Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Varga-Balázs Péter sorsa újra kísért Irakban

Győr - A vád szerint Carl T. Stovall amerikai őrvezető lőtte le a harminchat éves Bogdán Tibort: az iraki Tádzsiban dolgozó magyar teherautó-sofőr halála kísértetiesen hasonlít a győri egyetemista Varga-Balázs Péteréhez, aki hat évvel ezelőtt az első magyar áldozat volt.
A ToiFor ivóvízzel, szemétszállítással és mobil-WC-kel foglalkozó cég sofőrje volt Irakban Bogdán Tibor – ő a második magyar, akit amerikai katonák öltek meg. A történelem drámai módon ismétli önmagát: 2003-ban egy fiatal győri egyetemistával, Varga- Balázs Péterrel végzett szintén egy amerikai tiszt, miután autójával (az is toiforos gépkocsi volt) állítólag nem állt meg egy ellenőrző ponton. Bogdán Tibor esetében úgy tűnik, az amerikai hadsereg elismerte hibáját, az őrvezetőt a hírek szerint azonnal letartóztatták, Varga-Balázs Péter esetében azonban – tudtunkkal – mind a mai napig nem történt hasonló felelősségre vonás.

Hat évvel ezelőtt hetekig cikkezett a Kisalföld, s gyakorlatilag a teljes magyar sajtó a győri egyetemista haláláról: itthon közfelháborodást keltett az amerikaiak kézlegyintése az esetre, illetve az újabb és újabb verziók, amellyel az Egyesült Államok előállt. A család akkor az itthoni sztárügyvédet, dr. Bárándy Györgyöt kérte fel a képviseletükre, ugyanis kártérítési igényükkel bejelentkeztek az Egyesült Államok felé.

Bárándy doktor még most is pontosan emlékszik az ügyre, s ott folytatja történetet, ahol mi abbahagytuk: „Miután megbízott a család a képviseletükkel, a kárigényt az akkori amerikai elnök, Bush kijelentésére alapoztam, miszerint a háború véget ért. Az egyik Irakkal szomszédos ország magyarországi nagykövete jó ismerősöm, így a környékbeli viszonyokról is pontosan tájékozódni tudtunk. Sikerült megállapodnunk egy bizonyos kártérítési összegben, ekkor azonban bejelentkezett egy – nincs jobb szó rá, csaló – ügyvéd Amerikából, s elvitte tőlem az ügyet. Nem sűrűn fordult velem elő hasonló, pedig nem rövid a praxisom, de el kellett fogadnom a család döntését, és kiszálltam."

A Varga-Balázs családot néhány hónapja megkerestük, akkor, amikor Péter tragédiájának ötéves évfordulója volt. Nem kívántak nyilatkozni, de ismerőseiktől úgy tudjuk, sajnos azóta újabb tragédia sújtotta a családot, meghalt az édesanya.

Az amerikaiakkal végül megszületett a megállapodás, kártérítést kapott a család.

Bárándy Györgyöt megkérdeztük szerdán, hogy ha a Zala megyei újabb áldozat családja megkeresné, vállalná-e Bogdán Tibor ügyének képviseletét: gondolkodás nélkül igent mondott az ügyvéd.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Speciális kutyákkal keresik Eva Rhodest

Bőny-Szőlőhegy - A rendőrség speciális tetemkereső kutyákkal folytatja a tavaly szeptemberben eltűnt… Tovább olvasom