Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Be kell jelenteni a betegápolókat

Ausztria - Ausztriában a törvénytelenül foglalkoztatott külföldi gondozónőkre vonatkozó átmeneti mentesség egy hónap múlva lejár. A gondozónők jövő év január elsejétől csak hivatalosan és bejelentve dolgozhatnak a szomszéd országban.
Jövő év január elsejétől az Ausztriában dolgozó magyar házi ápolók havonta akár 2000 eurót (500 ezer forint) is kereshetnek.
Jelenleg munkaadótól függően havi 700–1000 eurót kapnak munkájukért, a hét minden napján végzett 24 órás szolgálatért.

Ráadásul a gondozónőknek nincs nyugdíj-, baleset- és betegbiztosításuk. Burgenlandban a magyarokon kívül szlovák és román állampolgárok dolgoznak házi betegápolóként. Mindez jelentősen megváltozik az új év első napjától. Az ottani szociális törvény szerint hivatalosan is be kell jelenteni a gondozónőket, tovább nem tolerálják az illegális foglalkoztatást. A kétszeresére megemelt minimális havibér kifizetéséhez a burgenlandi tartomány is hozzájárul majd.

Az általunk megkérdezett – Ausztriában házi ápolóként dolgozó nők – örülnek a változásnak. Mint mondják, ha a tartomány valóban besegít, megvan az esélye, hogy a kinti családok bejelentik a gondozónőket. Így nem kell „trükkhöz" folyamodniuk, hogy munkát vállalhassanak.

Magyar viszonyok: László Lőrincné hetente többször is felkeresi Takács Istvánt. Egy alkalom háromezer forint. Fotó: Magasi Dávid


Ráadásul a kétezer eurós minimálbér jó kereset, főként az itthoni bérekhez képest. A nyugdíj és a betegbiztosítás szintén nem elhanyagolható szempont. Korábban előfordult, hogy az idős osztrák házaspárok csak azért „fogadtak örökbe" valakit, hogy a hatóságoknak azt mondhassák: a magyar rokonom jött át ápolni.

A legtöbb magyar hetente néhány napot dolgozik Ausztriában. Általában itthon munkanélkülinek jelentik be magukat. Januártól, ha már Ausztriában fizetnek utánuk járulékokat, inkább az ottani ellátást választják, hiszen így magasabb nyugdíjat is kaphatnak majd. Attól viszont nem tartanak, hogy a változás után még több magyar menne át a szomszédos országba, mert aki akart, már régen kiment.

Nézzük, ezzel szemben milyenek a magyar viszonyok. A soproni László Lőrincné tizenegy éve foglalkozik házi ápolással. Azt mondja, a társadalombiztosító egy vizitért háromezer forintot fizet. A krónikus betegek számára pedig évente legfeljebb 56 látogatás engedélyezett. Ehhez a kvótához még éppen elég itthon a szakember.

– A legtöbb házi ápoló másodállásban tevékenykedik, azaz a kórházi műszak után keresi fel a rászorultakat – tette hozzá a szakember, aki a Kiss és Társa gondozói szolgálat vezetője is egyben. Annak ellenére, hogy nehéz munkáról van szó és nincsenek túlfizetve a gondozók, nem tart attól, hogy a kedvező osztrák változások miatt tömegesen hagynák el a pályát és gond keletkezne az itthoni ellátásban. – A frissen végzett fiatalok egy része eddig sem helyezkedett el a szakmában, inkább elment benzinkutasnak vagy felszolgálónak. Az idősebb, tapasztalt ápolók pedig nehezen váltanak, főként azért, mert a nyelvet sem ismerik rendesen. Inkább maradnak itthon és pluszmunkával egészítik ki a jövedelmüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frissen sült pogácsát és meleg teát osztottak

Sopron - Sopron Fő terén adventi jótékonysági akciót szervezett a Győri Egyházmegyei Katolikus… Tovább olvasom