Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Nem a győri szívcentrumra

A kardiológiai szakmai kollégium és Kökény Mihály, valamint Lévai Katalin miniszterek támogatása sem volt elegendő ahhoz, hogy az Országos Egészségbiztosító Pénztár (OEP) finanszírozást biztosítson a győri szívkatéteres központ működéséhez. Az illetékesek döntése ezúttal csak Miskolcnak kedvezett.

15 ezer ellátott

A győri szívosztály jelenleg 40 ággyal – ebből hat intenzív – működik, s éves szinten mintegy 15 ezer ambuláns beteg ellátását biztosítja. Továbbfejlesztésként, a Kardiológiai Szakmai Kollégium 2002 év elején a Magyarországon jelenleg létező földrajzi, területi aránytalanságok kiküszöbölésére Győr és Miskolc központtal hemodinamikai laboratóriumi központ létrehozását javasolta.

Mire ugyanis az akut infarktusban szenvedőket a legközelebbi szívkatéteres központba szállítják, gyakran már túlhaladják az optimális időt. A pályázók között több intézmény is volt, ám a két legesélyesebbnek – felkészültségük miatt – Miskolcot és Győrt tartották.

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban is rendelkezésre áll a több száz millió forintos labor megvalósításának anyagi háttere, „csupán" a betegek ellátásához szükséges társadalombiztosítási beavatkozás, finanszírozás hiányzik. Az intézményben biztosított a magas szinten működő kardiológiai, intenzív terápiás, érsebészeti és radiológiai háttér.


A kardiológiai osztály vezetője, dr. Dézsi Csaba András eddig már több mint ötszáz szívkatéteres beavatkozást végzett a budapesti Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinika hemodinamikai laboratóriumában és jelenleg is hetente két napot fenn dolgozik. Egy éve orvos és szakképzett angiológiai laborasszisztens munkatársai is elkezdték már ugyanott tanulni a beavatkozást. A győri szakembereknek a végtagi erek katéteres vizsgálatában már évtizedes tapasztalatuk van.

Két miniszter is kevés

A szívcentrum létrehozásáért pártállástól függetlenül a megyei politikusok is összefogtak, s közösen keresték meg Lévai Katalin akkori esélyegyenlőségi minisztert és Kökény Mihályt, az egészségügyi tárca vezetőjét. Az ő segítségüket kérték, hogy a szakmai kollégium döntése érvényre juthasson, s az egészségügyi pénztár fogadja be, a szakminisztérium pedig engedélyezze a győri hemodinamikai labor működését. Az esélyegyenlőség kialakítása – a halálozások számának várhatóan jelentős csökkenése, a betegek jó életkörülményeinek megteremtése – mellett a központ az egészségbiztosítónak is gazdaságosabb lenne, hiszen megtakaríthatja a páciensek utazási költségeit, és megyehatáron kívül élő pácienseket is elláthatnának itt.

Csak a mi megyénk...

Nemrég azonban megszületett a döntés, de ez Győrnek nem, csak Miskolcnak kedvezett. Dézsi főorvos nem vitatja, hogy a borsodi fővárosban is minden adott volt a szívcentrum működésének finanszírozásához, és az OEP-befogadásuk is teljesen indokolt, de ugyanez a helyzet a kisalföldi megyeszékhellyel is. A támogatás hiányában jelenleg 650 ezer ember biztonságos élethez való joga sérül, véli a szakember, hiszen ma Magyarországon már csak a Győr-Moson-Sopron megyében és vonzáskörzetében élőknek nem érhető el 90 kilométeres távolságban ez a szakellátás.

Így a csornai, soproni, mosonmagyaróvári és kapuvári Kórházakból még körülményesebb a betegek szívkatéteres laborba történő biztonságos és gyors szállítása. Márpedig ebben az esetben az időfaktor rengeteget számít. A betegek budapesti szállítása naponta jelentős terhet ró a mentőszolgálatra is.

A betegnek nem vigasz

A Petz-Kórház kardiológiai osztályát folyamatosan továbbfejlesztik, nemrég speciális ultrahangkészülékkel, a szubintenzív részleg új monitorrendszerének kiépítésével, két pacemakerbeültetést segítő eszközzel és új nővérhívó rendszerrel gazdagodtak. A gyógyítás tehát még hatékonyabban folyik tovább, s ígéretet kaptak arra, hogy a 2005-ös költségvetésből elképzelhető, hogy végre a győri szívcentrum működtetésére is jut támogatás. Csakhogy ez az infarktusos betegeknek, akiknek néhány perc késedelem az életükbe kerülhet, egyelőre nem jelent vigaszt...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyelszívás az unióban

2010-ig hétszázezer kutatói állást hoz létre az EU a k+f tevékenységek erősítése céljából, és ez a… Tovább olvasom