Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Korai az áfa emelése

Sopron - Idő előtt, már júniusban megnövelték öt százalékkal a színházbérletek árát Sopronban. Az adóhatóság állásfoglalása szerint az új áfa mértéke a hatálybalépést megelőzően nem alkalmazható.

Már drágultak a színházbérletek a Pro Kultúra nonprofit kft.-nél, így 5 százalékkal többet kell fizetnie a kultúrára éhes közönségnek. Egy olvasónk hívta fel figyelmünket az áremelésre, mikor a színházbérletét hosszabbította meg a Pro Kultúra pénztárában. Akkor derült ki, hogy a szórólapon feltüntetett 7700 forint helyett 8090 forintot kell fizetnie a nyugdíjasbérletért.

Amikor megkérdezte, miért nem a szórólapon szereplő összeget fizeti, azt a választ kapta, hogy az 5 százalékos áfaemelés miatt kerül többe a bérlet.

A nyugdíjas számára ez azért furcsa, mivel az áfát csak július elejével emelik.

Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, az emelésre azért került sor, mert júliustól az áfa 20-ról 25 százalékra emelkedik, valamint a 2009/2010-es évad bérletbevételeivel ősszel kell a cégnek elszámolnia. A jegyekért szeptembertől ugyancsak 5 százalékkal kell többet fizetni.

Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán kérdésünkre – szabályos-e, hogy július 1-je előtt ráteszik az 5 százalékos áfát a bérletekre – elmondták: az új áfa mértéke (kulcsa) a hatálybalépést megelőzően nem alkalmazható.

Boros Ildikó

Olvasóink írták

  • 1. pernyekergető 2009. július 08. 22:14
    „Akkor most az árkülönbözetet visszafizetik? Hogy is van ez Nyerges Úr? Ki illetékes e kérdésben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező lenne, de ha nincs, nem büntetik

Sopron - Elvileg idén január elsejétől kell a lakás eladásakor hőtanúsítvánnyal is rendelkeznie a… Tovább olvasom