Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Londoni olimpia: ima, káosz és rakéták

London - A pénteki megnyitóig 205 nemzet 10 és fél ezer sportolója veszi birtokba a londoni Olimpiai Parkot. A harmincadik nyári játékokra 14,2 milliárd dollárt költenek a britek, 25 ezer egyenruhás vigyáz a rendre. A 8-9 milliós metropolisz a közlekedési káosztól tart leginkább – és még a taxisok is szállást kínálnak az elrugaszkodott áraktól tartó turistáknak.
Száz szerencsés egy-egy millió fontot nyer Nagy-Britanniában a londoni olimpia pénteki megnyitójának éjszakáján a brit National Lottery világrekordnak szánt sorsolásán. De a szerencsejátékosok mellett a sportszeretők is izgalommal várják az augusztus 12-éig tartó harmincadik nyári játékokat. Hogyan készül London? – kérdeztük a városban élő Csongrád megyeieket.

Metrózik a kormányfő

A 8-9 milliós metropolisz a közlekedési káosztól tart leginkább.

– Sokan vettek biciklit, hogy majd azzal járnak dolgozni, és elkerülik a metrókat – meséli Radnóti Anita, egy londoni étterem floor managere. A szintén a vendéglátásban dolgozó Börcsök Norbert hozzáteszi: külön weboldal nyílik a gyors újratervezésre a metróban, ha valamelyik vonal nagyon bedugulna. A britek kampányt indítottak, hogy a helyiek dolgozzanak otthonról vagy menjenek szabadságra.

Brit katonák a londoni Olimpiai Parkban, háttérben az Olimpiai Stadion. Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel
Brit katonák a londoni Olimpiai Parkban, háttérben az Olimpiai Stadion. Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel


– Már előre tele a hócipőnk az egésszel, már ami a tömeget illeti. Káosz van mindennap még akkor is, ha nem történik semmi. Nemhogy amikor több millió ember akar ide jönni. Nem is tudom, hogyan vezényelik majd le az eseményt, mivel aki itt él, tudja: az angol szervezés alapja a káosz. Már előre tervezzük a munkahelyre bejutást – még jó, hogy itt a traffic jam kifejezés a munkáltatóknál elfogadott indok a késésre – mondja egy londoni étterem dolgozója, Borka Péter.

David Cameron brit kormányfő azonban luxusautó helyett metróval és busszal jár majd a sporteseményekre, és erre biztatja kabinetje tagjait is. Ők inkább a közutak olimpiai sávjait használnák, amelyeket a VIP-vendégeknek és a sportolói küldöttségeknek alakítottak ki. Egyelőre mások is bátran autóznak a sávokban – pedig 130 fontos (mintegy 47 ezer forintos) büntetés jár érte.

Szállás a taxiban

Az üzletek már tele vannak olimpiai szuvenírekkel, zászlókkal, kulcstartókkal. Egy 15 centiméteres kabalafigura ára 10 font (3600 forint), egy logós póló 8 font. Virágzik a feketepiac is: tízezer hamis olimpiai zászlót foglaltak le a londoni Heathrow repülőtéren pénteken. A 800 kilogrammos, Kínából érkezett szállítmány piaci értéke 100 ezer font.

– Több ember fordul meg a városban és az étterem környékén is. Sok mindenkit kísérnek testőrök, nem úgy, mint az átlagos napokon – tapasztalja Radnóti Anita. Börcsök Norbert szerint is mindennapos beszédtéma az olimpia, rengeteg látogató érkezett. Borka Péter rendszeresen lát turistákat, akik az olimpiai plakátokkal, zászlókkal fotóztatják magukat. – A Wembley környékét, ahol én is lakom, szépen fellobogózták – fűzi hozzá.

Turisták fényképezkednek az olimpia kabalafigurája, Wenlock mellett. Fotó: MTI/AP/Cassandra Vinograd
Turisták fényképezkednek az olimpia kabalafigurája, Wenlock mellett. Fotó: MTI/AP/Cassandra Vinograd


Két keréken Csongrád megyéből

22 nappal indulás után, több mint 2300 kilométert tekerve pénteken megérkezett Londonba Czimbalmos Zsolt, Makra Csaba és Bozsó István, az EDF DÉMÁSZ mozgássérült munkatársa, a cég támogatásával. Útjukról blogjukon lehet informálódni. Szombaton elindult a szentesi Cseuz László is – immár hatodik olimpiájára kerekezik. Úgy tervezi, 16 nap alatt ér az angol fővárosba.

Az idegenforgalom gőzerővel készül a vendégek fogadására. – Az éttermek nagy bevételt és forgalmat remélnek, a szállodákkal és különböző márkaboltokkal együtt. Az albérletárakat is érintik a játékok: a dupláját, ha nem a háromszorosát fizeti, aki a közelben keresgél – tudtuk meg Radnóti Anitától. Borka Péter hotelekben dolgozó ismerőseivel pedig „már év elején közölték, hogy szabira nem mehet senki". – A hotelek és a magánházakat kiadók is nagymértékben emelték az árakat, az állandó lakókat több helyről kirakták az olimpia miatt. Igen keményen szankcionálják a nyerészkedőket, de ez pár emberen már nem segít – fogalmaz. Belvárosi, jól menő vendéglőjük ugyanakkor jövő héttől rövidített nyitva tartással dolgozik: a környék lakói szabadságra mennek, a forgalom visszaesik, délelőtt ki sem nyitnak. Radnóti Anita szerint a színházak inkább bezárnak erre az időre, az angolok pedig menekülnek a városból.

Szokatlan megoldást kínál egy londoni taxisofőr azoknak a szurkolóknak, akiknek nem sikerül szállást találniuk: egy éjszakára 50 fontért bárki alhat az autójában.

Takaréklángon

Szakértők szerint mintegy 8 millió jegyet értékesítenek a londoni olimpia rendezvényeire. Egyik informátorunk azonban már májusban hiába keresett tikettet a magyar férfi vízilabda- vagy kézilabda-válogatott meccsére, mind elfogyott elővételben. Börcsök Norbert 90 fontért még hallott jegyről a szerb–magyarra. Hozzáteszi: „egy angol megengedheti magának, hogy bérletet vegyen, de mi, magyarok a minimálbérből is eljuthatunk könnyedén egy-két meccsre".

Peking 2008-ban folyó áron mintegy 40 milliárd dollárból rendezte meg szimbolikus jelentőségű olimpiáját – London büdzséje a Forbes adatai szerint 14,2 milliárd. Igaz, ez az eredetileg tervezett költség háromszorosa. Az olimpia járulékos haszna azonban, hogy a nagyváros keleti negyedét rehabilitálják, infrastruktúráját megújítják. Az olimpiai létesítmények jó részét a játékok után lebontják. Így jár a rugókra rögzített alapokra épített greenwichi lovaspálya vagy a 12 ezres kapacitású kosárlabda-aréna is, a megmaradó sportcsarnokok kapacitását jelentősen csökkentik. Ennek azért van jelentősége, mert például a 2004-ben olimpiát rendező Görögországnak a mai napig évi 60 millió euróba kerül a kihasználatlan infrastruktúra fenntartása.

Föld-levegő rakéták

A bírálók szerint London a félelem légkörét teremti meg a játékok biztonságának szavatolásával: Nagy-Britanniában békeidőben még soha nem volt ilyen fokú a rendőri és katonai készültség. A Temzén állomásozik a haditengerészet legnagyobb hajója, a dél-angliai northolti légi bázison a II. világháború óta először állnak készenlétben harci repülőgépek. A 205 nemzet 10,5 ezer sportolóját befogadó Olimpiai Parkot föld-levegő rakétákból álló ütegek védik.

Némelyiket lakóházak tetejére telepítették. A brit hadsereg 13 ezer katonát vet be, ehhez jön 12 ezer rendőr, akik feladata kizárólag a versenyhelyszínek felügyelete. Csak a főváros védelme több mint egymilliárd fontba kerül.

Virágzik a jegyhamisítók, a prostitúcióval foglalkozók, a tolvajok biznisze is, de leginkább terrorakciótól tartanak a szervezők – tegnap izraeli hatóságok jelentették be, hogy „egy iráni terrorosztag" támadást tervezhet az izraeli olimpiai csapat ellen. Az is kérdés, milyen hatása lesz, hogy az iszlám böjti hónap, a ramadán is most kezdődik. A muzulmán sportolók azt tervezik, felmentést kérnek a szigorú böjt alól. Az égiektől várhatóan minden segítséget megkap a nyári olimpia: tegnap XVI. Benedek pápa jelentette be, hogy imádkozik a londoni játékok sikerességéért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játékokért imádkozik a pápa

XVI. Benedek úgy fogalmazott: az olimpia erős jelképes értékkel bír azáltal, hogy a világ minden… Tovább olvasom