Hallgassa élőben!
Fotó: freepik

Fontos tippek a domain regisztrációhoz

A domainnév alapvetően minden weboldal névjegykártyája. A név és a kiválasztott legfelső szintű domain lényegében már azelőtt létrehozza az első benyomást egy vállalatról vagy egy blogról, hogy egyetlen oldalra is rá kellene kattintani. A domain kiválasztása kihívás: a névnek tömörnek és vonzónak kell lennie a potenciális látogatók, valamint a keresőmotorok számára, amin kívül számos hivatalos és jogi irányelvet is követnie kell. Összefoglaltuk a legfontosabb tippeket a domain regisztrációhoz.

Saját domain regisztrálása

Legyen szó online üzletről, blogról vagy privát weboldalról, minden webes projekt a megfelelő domainnév kiválasztásával kezdődik. Ez a név egy .hu-ra vagy .ro-ra végződő felső szintű tartományból (TLD), és a tartománynév részéből, tehát egy második szintű tartományból áll. A kívánt név gyorsan megtalálható, csupán egy kis időbe telik, amíg a szolgáltatónál leellenőrizzük, hogy a kívánt név elérhető-e még.

Ezután a szolgáltató átveszi a regisztrációt a megfelelő domain-nyilvántartással együttműködve. Minden TLD regisztrációjának lezajlásáért bizonyos szervek felelnek. A szolgáltatók nyilvántartásként működnek együtt ezekkel. Ha egy tartományt öt különböző TLD alatt kíván regisztrálni, akkor elméletileg öt különböző tartomány-nyilvántartással kell kapcsolatba lépni. Olyan regiszterek veszik át a kommunikációt, mint az IONOS.

A domain regisztrációja előtt minden felhasználónak meg kell győződnie arról, hogy a kívánt domainnév használata nem sérti a már meglévő, védjegyekre vonatkozó törvényeket. A domain szerzői jogainak megsértése az egyik leggyakrabban elkövetett domainregisztrációs hiba.

1. Második szintű domain létrehozása

Az Egyesült Államokban viszonylag szabad mozgástér van egy domainnév létrehozásakor. Bizonyos technikai követelményeknek azonban teljesülniük kell: A-tól Z-ig terjedő betűk, 0-tól 9-ig terjedő számok, valamint kötőjelek használhatók, bár a kötőjel nem helyezhető el a második szintű tartomány elején. Egyéb szimbólumok, mint például pontok, perjelek vagy kérdőjelek nem megengedettek. A domainnév általában legfeljebb 63 karakterből áll.

Előfordulhat az is, hogy egyes domainneveket, amelyeket több évvel ezelőtt nem lehetett regisztrálni, most már át lehet venni. Ilyenek például a két karakterből álló domain nevek, mint a www.hi.com.

Válasszon olyan címet, amely megfelel a webhelye vagy a vállalkozása nevének, és vegye figyelembe, hogy a domainnév nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket. Kerülje a 2 név együttes használatát olyan csatlakozó nélkül, mint a „-“, különben az olvashatóságát kockáztatja: SzepCipok.online vs szep-cipok.online

2. Legfelső szintű domain kiválasztása

A legfelső szintű tartomány a névfelbontás legmagasabb szintjét és a tartomány utolsó, a ponttól jobbra található szakaszát alkotja. Jelenleg a leggyakrabban használt végződések a .com, .net, .org és az olyan országspecifikus utótagok, mint a .de, .es és az .us. Viszont 2013. március óta a piacon az olyan új legfelső szintű domainvégződések lettek népszerűek, mint az .online, .club, .business, .top, .expert, stb. Ezek általában a következők között változnak:

  • általános TLD-k: Az általános legfelső szintű domainek a kínált webhely típusára utalnak, ezért a .com-tól egy kereskedelmi weboldalt várhat, míg az .org valószínűleg egy szervezet TLD-je lesz.
  • országspecifikus TLD-k: Az országspecifikus TLD-k a weboldal eredetéről nyújtanak információt. Általában két betűt használnak egy országra utalva, például .de Németország, .hu Magyarország, vagy .es Spanyolország.
  • Új általános legfelső szintű domainek: nekik köszönhetően specifikus domainnevek hozhatók létre, és a felső szintű domaineknek köszönhetően utalást tehetünk a felhasználóknak arra, hogy milyen típusú webhelyet készülnek megnyitni. Lehetségesek az olyan kereskedelmi kifejezések, mint az .online és .business, csakúgy, mint az olyan országokon belüli helységekre utalók, mint a .miami, .nyc, .vegas, .london vagy .wales. A regisztrációs folyamat során 700 nTLD-nek kell lennie. Az IONOS-nál akár előre is regisztrálhat, vagy előrendelheti az új felső szintű domaineket a hivatalos, piaci megjelenésük előtt. Az új TLD-k megfelelő alternatívát jelentenek akkor, amikor a kívánt nevet már hozzárendelték egy másik létező legfelső szintű tartományhoz, viszont továbbra is meg kívánja tartani azt.

Egy további tipp a domain regisztrációhoz: érdemes biztosítani több domainvégződést és névváltozatot, amely átirányításként használható a hivatalos webhelyére. A szolgáltatók gyakran kínálnak olcsó csomagokat, amiért érdemes a kívánt nevet számos TLD-n regisztrálni. Így a webhelye kereshetősége növekszik, valamint az összes fontos tartományváltozata biztonságban van, aminek következtében nem áll rendelkezésre harmadik felek számára.

Domain Check

Domain ‘vásárlása’

Ha domaint regisztrál, akkor azt csak egy bizonyos időtartamra bérli, ezért a domain megvásárlása kifejezés technikailag helytelen. Ha a megállapodás a meghatározott időtartam után nem kerül meghosszabbításra, a domain név ismét elérhetővé válik, és bárki bérelheti azt. A domain név eladását illetően a virtuális tulajdonjog tényleges átruházása nem A személyről B személyre történik, hanem csupán a regisztráció kerül átvitelre.

A domain tulajdonjogának védelmére szolgáló űrlap egy többévre szóló regisztráció, engedélyezve az automatikus megújítást.A többéves regisztráció az árat is biztosítja, mivel a vásárlás pillanatában a teljes időszakra fizet. Védelmet élvez, ha a következő években áremelkedésre kerülne sor.

Mi történik, ha szolgáltatót vált?

Ha szolgáltatót (nyilvántartót) váltana, de meg szeretné tartani a regisztrált domainjét, nem jelent problémát. Csupán a domainje engedélyezési kódjára lesz szüksége, amelyet a korábbi szolgáltatótól kérhet. Ha például egy szolgáltatótól az IONOS-hoz kíván áttérni, akkor az átvitel megerősítéséhez ki kell töltenie egy speciális tartományátviteli űrlapot. Ezután minden további lépést végrehajtunk. Mint korábban említettük, a szolgáltató feladata az, hogy kapcsolatba lépjen a megfelelő domain nyilvántartással.

Ne feledje, hogy szolgáltatóját csak a domain regisztrációját követő legalább 6 hónap elteltével változtathatja meg.

Az, hogy a domain átvitele mennyi ideig tart, az adott domain nyilvántartás eljárási szabályaitól függ. Öt-hat munkanapra érdemes számítani az általános TLD-k és az nTLD-k esetében, és az ezt követő DNS-frissítés további 24-48 órát igényel.

Célszerű a domainátvitelre legalább egy hónappal a régi szolgáltatóval kötött szerződés lejárta előtt jelentkezni. Ha a kérés túl későn érkezik meg, akkor azt tapasztalhatja, hogy a korábbi szolgáltatónak meg kell újítania az adott domain szolgáltatási időszakát, mielőtt az új szolgáltatóhoz történő átadás megtörténhetne.

3. Nincs domain védjegyjog nélkül

Ha úgy dönt, hogy Adidas cipőket értékesít online üzletében, akkor bizonyára azt gondolhatja, hogy van értelme felvennie a márkanevet a domainjébe. Itt nagyon óvatosnak kell lennie, mivel domain tulajdonosként viszonylag könnyű megsérteni a védjegy- és névjogokat. Márka- vagy cégnév használata csak a szerzői jog tulajdonosának előzetes beleegyezésével lehetséges, ezért mindig írásbeli hozzájárulást kell kérni. Figyelmeztetést kaphat, ha engedély nélkül használja a márkanevet vagy a cég nevét a domain nevéhez, ezért a tárgyat és a vitás értéket nem szabad alábecsülni. Az 50 000 euróig terjedő vitás összegek gyakoriak. Ha meg akarja óvni magát a bírságoktól és a bírósági eljárásoktól, a legjobb, ha leellenőrzi a kívánt domaint az alábbi szempontok szerint:

  • Márka- és cégnevek: Csábító az üzletben egy olyan nagy márkanév használata, amely vonzza a látogatókat, de a legtöbb esetben ez nem megengedett, még akkor sem, ha a márkanév könnyebben szólítaná meg a célcsoportot. Számos cégnevet elnevezési jogok védenek, ezért nem használhatók harmadik felek domainneveiben.
  • Hírességek neve: A nyilvánosság előtt álló emberek nevei névadási törvényekkel védhetők, ezért sok kereszt- és vezetéknév védett, hacsak nem általánosak. Bárki, aki Helen Mirren rajongói oldalt akar indítani, vagy blogot szeretne készíteni arról, hogy David Beckham megszemélyesítője, a domainnév létrehozásakor figyelembe kell vennie a híresség jogait.
  • Gépelési hibatartományok: A tipikus gépelési hibák, mint például az ebey.com, a gogle.com vagy az amason.com nem engedélyezettek domainnévként, mivel sok nagy márka és név gyakran védett a hasonló karakterláncoktól, így az ilyen típusú gépelési hibák nem károsíthatják a márkákat. Felhasználhatja ezeket az információkat saját vállalkozásához, és megóvhatja magát az úgynevezett gépelési hibadomainektől.
  • Jól ismert címek: Akár filmről, újságról vagy tévésorozatról van szó, a közismert publikációk címe nem használható a domainekben. Ezek a kifejezések általában szerzői jogi védelem alatt állnak, és az illetéktelen használatuk nem megengedett.

Kerülni kell a városneveket, hatóságok és más kormányzati szervek nevét a domain regisztrálásakor, mivel ez azt jelentheti, hogy a domain megsérti a védjegyekre vonatkozó törvényeket. Alapvetően a következők érvényesek: A márka megsértése akkor következik be, ha valaki profitál a nyilvánosságból. Az olyan nagy, jól ismert nevek, mint a Mercedes vagy a BMW, nem kötelesek márkaként regisztrálni ahhoz, hogy védve legyenek.

A domain védjegyekre vonatkozó törvények ellenőrzése

A domain védjegytörvénye a kereskedelmi webhelyekre vonatkozik. A kereskedelmi használat nélküli magánoldalakat a szabályok kizárják. Ha pénzt szeretne keresni a webhelyével, még akkor is, ha az csak egyetlen szalaghirdetést tartalmaz, a domainjét a védjegytörvények szigorú betartásával kell kiválasztania. A védjegytörvény hatálya alá tartozó nevek és terminológiák megtalálhatók a megfelelő védjegy- és szabadalmi hivatalokban. A megfelelő webhelyek használatával ellenőrzésük könnyű és ingyenes. Gyors ellenőrzésre a következő webhelyek alkalmasak:

  • Európai piacok: OAMI Europa
  • Nemzetközi piacok: WIPO International

Ezekkel a keresési eszközökkel ellenőrizheti, hogy a domainjében kívánt kifejezés már szerepel-e a nyilvántartásban. A hasonló hangzású szóvédjegyek vagy meglévő grafikai védjegyekkel ellátott hasonló logók sértik a védjegytörvényeket.

A fenti oldalakon nem lehet ellenőrizni a hasonlóságokat, ezért szakosodott ügyvédhez kell fordulni. Ez a cikk nem minősül jogi tanácsadásnak, és nem hivatott helyettesíteni a hozzáértő ügyvédek tanácsát.

(X)

A magyar női kéziválogatott kijutott a világbajnokságra
A második meccsen is nagyon magabiztosan, 41-12-re vertük az olaszokat.
Varga Csaba megérkezett a Mount Everest alaptáborába
Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó vasárnap megérkezett a Mount Everest alaptáborába – közölte a Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Biró Dániel
Miami 2022-től bekerül a Forma-1-es versenynaptárba
Tíz évre szóló megállapodást kötöttek a tengerentúli nagyvárossal.
A nemzeti médiaszövetség tiltakozik az állampolgárok zaklatása ellen
A baloldali portál közvélemény-kutatás álcája alatt kampányol.
Gyász
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, a szeretetünk elkísér égi otthonodba. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérem, sógornőnk, keresztanyánk és rokonunk, HORVÁTH GYÖRGYNÉ szül. Molnár Mária szárföldi lakos a férje után ő is örökre megpihent a 80. évében. A temetésük időpontjáról a család később gondoskodik. Gyászoló család
,,Küzdelmes volt az élete, legyen áldott a pihenése! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk, testvérünk, sógornőnk, rokonunk és ismerősünk, HORVÁTH MIKLÓSNÉ szül. Nagy Klára 74 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 20-án, kedden 15 órakor lesz a kajárpéci kajári temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de a szívünkben él, és örökké ott marad. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HALÁSZ ERNŐNÉ szül. Varga Márta Mária életének 70. évében elhunyt. Temetése 2021. április 20-án 13 órakor lesz a levéli temetőben. Utána engesztelő szentmisét tartunk a helyi katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ha majd alszom zúgó lomb alatt, ne zavarjátok édes álmomat! Boruljatok le halkan, csendesen, és gondoljátok, hogy nem fáj már semmi sem! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem, apósunk és rokonunk, ID.VARGA GUSZTÁV a volt Bakony vendéglő tulajdonosa életének 78. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegségben csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 17 órakor lesz Győrújbaráton a nagybaráti temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmisét 16.15 órakor tartunk a nagybaráti templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Fájó szívvel és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték és ismerték, hogy IGAZ TIBOR LÁSZLÓ a Mosonmagyaróvári Agráregyetem volt buszvezetője életének 71. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Végső búcsúztatására 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor a máriakálnoki temetőben kerül sor. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, hogy szerettünktől egy-egy szál virággal búcsúzzanak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Emléke legyen áldott, a nyugalma békés! A szívünkben örökké élsz. Gyászoló család
,,Nem fogjuk már elgyengült kezed, nem simítjuk őszülő fejed, nem tekint ránk aggódó szemed, megpihenni tér két dolgos kezed. Drága Édesanyánk, Isten Veled! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédnagymamánk, testvérem, anyósunk és rokonunk, KOVÁCS GYULÁNÉ szül. Erdős Etelka 74 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 15 órakor lesz a péri katolikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29:11) Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagymamám, dédim, „nagyanyósom” , testvérem és rokonunk, KULCSÁR LAJOSNÉ szül. Kovács Zsuzsanna a győri szövőgyár nyugdíjasa lelke 86 éves korában megpihent. Búcsúztatása 2021. április 21-én, szerdán 13 órakor lesz az abdai temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise kezdődik a helyi templomban. Az együttérzésüket köszönjük. Gyászoló család: Krisztián, Vera, Máté, Margit.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNTHA LÁSZLÓ ZOLTÁN életének 72. évében váratlanul elhunyt. Búcsúztatása 2021. április 20-án 15 órakor lesz a püski temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GMOSER MIKLÓS ANDRÁS üzemmérnök, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium, a Szakmunkásképző Intézet, majd a Bolyai-iskola nyugalmazott műszaki tanára életének 76. évében türelemmel viselt, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. április 22-én, csütörtökön 15 órakor lesz Mosonmagyaróváron a Feketeerdei úti temetőben. Engesztelő szentmisére az óvári katolikus templomban 2021. április 24-én és 27-én 18 órakor kerül sor. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Lelked, reméljük, békére talált, s Te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, a szívünkben szeretünk, Rád örökkön örökké emlékezünk.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Feleségem, Édesanyám, Nagymamánk, Anyósom és Rokonunk, NAGY LÁSZLÓNÉ szül. Bári Margit életének 82. évében örökre megpihent. Temetése 2021. április 20-án, kedden 17 órakor lesz a rábapatonai temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16.15 órakor a helyi plébániatemplomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el, aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy nagynénénk, POLGÁR KATALIN Győr, Cuha úti lakos életének 72. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 16.30 órakor lesz a gyarmati temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagytam az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett férjem, édesapánk, apósunk, nagypapánk, testvérünk és rokonunk, POMSÁR GYÖRGY életének 71. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 21-én, szerdán 13 órakor lesz a cikolai temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TRNOVSZKY REZSŐNÉ szül. Erdélyi Gabriella életének 64. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. április 21-én 13 órakor lesz a mosoni temetőben. Halottunkért 2021. április 25-én 10 órakor a mosonmagyaróvári evangélikus templomban szentmise keretén belül imádkozunk. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy férjem, édesapánk, nagypapánk, testvérem és rokonunk, TÖLLI LAJOS nyugalmazott tanár 78 éves korában elhunyt. Temetése 2021. április 20-án, kedden 16 órakor lesz a soproni evangélikus temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Végső utadon indulj megnyugodva, a szeretetünk elkísér égi otthonodba. Nem leszel magányos, odafent már várnak. Adj, Uram, nyugalmat Drága Jó Édesanyánknak! Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Drága Jó Édesanyánk, nagymamánk, dédim, anyósunk, testvérem, rokonunk és ismerősünk, ÖZV. NAGY JÁNOSNÉ szül. Bognár Terézia életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. április 22-én, csütörtökön 14 órakor lesz a győri Szent Imre-templom urnakertjében. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei