Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Múzeum: a csúcshoz képest fele csak a látogató

A kapuvári Rábaközi Múzeum fénykorában 1500 látogatót fogadott évente, ez a szám 2010-ben alig a fele volt ennek.
– Fennállása óta talán a legnagyobb mértékű felújítása zárult tavaly a jelenleg Rábaközi Múzeális Kiállítóhely nevet viselő egykori Rábaközi Múzeumnak.

A napjainkban önkormányzati fenntartású intézmény muzeológusa, Csiszár Attila elmondta, 2013. január elejéig a Soproni Múzeumhoz tartozott a kapuvári intézmény, jelenleg az önkormányzat fenntartásában és a Rábaközi Művelődési Központtal (RMK) összevonva működik.

– Az egykori múzeumnak mára nincs gyűjtési joga, egyelőre saját gyűjteményéből kell „gazdálkodnia" – mondta Csiszár Attila. A néprajzos kiemelte, az utóbbi két évben az intézmény mintegy 20 millió forintos fejlesztésen esett át.

– Az új kiállítás „Kapuvár anno" címmel készül, az utolsó simítások még hátravannak, ám a látogatók már teljesen új külsővel tekinthetik meg – tette hozzá. Az új tárlat a város és környékének természeti adottságait mutatja be, majd a honfoglalás kori leletekkel, az 1162-es oklevél másolatával („Kapu", Kapuvár első írásos emléke) és a vár történetével folytatódik. A török hódoltság és a Rákóczi-kori emlékek után a kiállítás az akkoriban már „csak" mezővárossá lett Kapuvár történetét követi végig, céhes relikviákkal, gartai bíróládával és dualizmus kori emlékekkel folytatva. – Egy különleges, eddig még nem látott zsebóragyűjteményt is „beépítettünk" a tárlatba – mondta Csiszár Attila. Az egyik teremben az 1900-as évek paraszti szobája, konyhája látható a hozzá tartozó viseletgyűjteménnyel együtt.

Göndöcs Györgyné: Húszmilliós beruházással, teljesen új környezettel jelenik meg a kapuvári gyűjtemény.
Göndöcs Györgyné: Húszmilliós beruházással, teljesen új környezettel jelenik meg a kapuvári gyűjtemény.

– A tárlat egyetlen félkész részlege az egykori árkádos folyosó, melynek kialakítása még várat magára – tette hozzá a muzeológus. Egykor itt a Pátzay- gyűjtemény jobb sorsra érdemes darabjait tárolták, a legfrissebb tervekben a kapuvári hírességek arcképcsarnoka kap helyet a felújítás befejezése után.

Csiszár Attilától megtudtuk, az előbbi tárlat jobbára készen várja a terület festését és aljzatának felújítását, ezek végeztével két napon belül nyithat majdan az új részleg.

– A 20 milliós felújítás során restauráltuk, tisztítottuk a múzeum saját tárgyait és több újat is beépítettünk a kiállításba – fogalmazott Csiszár Attila. Az idén február elejétől látogatható kiállítás 20 milliós felújítására még a soproni múzeum pályázott és a rekonstrukciós munkákat az elmúlt két év bezárt intézményében két lépcsőben hajtották végre.

– Fénykorában évi 1500 látogatót fogadott a múzeum – tájékoztatta lapunkat Göndöcs Györgyné, az intézmény munkatársa. A statisztikák szerint ez a szám napjainkra megfeleződött, 2007-ben 853, 2008-ban 941, 2009-ben 763, majd egy évre rá 724 látogatót fogadott egy év alatt. Az intézmény a felújítás két éve alatt, 2011–2012-ben zárva volt, napjainkban próbálják visszacsalogatni a látogatókat. Ehhez jó alapot teremtett a felújítás. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunap trianoni megemlékezéssel

Falunapot tartanak Rábapordányban június elsején, szombaton a sportpályán. Tovább olvasom