Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

MNB-kamatemelés - Londoni elemzők: figyelmeztető lövés

A kormány felé leadott "figyelmeztető lövésként" értékelték és az általuk "egyre kiszámíthatatlanabbnak" nevezett magyar gazdaságpolitikával magyarázták londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank (MNB) negyed százalékpontos hétfői kamatemelését.

A kormány felé leadott "figyelmeztető lövésként" értékelték és az általuk "egyre kiszámíthatatlanabbnak" nevezett magyar gazdaságpolitikával magyarázták londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank (MNB) negyed százalékpontos hétfői kamatemelését, amely egyébként nem érte teljesen váratlanul a City elemzői közösségét.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői közül többen is közölték a múlt héten, hogy látnak esélyt az MNB hétfői kamatemelésére, tekintettel az adóintézkedések következtében is várhatóan romló inflációs kilátásokra és a szintén romló piaci környezetre. A kamatemelés hétfői bejelentése után Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy az MNB "figyelmeztető lövéséről" lehet szó, és a döntésben része lehetett annak is, hogy a monetáris tanácsi tagok a jegybank függetlenségének megnyirbálását célzó erőfeszítéseket vélnek látni a kormány részéről. A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek kommentárja szerint valószínűleg a romló kockázatvállalási készség, a kormány "mind kiszámíthatatlanabb" gazdaságpolitikája és a célszintet makacsul meghaladó infláció volt a kamatemelési döntés fő tényezője.

Olvasóink írták

 • 5. load 2010. december 03. 15:03
  „2. taktam
  "A globális gazdasági rendszer filozófiájának válság nyitányát kezdtük meg, amikor a közteherviselésben elvárjuk a tőkehaszonból profitálók közvetlen és nem átruházható részvételét."
  Elmagyaráznád kicsit részletesebben, hogy mit jelent ez a mondat!?”
 • 4. szocdem 2010. december 01. 09:36
  „A bankadó egy simlis adó amit végül Te meg Én fogunk megfizetni...

  Még hogy ezzel járul hozzá a bank a közeterherviseléshez!?? Ekkora demagóg butaságot nem is hallottam még magát értelmiséginek, matematikához értőnek valló embertől!

  Még jó hogy a bankárok - aki kverhetetlenek aszámokban - csak summognak, fizetnek, és csendben átstruktúrálják a költségeiket, hogy a végeredményben ne létszon meg hogy valójában Te meg Én fizetjük a ZEMBEREk baromállatságának minden folyományát. Már megint!”
 • 3. tudo 2010. november 30. 12:42
  „Nem csak bollib szakértők,hanem Ők csinálták mint a Horn kormány miniszterei.Eddig a kezelők kerestek
  kb 600 milliárdot prsze,hogy nem akarják elengedni.A Gyafi-Bethlen Janóhoz befutási sorrend mindig
  Békesi-Bokros stb:téma megszorítani.A nagybajszú meg Soros Egyetemi vendégtanár:Arról a Sorosról van
  szó aki a forintot és az OTP-t döntögeti.”
 • 2. taktam 2010. november 30. 10:57
  „Tisztelt Szakértő Hölgyek/Urak! To MNB-kamatemelés.
  Könnyen letorkolhatnának a szakértők és gondolom meg is teszik, mert ők szakértők; csakhogy ők a globális tőke reánk erőltetett szakértői. A globális gazdasági rendszer filozófiájának válság nyitányát kezdtük meg, amikor a közteherviselésben elvárjuk a tőkehaszonból profitálók közvetlen és nem átruházható részvételét. Egyre többen tárgyalják ennek a magyar kezdeményezésnek és kezdeti sikerinek elemzését, sajátos adaptálását. Megértem, hogy értetlenkedők, megélhetési antifasiszták/demokráciavédők/gyurcsányok/mesterházyak/bankárok/stk-k félnek a viselt dolgaik felelősségre vonásától. A demokrata nem fél! Azok félnek jogosan, aki nem tudnak elszámolni a társadalmi közteherviselésben való közreműködésükéről és tolvajlásból/hazudozásból tartották fent magukat a közéletben és szerezték vagyonukat, anno, amikor Marx Tőkéje helyett felismerték a tőke tényleges birtoklásának hasznát...
  Bevallom, én nem vagyok tőke szakértő, csak egy nyögdíjas, aki látja/átéli/túléli(?) a globális fogyasztói gazdaság/társadalom mindennapi gondjait.
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 1. szocdem 2010. november 29. 20:29
  „figyelmezetető lövés??,
  hatástalan volt4

  Lesz ebből még sortűz is - és megint csak az ártatlanok fizetnek rá. Valahogy így megy ez mindíg ebben a kis hazában, a világ legokosabb népe háza táján... De meddig mehet ez még így?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemelte a jegybank GDP- és inflációs prognózisát

Az MNB 0,2 százalékponttal 1,1 százalékra emelte az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését, és… Tovább olvasom