Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Fejlesztik az 1989-es Páneurópai Piknik helyszínét - Megépül a Látogatóközpont - fotók, látványtervek

Látogatóközpontot hoznak létre az 1989-es Páneurópai Piknik emlékparkjában. A négyszázmillió forintos beruházás a tervek szerint a 30. évfordulóra, augusztus 19-re elkészül.

Nemzetközi szinten az egyik legismertebb történelmi eseményünk az 1989-es Páneurópai Piknik. Szeretnénk egy olyan látogatóközpontot létrehozni, amely méltó emléket állít a történelmi jelentőségű Pikniknek és a határáttörésnek, s amely Németország és Európa újraegyesítésének egyik jelképévé vált. Az emlékpark területén látogatóközpontot építünk azzal a céllal, hogy a helyszínen minél többen megismerhessék a harminc évvel ezelőtti történéseket. A megújult helyszínnel és az áttörés jubileumi évfordulója ünnepi eseményeivel csatlakozunk a kormány „Harminc éve szabadon" elnevezésű programjához

– közölte sajtótájékoztatóján Fodor Tamás, Sopron polgármestere. – A terasszal együtt mintegy háromszáznegyven négyzetméteres alapterületű látogatóközpont ünnepélyes megnyitása a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján, idén augusztus 19-én várható. A létesítmény nemcsak múzeumként fogadja az odaérkezőket, hanem tavasztól őszig lehetőséget nyújt a múlt megismerésén túl kávé, frissítő elfogyasztására, kiadványok, emléktárgyak megvásárlására. Az emlékparkban egy különálló „időkapu" idézi majd meg az egykori vasfüggönyt és a keletnémetek határáttörésének pillanatát. A történelmi esemény színtere ma is kedvelt turistacélpont és zarándokhely. Itt található hazánk első rendszerváltozással kapcsolatos közterületi alkotása, Melocco Miklós Áttörés című szobra, s a helyszín megkapta az Európai Örökség címet, elismerve az európai újraegyesítés folyamatában játszott kiemelkedő szerepét.
Páneurópai Piknik fejlesztés
A Páneurópai Piknik '89 Alapítvány titkára, Nagy László hozzátette: örömmel és lelkesedéssel fogadják, hogy európai színvonalú látogatóközpont kap helyet ott, ahol eddig „préri volt, gyönyörű mementókkal."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Sopron-Fertő-tó térségben százmilliós kerékpáros beruházás kezdődik

A Sopron-Fertő-tó térségben százmilliós kerékpáros beruházás kezdődik
Napokon belül megkezdődik négy kiemelt idegenforgalmi térség kerékpáros hálózatának fejlesztése,… Tovább olvasom