Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Eurómilliók jönnek a közös fejlesztésre

Kistérség - Közel másfél millió eurót nyertek a Mosonmagyaróvári kistérség pályázó települései a határon átnyúló magyar–szlovák projekteken. A legtöbbet Mosonszolnok, 530 ezer eurót, míg a természetvédők közös hulladéklerakók felszámolására 301 ezret. A Bős–Dunaremete közötti komp átment az első körön: itt 2,7 millió euró az igény.
Eurómilliók érkeznek a határon átnyúló pályázatokon a Mosonmagyaróvári kistérségbe. Az egykörös projekteket már elbírálták: Beke Károly kistérségi koordinátor megfigyelőként vett részt a szakmai munkában és az eredményekről tájékoztatta a Kisalföldet. Eszerint a legtöbb pénzt Mosonszolnok nyerte, összesen 530 ezer
eurót (közel 154 millió forintot) szlovák partnertelepülésével. Ők a kulturális és történelmi tradíciók kihasználására igényeltek forrást, melyet Jedlik Ányos tevékenysége köré építettek. Pozsony és Rajka 337 ezer eurót (98 millió forintot) kap a szlovák főváros városi buszjáratainak határon való „áthúzására". A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület a szlovákiai Somorjával pályázott közös hulladékmentesítésre, lerakók felszámolására, megelőzésre. A 301 ezer euró nagy része magyar oldalra érkezik, s az érzékeny vízbázisú Felső-Szigetköz a leginkább érintett ebben a programban. A mosonmagyaróvári Bolyai-iskola egy révkomáromi partnerintézménnyel közösen nyert 143 ezer eurót (41,5 millió forintot). Tantárgyfejlesztésre, gyakorlati elemek átvételére fordítanák, valamint a számítógépes grafikus oktatás beindítására. Mosonmagyaróvár szintén Somorjával nyert 78 ezer eurót (22,6 millió forintot) idegenforgalmi eszközfejlesztésre. Ez a korábban Interreg-nyertes Vár-pince projekthez is kapcsolódik. A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a somorjai kajak-kenu klubbal közös rendezvényekre (vízi túrákra, vízi táborokra) kapott 75 ezer eurót (21,7 millió forintot). A terveik szerint egy Pozsony és Budapest közötti „megbékélési vízi túrát" is szerveznének, melyekre politikusokat és közéleti személyiségeket is meghívnak.

Az első fordulón már túljutott a Bős és Dunaremete közötti komp ötlete.
Az első fordulón már túljutott a Bős és Dunaremete közötti komp ötlete.

Két kétkörös pályázat is a szigetközi–csallóközi régió fejlődését szolgálná. Mind- kettő átment az első fordulón, benyújtóinak a szeptemberi második körre már konkrét terveket kell letenniük az asztalra. Az egyik ilyen a Bős és Dunaremete közötti komp ügye. Itt 2,7 millió euró (783 millió forint) a támogatási igény, melynek öt százalékát kell vállalni önrészként, tíz százaléka állami finanszírozású, a többi uniós. Magyarán a konzorcium tagtelepüléseinek 39 millió forintot kell összeszedniük. A tervezés költségeit már a mosonmagyaróvári kistérségi társulás és a Szigetközi Fejlesztési Tanács is támogatja. A másik kétkörös pályázó Oroszvár (Rusovce) és Rajka, ahol a két település között kerékpárút épülhetne meg 1,9 millió euróból (551 millió forintból). „Május környékén lesznek a következő felhívások: összesen 60 millió eurós keretösszeg áll majd rendelkezésre" – mondta Beke Károly.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakvezető kutya: Flóra Írisz mellett állt munkába

Mosonmagyaróvár - Flóra barátságos, jó idegrendszerű, stabil kutya, három hete helyezkedett el első… Tovább olvasom