Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A tél nem ismer irgalmat

Mínusz 10 fokot mutatott péntek reggel a hőmérő. Csak Győrben 205 hajléktalan van kitéve a fagynak, a teajárat most már mindennapos.

A győri Segítőház 270 hajléktalant tud befogadni, ezenfelül 60-an a téli krízisotthonban kaptak szállást. Nehéz feladat ma már a pótmatracok elhelyezése, de Sütő Csaba igazgató portálunknak kijelentette: ebben a hidegben elküldeni senkit nem fognak. A Segítőház Alapítvány a hét második felében kezdte meg rendszeres teajáratát; az átmelegítő ital mellett péksüteményt és szükség esetén takarót visznek azoknak, akiknek nincs igazi fedél a fejük fölött. Csak Győrben 205 – a rendszer által ismert – hajléktalan birkózik a faggyal, s ha be is rendeznek maguknak egy nem túl lakályos bódét, tüzelő híján nincs jelentős különbség a kinti és a benti állapot között. 

 – Nyolcvannégy óta vagyok csöves, most itt élünk ketten – mutat körbe a szűkös, hideg kerti viskóban Kárpáti Jánosné. Fotó: Krizsán Csaba
– Nyolcvannégy óta vagyok csöves, most itt élünk ketten – mutat körbe a szűkös, hideg kerti viskóban Kárpáti Jánosné. Fotó: Krizsán Csaba


Körülbelül hatan-nyolcan rögtönzött sátrakban tengődnek évek óta. Élnek még melléképületekben, pincelejárókban, bontásra ítélt romokban, tízemeletesekben, trafóházakban. Tudnak a szociális munkások telefonfülkében alvó hajléktalanról is, s hallani lehet valakiről, aki egy bankkártyával ki tudta nyitni az egyik pénzintézet külső ajtaját és a fűtött előtérben húzódott meg.

A teajáratot végző Henczi Tibor és Bertleff Gábor tucatnyi – más szeme előtt rejtett – zugot látogat meg egy nap, néhányat többször is. Első útjuk péntek délelőtt az Iparcsatornához vezetett, ahol nem egy bódéban élnek hajléktalanok, legalább 4–5 éve. Dudaszóval jelzik érkezésüket: meghozták a teát és az illatos pékárut. Továbbmegy az autó: sátrak az egyik laktanya helyén, épp üresen állnak, lakóik a városban lehetnek. A legnagyobb kincs, amit a szemetesek rejtenek, az üveg, ebből egy jobb napon 1000 forintot lehet összegyűjteni. S aki hozzászokik az eldobott ételmaradékhoz, annak éheznie sem kell.

– Nyolcvannégy óta vagyok csöves, most itt élünk ketten – mutat körbe a szűkös, hideg kerti viskóban Kárpáti Jánosné. A győri asszony az udvar gondozásáért lakhat itt, az adományból származó vaskályhával együtt. Kutyája és macskái vele együtt várják, hogy adjon valami meleget a tűz, s azt eszik, amit ő: mások maradékát.

Hasonló az élete a szintén kölcsönkapott kisházban élő párnak, az ételre nincs panasz: a kutyának is jut igazi táp. Viszont a hideget nem lehet elviselni.

Guszti Pál: – Reggel volt vagy mínusz tíz fok bent, a lábunkat alig tudtuk mozdítani. Fotó: K. Cs.
Guszti Pál: – Reggel volt vagy mínusz tíz fok bent, a lábunkat alig tudtuk mozdítani. Fotó: K. Cs.

– Reggel volt vagy mínusz tíz fok bent, a lábunkat alig tudtuk mozdítani. Én dolgozom egész nap, csinálom, amit lehet, vagyis mindig mást. Nem tudok közben tüzelőért menni, meg azt nem is szerez olyan egyszerűen az ember – bök ujjával a vaskályha felé Guszti Pál.

Ez valóban a legnagyobb probléma, mert teát, takarót, némi ételt adhat az alapítvány annak, aki elfogadja, de elegendő tüzelőt aligha. S amit innen-onnan szereznek a nincstelenek, az a nedves fa most mindenre jó, csak fűtésre nem. Gusztiéknál pénteken tizenegy órára sikerült befűteni a kályhát, márpedig ahol fagypont alatt van a hőmérséklet, ott nincsenek későn kelők.

Sütő Csaba szerint az ellátást nehezíti, hogy a Segítőház még nem kapta meg az idén igényelt pályázati pénzt – 700 ezer forintot –, ami így is kevesebb, mint az elmúlt években. Ami viszont segíti a munkát, hogy a lakosság sokkal szolidárisabb, mint korábban: nem szólja meg a hajléktalant, s aki rendben tartja környezetét, azt a tízemeletesekből sem zavarják el.


Telefonon is segíthetünk

Az ellátórendszernek továbbra is hasznosak lehetnek a lakossági bejelentések, ha láthatóan biztos fedél nélkül tengődő hajléktalanra leszünk figyelmesek. Ilyenkor segíthetünk azzal, ha felhívjuk az alapítvány diszpécserszolgálatát (96/519-209).

Olvasóink írták

 • 3. meir 2009. december 24. 06:22
  „mi az hogy "teajarat"?, na ne mar hogy csak arra telik???”
 • 2. janika 2009. december 19. 17:24
  „Szerintem a közpénzt lenyúló politikusok nem sokat törödnek azzal, hogy az emberek, hogy élik meg a napjaikat e rendszerben!”
 • 1. szocdem 2009. december 19. 11:34
  „Szolidárisabbak az emberek??

  NA igen a millió hitelbe -kölcsönbe kapott élet rádöbbent, hogy egy hajszálon múlik, hogy Ő is ott gubbasszon a nincstelenek között a járdán..
  Egy kis Bajnai korrekció, egy kis arab valutaárusi nyávogás az uzsorapiacon, és máris lehet választani. hiteltörleszté, gázszámlabefizetés, vagy zabálás egy hónapig..

  Ez ennyire egyszerü. Remélem nem jön el az a nap, amikor a hajléktalan és nincstelen többségnek kell majd szolidárisan viselkedni a százezer jóllakott honfitársunkkal..”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Rómer marad, a pénze nem

A megyei közgyűlés az utolsó pillanatban levette napirendjéről a Rómer-házzal (és a… Tovább olvasom