Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

A terhesség 15. hete előtt kevésbé káros a cigi

Az anyai dohányzásnak az újszülöttre gyakorolt káros hatásai bizonyos mértékben csökkennek, ha a kismama a terhesség 15. hete előtt leszokik a cigarettáról. Erről a British Medical Journal című orvosi szaklap közölt pénteken tanulmányt.

Korábbi kutatások egyértelműen bebizonyították már, hogy dohányos anyáknál gyakoribb a koraszülés és a baba sokszor kis súllyal születik.

Ausztráliai és új-zélandi orvosok 2500 terhes anyát vizsgáltak meg a terhességük 15. hetében, rögzítették dohányzási szokásaikat, majd figyelemmel kísérték a szülés kimenetelét.

A kismamák 80 százaléka nem cigarettázott, 10 százalék korábban dohányzott, de abbahagyta, 10 százalék pedig a vizsgálat időszakában dohányos volt.


A dohányos kismamák 10 százalékának idő előtt született meg a gyermeke, és 17 százalékának kis súlyú volt a babája.

Viszont nem volt különbség azok között, akik sosem cigarettáztak és azok között, akik azelőtt dohányoztak, de a 15. hétre már leszoktak róla. Mindkét csoportban 4 százalék volt a koraszülés és 10 százalék a kis születési súly gyakorisága.

Az adatokból a tanulmány levonja a következtetést, hogy a dohányzás súlyos káros hatásai visszafordíthatók, ha az anya a terhesség korai szakaszában leszokik a cigarettáról.

Korábbi tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a terhesség alatti dohányzásnak más káros következményei is vannak: vetélés, torzszülés, halvaszülés vagy az újszülött halála.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Zsata 2009. március 31. 23:43
  „Lárikának: Mégegyszer: NEM TERVEZETT gyerek volt! Vagyis még nem akartunk, de ha már így hozta a sors! Vagy inkább vetettem volna el mert bagóztam??? És majd a következőre leszokom? Vagy hogy gondoltad? Egyébként nem is tudtam volna leszokni, ha nem tudom, hogy érte kell megtennem.
  Alajosnak: Tudod voltam tizenéves, mikor az ember egy kicsit meghülyül!”
 • 21. Lárika 2009. március 29. 21:14
  „Zsata, ne "megtudd", hogy terhes vagy, hanem készülj rá! A gyereked megérdemli, nem? Természetesen én sem vagyok angyal, de a gyerekeimnek nem ártok se nemtörődömségből, se gondatlanságból.
  lolita, dohányzás azért rosszabb, mint a többi egészségtelen szokás, mert a dohányos nem csak a saját egészségét rongálja, hanem bárkiét, aki a közelébe kerül :-((((”
 • 20. lolita 2009. március 29. 07:31
  „Ezenkivül meg sok olyan dolog van amit magunkhoz veszünk ami art es karos csak eppen nem reklamozzak ugy mint a dohanyt!”
 • 19. AranyKözépút 2009. március 28. 12:28
  „Alajos és mindenki,
  Képmutatás csak a terhes anyákat szidni, mert tök mindegy szinte, hogy valaki a magzatot, vagy a megszületett csecsemőt, vagy gyereket vagy felnőtt embert mérgezi. Mert MINDEN dohányos mérgezi a másik embert is nemcsak magát. Hogy miért is? Mert írtam már, hogy a dohányzás során radioaktív anyag kerül bele a levegőbe. Szóval MINDEN dohányos egy gyilkos.”
 • 18. Alajos 2009. március 28. 11:27
  „15. és 16.
  Miért is tetszettek rászokni?
  Most mit tennének, ha egy kicsit szerencsétlenebbül jártak volna?
  (mert abban csak reménykedhetünk, hogy később sem derül ki valami probléma...)”
 • 17. Ms.Wolf 2009. március 28. 09:07
  „Ilyet! Drogozni meg piálni nem lehet?
  Marha, aki ilyet kitalál....próbálja ki a saját kölykén!- aztán ha nyomott lesz, akkor majd elgondolkodik, hogy nem kellene hülységeket írkálni.
  Ehhez nem kell diploma.
  Ms.Wolf”
 • 16. lolita 2009. március 27. 23:02
  „Ha anyira feltenek az egezssegünket nem lehetne kapni dohanyt!Nincs szükseg a gyartasara mert karos de mivel ez egy nagy bevetel addig nincs miröl beszelni,legyen az barmi alkoh ol,drog minden kaphato ami karos!Kiprobaltuk ,van aki raszokott mint en is söt meg terhesen is szivtam igaz keveset de van egy egeszseges fiam aki nem dohanyzik!”
 • 15. Zsata 2009. március 27. 22:11
  „"Sok felelőtlen ostoba liba"? Egy kicsit szálljon már magába mindenki! Nem csinált még olyat amit nem kellett volna? Nem akarom jónak titulálni a dohányzó terhes nőket, de azért.... Egyébként elolvastad a cikket? Az a lényeg, hogy aki megtudta hogy terhes, és leszokott az megnyugodhat mert nem történt akkora tragédia azzal, hogy pl. 10-ik hétig szívta! Egyébként én is dohányoztam és kb. a 12. héten hagytam abba. Mivel nem tervezett gyerek volt, csak ekkor tudtam meg. Számomra megnyugtató a tény, hogy így utólag leszokva sem eshet baja a cigi miatt! Más kérdés persze a nagypocakosok dohányzása, azt már én sem nézem jó szemmel!”
 • 14. anuvuk 2009. március 27. 22:01
  „Ez a cikk teljesen kiakasztott, elnézést, de azt kellett volna aki feltette.
  Ezek után, márt csak a felhivás kell a játszótéri dohányzáshoz.”
 • 13. Lárika 2009. március 27. 20:47
  „Miért kell még ezzel is biztatni a sok felelőtlen ostoba libát, aki terhesen dohányzik????!!!!!”
 • 12. hp 2009. március 27. 19:48
  „A cikk cáfolására egy kis gyógypedagógiai kórtan:
  1.Az első a zigóta stádium (0-2. hét), melynek gyógypedagógiai kóroktani szempontból különösebb jelentősége nincs, hiszen ha a pete valami miatt sérül, az spontán elhal és rendszerint enyhe vérzés következtében kilökődik a méhből.
  2.A következő az embriogenezis stádiuma (3-12. hét). A magzat szempontjából a legveszélyesebb időszak, hiszen ebben az időszakban a placenta még nem véd, s az anyát ért károsító tényező közvetlenül hat az embrióra, s azokat a szerveket károsítja, melyek éppen akkor a differenciálódási stádiumban vannak.
  3.A harmadik a fetális stádium (13-38. hét). A 12. héttől kilakult placenta védi a magzatot. Erre az időszakra tehető a szervek növekedése és érése. A fetopátiák kórokatanában kiemelném a fertőző kórokokat (baktériumok, vírusok), a mérgezések (nikotin, alkohol, drogok, nitrátos ivóvíz), gyógyszerek, inmunbiológiai okok, anyagcsere-betegségek és a nagy dózisú sugárzás veszélyeit.”
 • 11. Alajos 2009. március 27. 19:40
  „Ez az írás a Kisalfold egy újabb kapitális baklövése, még akkor is, ha egyébként minden szava ezerszer bizonyítottan igaz. Mit akartak Önök ezzel elérni?”
 • 10. AranyKözépút 2009. március 27. 19:35
  „Terhesen dohányozni épp annyi, és semmivel sem több, mint nem terhesen dohányozni, úgyhogy itt SENKI ne háborogjon, csak az, aki MINDEN dohányost elítél. Hogy miért is? Mert a dohányfüst egy radioaktív anyagot is tartalmaz és ezáltal is károsít MINDEN szervezetet. Tehát képmutatás csak a terhes nőket szidni, akik saját gyermeküket károsítják, míg mások meg a többi egyént. Tehát le ezekkel a képmutatókkal!!!!!
  Mi az, hogy a nőknek ilyen kérdéseket tesznek fel, hogy van-e joguk k a gyerekükkell szemben dohányozni?! Nem!Senkinek nincs joga az emberiséggel szemben dohányozni. Mégis jogot követelnek , vagy jogot szegneka kórházakban, a vonatokon, az éttermekben. Elhúzhat minden dohányos a nagy sunyiba!
  /Amúgy épp annyiban van joga egy terhes nőnek dohányozni, mint a többieknek, tehát semmenyire!/”
 • 9. attec 2009. március 27. 17:22
  „EGY TERHES DOHÁNYZÓ NŐ LÁTVÁNYA,VALAMINT AZ AUTÓBAN A GYEREK MELLETT DOHÁNYZÓ LÁTVÁNYA BELŐLEM KIHOZZA AZ ÁLLATOT.”
 • 8. lolita 2009. március 27. 16:53
  „Pontosan igy van ez es ertelmetlen az egesz!Megetetnek velünk a sült galambot is szanalmas miutan nem kutatnak,de valamiböl megkell elniük!”
 • 7. gyenesene 2009. március 27. 16:10
  „Hát igen! Éljünk egészségesen és nem probléma... Ugyanis, ha valaki megtudja, hogy terhes, az már a nyolcadik hétben jár. Ekkor már minden eldőlt, és ... az egészet. Ki vállalja a gyermekét? Ő vagy a társadalom? Ez örök kérdés marad.”
 • 6. libellula1980 2009. március 27. 15:23
  „Ennél már csak az a cikk volt jobb, amiben azt írták, hogy káros az anyatej.”
 • 5. dummy 2009. március 27. 15:05
  „15.hét után is nyugodtan egy-egy szállal lehet szívni sőt ha meg kíván a kismama egy üveg sört nyugodtan el is ugorhat a közeli kocsmába.Végül is fogy a magyar, tehát kifejezetten javallott hisz a kismama lelki egyensúlyának jót is tehet egy kurta nap.”
 • 4. Becsület 2009. március 27. 14:41
  „Ez az anyuka jelölt nem tudja mivel játszik! A felelőtlenség netovábbja! Van-e joga ehhez a gyermekével szemben!?.”
 • 3. Discoboy 2009. március 27. 13:44
  „A legrosszabb a dohányzásban az,hogy több 10000 Ft-okat is kivehet a családi kasszából. És persze ezek az emberek keseregnek a legjobban hogy jaj nincs pénzem erre meg arra. De a füstölni való meg kilóg a szájukból. Az ilyen embereket nem tudom sajnálni. A cikkhez csak annyit fűznék,hogy nem tekintem anyának azt aki akár az első hónapban veszélyezteti a gyermekét a káros szokása miatt.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vietnámi nő karmolta össze a pénzügyőrt

Pénzügyőrökre támadt egy vietnámi nő a józsefvárosi piacon. Az egyenruhások a héten tartottak… Tovább olvasom