Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Réthelyi: a modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét

A modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét, szerepét - hangsúlyozta Réthelyi Miklós.
A modern társadalomban meg kell találni az egyházak helyét, szerepét - hangsúlyozta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter pénteken Budapesten azon az ünnepségen, amelyen a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) egy mentőautót ajándékozott az Országos Mentőszolgálatnak, az államadósság-csökkentő akcióhoz csatlakozva.

Réthelyi Miklós azt mondta, az egyházak fontos szerepet játszanak az oktatásban, a szociális gondoskodásban, a sport területén, illetve a kulturális és a mindennapi életben egyaránt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium pedig szoros kapcsolatban áll az egyházak vezetőivel. Meglátása szerint élni kell "az egymáshoz fordulás" lehetőségeivel, mert ahhoz, hogy "kiegyensúlyozott, bizakodással a jövőbe néző társadalomban" éljünk, a fenti területeken az egyházaknak is fontos szerepük kell hogy legyen.

Réthelyi Miklós szólt arról, hogy az egészségügyben nemcsak a betegségek elleni harc folyik, hanem a betegek lelkét is gyógyítani kell, mert "lelkiállapotunk és testi betegségeink kölcsönösen és többszörösen egymáshoz kapcsoltak".

Cserháti Péter egészségpolitikai helyettes államtitkár rámutatott: "óriási jelentősége van az egyházak szolgálatának, mert ma már szinte csak tőlük várhatjuk, hogy olyan többletet tegyenek hozzá az ellátáshoz, amelyet sajnos (...) nem tudunk megvásárolni".

Emlékeztetett arra, hogy a múltban is megmutatkozott az evangélikus egyház elkötelezettsége az egészségügyben.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a mentőautót megköszönő beszédében kiemelte: az ajándékozással "találkozott a segítségnyújtás szándéka a segélynyújtással", a rohamkocsi pedig "több mint egy mentőautó", mert nemcsak egy járművet kaptak, hanem a teljes egészségügyi felszerelést is. A teljes adomány értéke így több mint 30 millió forint.

Igei köszöntőjében Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke rámutatott: "hisszük és reméljük, hogy a most átadandó autó is hozzájárulhat ahhoz, hogy a mentő szeretet, a szakszerű orvosi segítség lehetőség szerint (...) mindig a kellő pillanatban megérkezzék a rászorulókhoz".

Prőhle Gergely evangélikus országos felügyelő a mentőautó kulcsainak átadásához fűződően azt mondta: a magyar evangélikusoknak olyan történelmi kötelezettségük van, melynek megfelelően "a jó gazdát, a jó államot" kell segíteniük.

Az MEE által vásárolt gépkocsin egy logóval ellátott felirat olvasható arról, hogy az evangélikus egyház adománya.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Martonyi: új fejezet nyílt a magyar-horvát kapcsolatokban

Az európai uniós csatlakozási szerződés aláírásával új fejezet nyílt a magyar-horvát kapcsolatokban. Tovább olvasom