket, a családokat. A jó példák fontosak. És inkább ők adják a mintát és ne a csibész, a lógós vagy aki nem tanul. Volt „Nyugi-díjunk” is, ezt az egyes nehéz helyzetek higgadt kezelésével lehetett elnyerni – mesélte Répásiné Hajnal Csilla.

A Váci-iskola rövid bemutatásával lapunk kampányt indít az iskolai bántalmazás ellen. Cikksorozatunkban szakemberekkel járjuk körbe a témát, a módszereket, a tévhiteket. Megpróbáljuk megfejteni az erőszak okát, megszólalnak szülők, és arra is kísérletet teszünk, hogy gyógyírt találjunk az áldozatok által elszenvedett bántalmazások okozta lelki sebekre.

Hozzászólások

Michelisz nyerte az első futamot 
A Hyundai magyar versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró hétvégéjének vasárnapi első futamán a malajziai Sepangban.
Online pályakövetési rendszerrel segíti a pályaválasztást az ITM
138 ezer végzett hallgató tanulmányi és munkaerőpiaci adatai érhetők el anonim módon.
Frissítve!
Hiánypótló munka az Ezren ETO-mezben
A lexikon elkészítéséhez az ETO 1937 óta lejátszott valamennyi bajnoki, hazai díj- és nemzetközi meccsének összeállítását és góllövőit össze kellett gyűjteni.
Egyre népszerűbb az ezüst
Sokan keresik az ezüstrudakat és az érméket is.
Gyász
„Egész életedben szívesen dolgozva, szerényen éltél, most bánatot ránk hagyva, csendesen elmentél. Örök álom zárta le drága szemed, megpihenni tért két dolgos kezed. Drága Édesanyám, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Testvérünk, Sógornőnk, Nagynénénk és Rokonunk, TÖRŐ JÓZSEFNÉ szül. Takács Terézia (Babi) életének 74. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. 12. 18-án, szerdán 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg, a nap nevet, elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat… (Republic) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, nagypapánk, apósom, rokonunk és ismerősünk, HORVÁTH ISTVÁN (Szélső) életének 86. évében elhunyt. Temetése 2019. december 16-án, hétfőn 15 órakor lesz a kajárpéci kajári temetőben. Előtte, 14.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Engedd el, mennie kell, hiszen ő a földnél jobbat érdemel. Így jó, nem éred el, de átölel majd, ha jó leszel.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, testvérünk, sógorunk és rokonunk, FINTA JENŐ ny. rendőr őrnagy életének 81. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 17-én, kedden 14 órakor lesz a győr-szabadhegyi, Szabadi úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Hosszú volt az út, amely most véget ért, fáradt teste megpihenni tért. Nem leszel magányos, odafenn már várnak, adj, Uram, nyugalmat Drága Édesanyánknak. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, üknagymamám és rokonunk, NAGY DEZSŐNÉ szül. Vollai Etel életének 92. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. december 17-én, kedden 15 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Istenem, vedd térdedre Édesanyánkat, ringasd szelíden, mert elfáradt. Ki adtál életet, adj neki most álmot, és mivel ígértél, szavadat kell állnod, mert ő mindig hitt és sose kételkedett, szájára suttogva vette a neved. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédikém, anyósom, testvérünk és rokonunk, TAKÁCS IMRÉNÉ szül. Aller Bernadett életének 86. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2019. december 17-én, kedden 13 órakor lesz a Győr, Szabadi út új köztemetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdelmes volt életed, áldott legyen pihenésed! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyám, nagymamánk, dédmamám, anyósom, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, ÖZV. SZAKÁLL IMRÉNÉ szül. Bak Elza életének 78. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 18-án, szerdán 13 órakor lesz a győrsági régi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága gyermekem, szeretett férjem, édesapám, testvérünk, rokonunk és ismerősünk, NEMES FERENC enesei lakos életén 66. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. december 18-án, szerdán 13 órakor lesz az enesei temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem dobog már a szív, mely a jóság tükre volt, ajka nem szól többé, mert lezárt, néma, holt. Megállott a kéz, mely mindig csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott. Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapink, rokonunk és ismerősünk, SÖVEG KÁROLY életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. december 17-én, kedden 15 órakor lesz a kajárpéci kispéci temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, keresztanyánk, testvérünk és rokonunk, ZAJOVICS BÉLÁNÉ Szeiman Anna életének 79. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 18-án, szerdán 14 órakor a győrszentiváni régi temetőben lesz. Előtte engesztelő szentmisét tartunk 13 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy Édesapánk, BRENNER MÁRTON életének 75. évében elhunyt. 2019. december 18-án, szerdán 14.30 órakor veszünk tőle búcsút a soproni Balfi úti evangélikus temetőben. Gyászoló fiai és családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SIPOS ERNŐNÉ szül. Gősi Margit életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása december 17-én, kedden 15 órakor lesz Jánossomorján, a szentjánosi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés után a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk BAKONYI LÁSZLÓNÉ sz. Kőrösi Éva halálának 2. évfordulójára A múló évek nem felednek, nem halványul emléked, mert a szeretet, amit adtál, egy életre emlékeztet Rád. Szerető férjed, gyermekeid, unokád, édesanyád, testvéreid, barátok és rokonok
Fájó szívvel emlékezünk TOMASITS GYÖRGYNÉ sz. Farkas Anna Márta halálának 2. évfordulóján Nem az a fájdalom, amelytől könnyes a szem, hanem amit a szívünkben hordunk némán, csendesen. Szerető férjed, fiad, lányod és az unokák
KOVACSICS DÁNIEL halálának 11. születésének 35. évfordulójára. ,,Várjuk, míg élünk. Várjuk Őt, hátha egyszer ott áll az ajtónk előtt. Aztán a valóság ránk szakad, lelkünk tovább fáj a kín alatt. Kiáltanánk, hogy Ő is hallja odaát: Hol vagy gyermekünk? Nélküled üres a világ. Szerető szüleid és öcséd, rokonság
Fájó szívvel emlékezünk FARKAS BÉLA a Kisalföld Volán buszvezetőjére volt fertőrákosi lakos tragikus halálának 40. évfordulóján. Szívünkben őrizzük szavaidat. Fiatalon elismerést kaptál munkádért, 250 ezer km balesetmentes vezetésért. Vigyáztad, óvtad Rád bízott emberek életét. Csak annyit mondtál: Jó vezető nincs, csak szerencsés. Igen, ez a szerencse hagyott el Téged a Fertő-tó viharába. Emlékét szívünkben megőrizzük: Szerettei és tisztelői