Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Pert nyert a fideszes képviselő az MSZP-vel szemben

Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere javára döntött a bíróság abban a perben, melyben az MSZP egymillió forint kártérítést követelt az országgyűlési képviselő egy 2010-es kijelentése miatt - közölte Ábel Attila csepeli alpolgármester csütörtökön.
A közlemény emlékeztet: Németh Szilárd 2010 februárjában egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a közfeladatot ellátó, közpénzen fenntartott fővárosi cégek egy része - elsősorban a BKV - az MSZP-SZDSZ-koalíció pártkifizetőhelyeként működtek. Akkor azt vélelmezte, hogy mindenki számára világossá vált: az MSZP és az SZDSZ vezető körei tudtak arról, mi történik a BKV-nál. "Egyre nyilvánvalóbb, hogy azok a lopások, bűncselekmények, amelyeket elkövettek az érintett cégeknél, pártutasításra történtek" - mondta.

A csepeli képviselő kijelentésére Lendvai Ildikó, az MSZP akkori elnöke reagált, aki kijelentette, hogy a közlekedési vállalattól ellopott közpénz nem az MSZP pártkasszájába folyt be, ezért rágalmazás címén feljelentést tesznek Németh Szilárd ellen. Az MSZP feljelentésének indoklása szerint az alperes célja a lejáratás volt, ami miatt a felperes szavazatokat veszíthetett az országgyűlési választások előtti kampány hajrájában. Az MSZP ezért egymillió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére szerette volna kötelezni Csepel polgármesterét.

A bíróság az MSZP keresetét jogalap hiányában elutasította, és a perköltség megfizetésére kötelezte - közölte Ábel Attila, hozzátéve: a párt már befizette ezt az összeget.

A közleményben az áll: az ítélet indoklása szerint az alkotmány alapján "a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze". A bíróság az összes körülmény mérlegelésével arra a következtetésre jutott, hogy az alperes, mint a Fidesz parlamenti képviselője, a választási kampány során politikai jelenségekről alapvetően véleményt formált akkor, amikor "az MSZP korrupcióval való fertőzöttségére utalt".

Az ítélet indoklásában szerepel az is, hogy "Németh Szilárd részéről felfokozott politikai véleménynyilvánítás történt, azonban ez a politikai közszereplők tekintetében még a jogilag megengedhető határok között maradt" - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. rommel 2011. szeptember 02. 10:54
  „kisember
  SOKAT KELL MÉG MAGYARÁZKODNIA A BALOLDALNAK A BIRÓSÁGOKON !!!”
 • 5. kisem 2011. szeptember 02. 04:51
  „Mint írtam, nem elvesztette az MSZP a pert, nem igazolódott be az eredeti állítás igaz volta, a bíróság - jogalap hiányára hivatkozással - a keresetet elutasította. Ennek viszont semmi köze az igazsághoz.”
 • 4. rommel 2011. szeptember 01. 22:25
  „MIÉRT VESZITENEK EL OLYAN SOK PERT AZ MSZP-S POLITIKUSOK ???
  AZÉRT , MERT AZ IGAZSÁG ODA ÁT VAN !!!”
 • 3. kisem 2011. szeptember 01. 20:42
  „És míg el nem felejtem: nem nyert pert senki, egyszerűen elmaradt, csak a tökölés költségeit számlázták ki.”
 • 2. kisem 2011. szeptember 01. 19:55
  „Szóval, ha egy politikusnak titulált valaki azt állítja, hogy mások utasítására közpénzek ellopása történt az önkormányzati cégeknél az utasító javára, akkor ez nem lehet jogalap egy rágalmazás címén kezdeményezett per lefolytatására, mert a bíróság szerint a tényállás nem rágalmazás, hanem csak egy "felfokozott politikai véleménynyilvánítás".
  Viszont ha én azt állítanám, hogy a város az elmúlt pár évben 750-1000 millió forint közpénzt költött el feleslegesen két tervezett beruházás kapcsán, amelyek közül az egyik elvetélt, továbbá százmilliós nagyságrendben igazolt és fizetett ki el nem végzett teljesítményt, akkor ez már nyilvánvalóan a rágalmazás kategóriájába kerülne.
  Pedig közel vagyok hozzá, hogy ezeket állítsam. (Most jut eszembe, be kell lépnem valamelyik pártba és mielőbb vezető pozícióba kell kerülnöm, s akkor már csak véleménynyilvánítás lesz az egész. Majd megkérdezem a helyi prominenseket, hogyan megy ez?)”
 • 1. gjozsi88 2011. szeptember 01. 19:24
  „Nem azt mondta a bíróság, hogy a fideszesnek igaza van.....hanem azt, hogy ez vélemény nyilvánitás szabadsága ezért nem büntethető!
  Pedig ideje lenne ,ha azt is bizonyítani tudná, hogy amiről beszélt az igaz......!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 130 milliárd a kórházak adósságállománya

Három hónap alatt több mint 10 milliárddal nőtt a kórházak adósságállománya, megközelíti a 130 milliárd forintot. Tovább olvasom