Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Soproni közgyűlés: ˝Az ország az életéért küzd˝, a ˝város fuldoklik˝

Elfogadták a költségvetést, ami alapján az is látható, a tavalyinál nehezebb lesz az idei év. A soproni kórház vezetésével átmenetileg dr. Korányi Lászlót bízták meg.14.57 - Rövid szünet után két rendkívüli üléssel folytatódik a közgyűlés, technikai jellegű döntésekkel. SZMSZ módosítás volt az első a napirenden, amit elfogadtak a képviselők.

Fodor Tamás polgármestert pedig delegálták a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Konzultációs Fórumba.

Véget ért a közgyűlés, köszönjük Olvasóink figyelmét.

14.50
- A közgyűlés 13 igen, 5 nem mellett elfogadta a város költségvetését.

Mint írtuk, elbocsátásokat is hoz Sopron új költségvetése. Ez a következőképpen alakul, némileg változik a korábbiakhoz képest, mert előterjesztési módosítás és kiegészítés érkezett a testülethez:

Handler Nándor Szakképző Iskola: 2 pedagógus, 3 egyéb besorolású alkalmazott.

Deák téri Általános Iskola: 1 egyéb besorolású alkalmazott.

Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola: 2 fő pedagógus besorolású alkalmazott.

Kozmutza EGYMI, Általános Iskola és Speciális Szakiskola: 2 nevelő és 1,5 fő gyermekfelügyelő.

Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója is jelezte, hogy létszám-leépítést kel végrehajtani az iskolában a költségvetési keretszámok miatt. Ez 2,17 fő egyéb besorolású alkalmazottat jelent.

Széchenyi István Városi Könyvtár: 2 könyvtáros, 1 könyvtáros asszisztens. Polgármesteri Hivatal: a 326 státusz helyett 295 marad meg.

A teljes előterjesztés itt olvasható >>

14.20 - A hozzászólások következnek a költségvetést illetően.

Biczi László (MSZP) elmondta, az Economist egyebek mellett azt is megírta, hogy Magyarország előtt bezárultak a kapuk. A kormányzat a városon nem tud segíteni. Normatíva csökkenés, tömegközlekedés esetében jól látszik ez. Bevételi, kiadási oldal sajnos csak papíron létezik, nem tarthatóak a számok. Nem tartható, hogy az intézményi keretet még egymilliárddal csökkentjük, a közüzemi számlákat sem tudják majd fizetni az intézmények. Szociális kiadási tervezetet sem lehet tartani, a városüzemeltetésnél azonban lehetett volna húzni. Prioritásokat kell felállítani -  hangsúlyozta Biczi László.

Kalmár István (MSZP) hozzászólásában elmondta, minden intézményvezető, akivel beszélt, tarthatatlannak tartja a gazdasági keretszámot. Túlfeszített bevétekkel próbálják egyensúlyba hozni a költségvetést.  A város jelen helyezetében fuldoklik, idén beláthatatlan szituációk következhetnek.

Bebesi József (LMP) az intézmények nehézségeire tért ki. ˝Ha meg akarjuk segíteni az intézményrendszerünket, most egy nagyon meredek dolgot mondok, de egy kisebbfajta hitel felvételét támogatnánk˝- hallhattuk.

Fodor Tamás polgármester reagálásában úgy fogalmazott, most már tudjuk, hogy mi nem jó, de arról nem hallottunk, mit tehetünk azért, hogy jobb legyen. Nem lesz könnyű év a 2012-es, nehezebb lesz, mint a tavalyi, de senki se felejtse el, hogy Magyarország az életéért küzd. Lehet itt bölcselkedni, de ha bírál, akkor helyette javasoljon is valamit az ellenzék.

Kalmár István (MSZP): Az elmúlt öt évben hány módosító javaslatunkat fogadták el? - kérdezte a képviselő, majd felsorolt néhány javaslatot.

Abdai Géza alpolgármester úgy fogalmazott, el kell jutni odáig, hogy ennyi pénz van, ennyit lehet elosztani. A Soproni Témával kapcsolatos korábbi felvetésre az alpolgármester elmondta, nem szeretne egy olyan városban élni, ahol egyetlen újság határoz meg mindent, kell egy olyan sajtóorgánum is, ami az elért eredményekről számol be.

14.16 - Bebesi József (LMP) feltette kérdéseit a költségvetéssel kapcsolatban, egyebek mellett az érdekli, mi lesz, ha az intézményi keretszámokat nem lehet tartani.

(A kiadási oldalon az intézmények működtetése viszi el a büdzsé legtöbb pénzét, egész pontosan 42,84 százalékát. Ez több mint tízmilliárd forint,  ez az összeg több mint egymilliárddal kevesebb az előző évinél.)

Dobos József jegyző elmondta, nem készült B variáció arra, mi lesz, ha az intézményi keret nem lesz elegendő, felelősségteljes gazdálkodásra kértek mindenkit.

14.07 - Napirenden a város idei költségvetésének megalkotása.

Fodor Tamás polgármester az előterjesztés előtt idézte az Economist angol nyelvű heti hírmagazint: Az elmúlt évben Magyarország költségvetési hiánya 3 százalék alatt maradt, az államadósság csökkent, nem kellett új hiteleket felvenni. 2012-ben várhatóan a lakossági ismét 10 millió lesz, a GDP növekedik, a kormány továbbra is képes folytatni az önálló gazdaság politikát.

Sopronra térve Fodor Tamás elmondta, a cél a  megkezdett fejlesztéseket befejezése, folytatatása. A város színvonalának fenntartása, költségvetésének pénzügyi biztosítása, a város gazdasági vonzerejének növelése. A polgármester hosszan részelezte ezeket a pontokat.

Úgy fogalmazott, városunk 60 éven keresztül elzárt volt, a rendszerváltást követően 17 évig kellett várni arra, hogy olyan forrásokhoz juthasson, amik biztosítják a fejlesztést. A kohéziós alapot azért találták ki, hogy az elmaradottabb országok, városok fejlődhessenek. Ha ezeket a pénzeket most nem tudjuk megszerezni, akkor 2013. után ez a lehetőség megszűnik. Az eddigi összes fejlesztési forrás, ami a város rendelkezésére áll 25 milliárd forint.

Mint hallhattuk, a költségvetést osztályokra fogják lebontani, a vezetőknek úgy kell majd gazdálkodni, mint otthon a háztartási pénzzel, meg kell fogni minden fillért.

13.54 - Folytatódik a közgyűlés, a képviselők már el is fogadták az  önkormányzat 2011. évi költségvetési rendeletének módosításáról szóló előterjesztés határozati javaslatát, 15 igen, 1 nem, 1 tartózkodás mellett.

12.10 - Mintegy félórás vita zárult le, a közgyűlés ebédszünetet tart, 13 óra 45 perckor következik a folytatás.

11.22 - Napirenden az  előterjesztés és tájékoztató az Állami Számvevőszék Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata pénzügyi helyzetének ellenőrzéséről szóló (43/3) jelentéséről és az önkormányzat intézkedési tervéről.

Dr. Dobos József jegyző felolvasta az ÁSZ levelét, amiben az szerepelt, hogy a polgármester tájékoztatását és az intézkedési tervet elfogadta a számvevőszék. 

Fodor Tamás polgármester hangúlyozta, hogy az intézkedési tervet, amit az ÁSZ a vizsgálat után kért, az elnök jónak tartja, támogatja.

Gőbl Gábor (Jobbik) hozzászólásként elmondta, az intézkedési terv a város polgárainak azonban nem elfogadható, súlyos tételek szerepelnek benne.

Biczi László (MSZP) a száz oldalas ÁSZ jelentésből négy pontot emelt ki. - 2009 után indult el egy negatív spirál, amit a város azóta is nyög. Ezek a hitelek döntően fejlesztésre mentek (˝erőltetett ütemben˝), nagyon sok pénz ment el olyan feljesztésekre, amik nem társultak támogatáshoz - hallottuk a képviselőt.  Hozzátette, az ÁSZ nem látja a tervezett beruházásoknál az önrész fedezetét.

Bebesi József (LMP): A költségvetésünk terhelhetőségének van felső határa, most ott tartunk, hogy ezt elérjük. Bizonyos pályázati lehetőségekre nemet kellene mondani a jövőben, bármennyire fájdalmas is ez.

Abdai Géza alpolgármester elmondta, 2006 előtti időszakról senki nem beszél. 2002-2006 között a mélygarázs nélkül is jelentősen nőtt a város hitelállománya. Abdai Géza hozzátette, az EU-s pénzek lehívását meg kell ragadni, erre 2013 után nem lesz lehetőség.

Fodor Tamás polgármester zárszóként elmondta, az ÁSZ egy független jelentés, ezt el kell fogadni.  Nincs a jelentésben politikai csúsztatás, de az ellenzék hozzászólásában van. Az ÁSZ csak a banki hiteleket, kötvényeket vette számításba, pl. a mélygarázst nem vették figyelembe. Reagálva arra, hogy 2007-ben pozitív működési egyenleggel rendelkezett a város, az így van. De a pozitív egyenleg az nem akkora összeg, ami biztosítaná a fejlesztések igényeit. Ezért kellett bevonni forrásokat,  nem lehet mindent EU-s pénzekkel finanszírozni.

A polgármester hangsúlyozta, a kohéziós alapot, ha nem tudjuk megszerezni, később nem lesz rá lehetőség, 2013 után vége ennek a lehetőségnek. ˝A rendszerváltást követően 17 évet vártunk a források lehívásának lehetőségére˝.

Kalmár István (MSZP) néhány gondolatban reagálna a polgármester szavaira, ügyrendi javaslatra bocsátja a kérdést. Ezt elfogadták a képviselők, Kalmár István reagálhat. ˝A hitelkérdést az ÁSZ lezárta, 25 milliárdos fejlesztésről beszélt a polgármester, nem volt olyan fejlesztés, amit mi nem támogattunk. A kérdés az, hogy ezt a lakosok a mindennapi életben érzik-e ezeket a fejlesztéseket. Ebben van hiányérzet˝ - hallottuk.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP): Nem szabad megkérdőjelezni az elmúlt öt év fejlesztéseit. Nyakunkon maradt a Pihenőkereszt útjainak felújítása, szennyvíz- és csatorna- felújítások, intézmény-felújítások történtek. Fontos közlekedési beruházások valósultak meg, járda-építés, Pócsi utca, Várkerület - sorolta a képviselő.

Kalmár István már nem tud reagálni, lejárt a hozzászólási száma.

Dr. Magas László (Fidesz-KDNP) történelmi mélységekig nyúlt vissza. Elmondta, már az önkormányzati indulásnál Sopron nehéz starttal indult. Az első komoly hitelfelvétel a soproni kórházra történt, de az ÁSZ csak az elmúlt két év történéseivel foglalkozik.

Gőbl Gábor (Jobbik) egyetért Rádonyi Lászlóval (Fidesz-KDNP), aki az imént felszólalásában elmondta, fejlesztés és fejlesztések között óriási különbségek vannak.

Varga Gyula (MSZP): A Kutyahegyi lakókörzet csapadékelvezetés megvalósítása időszerű volt, ezt mi is szerettük volna megoldani.

Fodor Tamás polgármester nem tart zárszót, nehogy az újabb vitát generáljon.  A határozati javaslatot elfogadták.

11.20 - A tájékoztató az önkormányzat vagyonáról, a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásának és a vagyon kezelésének szabályozásáról szóló 6/2008. (II. 29.) önkormányzati rendeletben meghatározott, átruházott hatáskörben hozott polgármesteri döntésekről szintén tudomásul vették.

11.18 - A tájékoztatót a bizottságok és a polgármester 2011. évben átruházott hatáskörben hozott döntéseiről a képviselők tudomásul vették.

11.15 - Beszámolót hallhatott a képviselő-testület a 2011. évben lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztésben szereplő táblázatban részletesen megtekinthetik a határozatokat >>

A határozati javaslatokat, miszerint egyes határidőket mire módosítanak, elfogadták a képviselők.

11.09 - A fiatalok életkezdési támogatásával kapcsolatban Gőbl Gábor (Jobbik) kérdésere Abdai Géza alpolgármester elmondta, a támogatást egy évben kb. 560 esetben fizetik ki -  mivel csak a soproni gyermekeket illeti a támogatás -  aminek mértéke gyermekenként 40 ezer forintot jelent.

Elmondták, a rendelettel eddig nem volt visszaélés.

A határozati javaslatot elfogadták.

11.05 - A Magyar Önkormányzatok Szövetségéből kilép Sopron. A város így megspórolja az évi ötszázezer forintos tagdíjjal járó pénzügyi
kötelezettséget.

11.04 - A 2012. évi közbeszerzési tervet elfogadták a képviselők 14 igen, 4 tartózkodás mellett.

11.02 - A korábbi közbeszerzési eljárások teljesítéséről, illetve meghiúsulásáról jelentést kapott a testület. A hározati javaslatot 15 igen mellett elfogadták.

10.59 - A 2011/2012-es tanév végével három közoktatási intézményben: a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégiumban, a Széchenyi István Gimnáziumban, és a Vas-és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnáziumban az igazgatók magasabb vezetői megbízatása 2012. július 31-én lejár.

A megbízások lejárta előtt a fenntartónak a beosztás elnyerésére pályázatot kell kiírnia. Erről döntött most a közgyűlés, kiírják a pályázatot.

10.58 - Az előterjesztést a Soproni Erzsébet Oktató Kórház bérleti szerződésének tulajdonosi hozzájárulásáról visszavonták.

10.28  - Fodor Tamás polgármester köszönetét fejezte ki a a közgyűlés, a város nevében  dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvosnak a hosszú, eredményes szakmai tevékenységéért, amit a Soproni Erzsébet Oktató Kórházban végzett.

A közgyűlés tehát hozzájárult dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos felmentéséhez.

A képviselők zárt ülésen tárgyalták az előterjesztéshez kapcsolódó másik személyi kérdést, ami a kórház átmeneti vezetőjének megbízásáról szól.

A titkos szavazás eredménye szerint dr. Korányi Lászlót bízták meg átmenetileg, az intézmény állami átadásáig a kórház vezetésével.


10.23 - Az F. K. L. Sportszolgáltató Kft.-vel foglalkozó előterjesztés első határozati javaslatának elfogadásáról titkos szavazással döntenek a képviselők.

Az eredmény: Az F. K. L. Sportszolgáltató Kft felügyelő bizottsági tagjának Rádonyi Lászlót szavazta meg, jelölte a képviselő-testület.


10.13 - A rendes üléssel folytatódik a közgyűlés.

A közgyűlés támogatja a ˝Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására˝ című pályázaton való részvételt.  Arról, hogy ez mit jelent, az előterjesztésben olvashatnak >>

9.52 - A rendkívüli ülésre gyülekeznek a képviselők a Városháza nagytermében.

A közgyűlés határozatképes, az ülés  zárt ajtók mögött zajlik. A sajtó képviselői és a vendégek elhagyják a termet. 

A város folyószámla hitelkeret szerződésről szóló tájékoztatót tárgyalták zárt ülésen a képviselők. Információink szerint a folyószámla hitelkeretet biztosító bank csökkenteni kívánja a hitelkeret összegét. Egyeztetések folynak ezügyben.

Előzmények:

Rendkívüli üléssel kezdődik 9 óra 45 perckor a soproni közgyűlés csütörtökön: zárt ülés mögött tárgyalhatják a képviselők a város folyószámla hitelkeret szerződésről szóló tájékoztatót.

Ezt követően, a rendes ülésen egy sürgősségi előterjesztés szerepel kezdésnek, majd ismét zárt üléseket tarthatnak.

Az F. K. L. Sportszolgáltató Kft.-vel foglalkozó előterjesztés a gazdasági érdekek miatt titkos, a magasabb vezető jogviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetése pedig személyi kérdés. Információink szerint dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos kérése a városvezetéshez: mentsék fel kórházvezetői tisztsége alól.

Mint arról beszámoltunk, pályázatot írnak ki három iskola magasabb vezetői megbízására.  Döntenek a Magyar Önkormányzatok Szövetségéből való kilépésről is.

Szó lesz arról is, hogy 2009-ben egy házaspár panaszolta be a soproni önkormányzatot, mert diszkriminatív volt egy rendeletet.

A tavalyi költségvetés módosítása és az idei megalkotása is a csütörtöki közgyűlés feladata lesz.

Portálunk online közvetít.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. SZILAJ 2012. február 26. 19:49
  „Már unalmas ide benézni.... Csak a rinyálás , meg a hözöngés megy.”
 • 24. skarbantia 2012. február 25. 16:15
  „Persze,hogy fuldoklik a város.Ha valaki csinál egy vállalkozást,mire észbe kap már nyakig benne van a szarban,ilyen adó,olyan adóemelés,ellenörzések,megfélemlités,"ha nem igy csinálod kapsz ám a pofádra."stb.Igy segitik a vállalkozásokat.Hajrá csak igy tovább lefelé a lejtön.De mért is remeg reggelente az egyik "vezetönk" keze????”
 • 23. öröksoproni 2012. február 24. 16:38
  „EU-s pénzek mire? Ravatalozóra, közparkokra, szökőkutakra. Elég lenne azt rendben tartani, ami van. Minek lehívni a pénzeket? Csak költsünk, mindegy mire?”
 • 22. majmi 2012. február 24. 15:02
  „Otthon a család összes tagjával megbeszéljük, hogy most igazán meg kell gondolni a kiadásokat. A város vezetői zárt ajtók mögött megbeszélik, mi lesz velünk, velük. Mi fizessünk, ők elosztják, beleszólás, vélemény semmi. Igazán
  nagy spórolást csak a kisembereken lehet bevezetni, nekik úgy is mindegy. A kicsit is magasabban lévők semmit nem fognak észrevenni. A Hivatalokban a sok munka miatt a létszám változatlan, a szolgálati autók, telefonok szükségesek, bér- és egyéb juttatások a jó munka miatt szintén járnak, sőt...
  A fiatalok, munkanélküliek, betegek és egyéb elesettebb népcsoport, hát ......... akkor nincs velük gond.
  Ha jár a szájuk, vágjuk pofán őket még 1-2 adóval /még mindig van erejük beszélni ?? / oszt jónapot !”
 • 21. skarbantia 2012. február 24. 13:39
  „"20. iparos " Adj még hozzá legalább ugyanennyi ausztriában svarcban dolgozót és még azt mondják nincs szerencsénk,hogy a sógorok mellett lakunk."18. apc " Igazad van,de a helyedben inkább igy kérdezném ,mi lett a kocsikkal,vagyis KIK VETTÉK MEG??????????????Gondolom nagyon megkimélt kocsik voltak,tudod miért!!!!!!!”
 • 20. iparos 2012. február 24. 10:06
  „Abdai mondja " az EU-s pénzek lehívását meg kell ragadni "

  Akkor miért kell szabadságharcot folytatni? Kérdezze már meg, a párt katonáitol!

  Mi lenne a várossal, ha 3000 soproni nem Ausztriában dolgozna. Tudnának munkahelyet biztositani számukra?
  Sopron kivételes helyzetéből adodoan, itt már kánaánnak kellene lenni....”
 • 19. prakker 2012. február 24. 09:37
  „Csatlakozom intar 2012.02.23.21:02. Minden település akkor lesz élhetőbb, ha elsősorban az ott élők érzik jól magukat. Ezt a választásokat követően az összes párt, és képviselő elfelejti, csak a saját érdekkörükbe tartozó dolgok válnak fontossá, és ezért nem igazán érdekli őket mások véleménye. Az a baj, hogy az egymásra kiabáláson, és mutogatáson kívül nem értenek semmihez.”
 • 18. apc 2012. február 24. 07:57
  „Azt mért nem írják, hogy múlt héten az önkormányzat 6 autót eladott hirdetés nélkül(!) 1 nap alatt(!). Mi lett a pénzzel?”
 • 17. Csabazs 2012. február 24. 07:25
  „Abdai Úr!
  Ha csak lencsére eég a pénzem egy hónapban, akkor azt nem kaviárra költöm! Gondolok itt a Soproni Témára! Elég a Kisalföld.
  Sok kicsi sokra megy!”
 • 16. intar 2012. február 23. 21:02
  „Kedves nága!
  Áltathatjátok magatokat ezzel "vonzerős" maszlaggal. Nézd meg ,hogy az elmúlt években mi pénzt költöttek el és mi lett az eredménye. Halott, üres ,vegetáló belváros. Ugyanezt akarják most megtenni a Várkerülettel! A vonzerő ott kezdődik ha először az itt élők érzik jól magukat. Azután a turisták ,vendégek. Meg kéne fordulni a lovon! A helyes irányba!! :))”
 • 15. Kukac40 2012. február 23. 20:23
  „13. nága A város vonzerején ezek nem javítanak. A régi vonzereje a történekmi belváros, a tiszta levegő mára már sokat vesztett a fényéből. A tisztalevegő annyira, hogy gyakorlatilag nincs, pedig az ipari üzemek megszüntek. Átgondolatlan döntések sorozata, és az eu-s pénzekért mindet feláldozunk felfogás miatt tartunk itt. Nem kellett volna mindent mindenáron megépíteni, hitelt felvenni rá majd sírni, hogy nem bírjuk fizetni. A város vezetőit bíróságelé kellne állítani és a városlakókra bízni a sorsukat.”
 • 14. Figyelő2012 2012. február 23. 20:04
  „Fontos az Eu-s pénzek lehívása, mert 2013 után már nem lesz lehetőség!
  Igen???
  Melyik kormánynak köszönhető, hogy nem lesznek Eu-s pénzek???
  Mi valósult volna meg Sopronban, ha nincsenek Eu-s pénzek???

  Személyes véleményem az, hogy Sopron és hasonló városokról levették a lélegeztető gépet, és mindenki úgy boldogul ahogyan tud.
  Az intézményi elvonásoknak nagyon drága következményei lesznek.
  Ha itt nem lesz egy kisebb csoda, és gazdasági fordulat nem következik be, akkor a következő évben már akár lehet számolni is egy Önkormányzati csőddel.”
 • 13. nága 2012. február 23. 19:41
  „"intar"-nak:
  Az általa felsorolt beruházások nem feleslegesek, hanem növelik a város vonzerejét, ezért szükségesek.”
 • 12. igazember 2012. február 23. 18:50
  „˝város fuldoklik˝ Persze ,hogy fuldoklik,ha ölik a vállalkozásokat és Dr D. kemény kezünek mutatja magát.”
 • 11. Father 2012. február 23. 18:29
  „"Rendkívüli üléssel kezdődik 9 óra 45 perckor a soproni közgyűlés csütörtökön: zárt ülés mögött tárgyalhatják a képviselők a város folyószámla hitelkeret szerződésről szóló tájékoztatót."
  Nem az ajtók voltak zárva, miközben űléseztek?”
 • 10. TancsKaszabell 2012. február 23. 17:54
  „Végigolvastam.A mellékleteket és utalásokat is áttekintettem.Jól le van papírozva ez az egész... és mégis úgy látom "...pártunk és vezérünk önkormányzatunk vezetésével vígan megyünk tovább a romlásba !"
  Pedig ahogy a hivatalban mondani szoktuk....még a J1-alapján se találnánk benne hibát,"...jól elrejtettük benne a döglött rókát..."jelen esetben a szokásos sandaságokat ,annyira jól,hogy még az ÁSZ se talált benne ,(??) még az eddig rendre igazolódott , szokásos félelmeit sem csatolta a végére,"...két év történései...",ez nagyon jó ! " ...mert nyakunkban maradt..." és ez a legjobb szöveg " A rendszerváltást követően 17 évet vártunk a források lehívásának lehetőségére."
  Ki hívta le? Mikor? Mennyit?
  Hoppá, az ÁSZ azért egy nyalka oldalvágást azért meg mert engedni magának,idézem : "....2009 után indult el egy negatív spirál, amit a város azóta is nyög......,aztán a fedezethiányra utal..."
  Aztán !
  Mert miért is nem tudjuk megszerezni azt a kohéziós alapot?Miért van az most veszélyben?
  Aztán még!
  A súlyos jövőnket veszélyeztető eladósodásról még szó sem esett ,se a közgyűlésben ,és ebben a reflexióban.

  A hiba itt az egészben van, a városban is és az országban is,szerintem a hozzáértés hiánya a legfőbb ok !”
 • 9. 1soproni 2012. február 23. 17:25
  „Nem ezt kerestem, de érdekes a kommunális adóról szóló része: http://hvg.hu/gazdasag/20101223_sopron_kommunalis_ado
  "Sopronban nem lesz kommunális adó
  2010. december 23., csütörtök
  Soproni önkormányzat szóvivője közölte az MTI-vel: a közüzemi díjakat az inflációt valamelyest meghaladó mértékben növelte a közgyűlés, de a kommunális adót eltörölték."

  Nem sokáig tartott az eltörlés.”
 • 8. *toro 2012. február 23. 17:16
  „Az idei év már könnyebb lesz a honatyáknak,hisz majd mindenkit megberetválnak a kommunális adóval.Mint írták,36 négyzetméter alatti lakás adómentes.Spec.egy 35,8 négyzetméteres lakásért nem kellene fizetni,de az adóbevalláskor felfelé kerekítették,így a fenti lakterületű lakást adókötelessé tették. Persze,hogy kell a zárt ülés!!”
 • 7. öröksoproni 2012. február 23. 16:21
  „Ezt a harcban állósdit ki hiszi el? Ovisok?”
 • 6. Sonnenschein_Manó 2012. február 23. 16:16
  „Fodor Tamást úgy tűnik, nem érdeklik a tények.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba csúszott az autó Fertőendréden

Baleset történt Fertőendréden csütörtökön délelőtt. Az elsődleges megállapítás szerint a balesetet… Tovább olvasom