Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Bormustra az apátságban

Jó nevű külföldi zsűritagok magyar borítészekkel kereskedelmi forgalomban kapható hazai borokat minősítenek az elkövetkező napokban a Pannonhalmi Főapátságban. Így a magyar borászok azonosulhatnak a magas szintű nemzetközi elvárásokkal.
Csütörtökön elkezdték a Pannon Bormustrára benevezett borok kóstolását a hazánkból és főképpen más országokból érkezett borítészek. A versenyre évről évre többen neveznek be kereskedelmi forgalomban kapható palackozott boraikkal, mert rangos elismerést, piacra jutási lehetőséget nyer az a borász, aki itt jól szerepel.

Idén 86 hazai termelő 200 borát küldte el. Nemcsak az elismert szaktekintélyek, hanem azok a gazdák is képviseltetik magukat, akik ezáltal akarnak ismertségre szert tenni. Erre jó esélyük van. Elég csak Maya Ernő példáját megemlíteni, a szőlészkedő gazda az első bormustráról robbant be rögtön az élvonalba és tavaly az év bortermelője lett.

Térkép a bormustrához. Kattinson a képre >>
A negyedszer megrendezett bormustrának már másodszor ad otthont a Pannonhalmi Főapátság. Sőt, ezentúl ez lesz az állandó helyszín, tudtuk meg Kálmán Zsolt szervezőtől. Ugyanis a rendezvénnyel a Pannon Bormíves Céh azt akarja elérni, hogy a meghívott külföldi szakemberek pozitív képet alkossanak a magyar borászat helyzetéről, s élményeiket hazatérve széles körben elmeséljék. Ezt pedig elősegíti az apátság által biztosított környezet.

A zsűriben osztrák, olasz, német, francia, holland, belga, orosz, svájci és amerikai ítészek foglalnak helyet, olyan szakemberek, akik a fogyasztói oldalt is jól ismerik. Például borújságírók, sommelierek. Pontozásuk részeredményeit a benevezettek is megismerhetik. Így képet kapnak arról, szakmailag hol tartanak.

Az eredményhirdetés június 13-án, Budapesten, a Gundel étteremben lesz. A kiválasztott 50 csúcsbort (20 fehér-, 20 vörös-, 10 édes bor) a Bországgyűlés megnyitóján ismertetik. A lista felkerül a http://www.pannonbor.hu/koszonto/ honlapra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az özvegy hitt férje életművében

„ A család nevében mondhatom, örülünk annak, hogy Győr emléket állít a férjemnek”… Tovább olvasom