Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Dánia: a vizsga kevés, a feladat sok

Tatabánya-Aalborg. Érdemes volt külföldre költöznie, mert olyan dolgokat tapasztalhat, amiket itthon csak kevesen – állítja Markóczy Annamária, aki szeptember óta dániai egyetemen tanul. Dániában sok minden drágább, de aki dolgozik, könnyen megél.
Tatabányán az Árpád Gimnáziumba járt Markóczy Annamária és először orvosi egyetemre készült, a biológia és a kémia tanulására helyezte a hangsúlyt. Aztán rájött, hogy a matematika és az üzleti dolgok jobban érdeklik. Az angol és a német is jól ment neki, így nyitott volt számára a külföldi továbbtanulás lehetősége. Szüleinek nagy szerep jutott e döntésben, ők javasolták neki és hallgatott rájuk, mert szereti a kihívásokat. Elkezdett keresgélni a neten és felfigyelt arra, hogy Dániában uniós állampolgároknak ingyenes a felsőoktatás. Sok véleményt elolvasott erről, ott tanuló magyar diákokkal beszélt.


Jelenleg Aalborgban egyetemen, export és technológia szakon tanul, hamarosan befejezi az első évét. Azért választotta ezt a képzést, mert a szülei zöldség-gyümölcs exporttal, kereskedelemmel foglalkoznak, így már korábban is voltak ismeretei e területen. S egyre inkább tetszik neki, élvezi a tanulást. A diploma után nemzetközi cégnél szeretne elhelyezkedni, azt még nem tudja, hogy melyik európai országban.


– Elvárások nélkül költöztem, halvány elképzelésekkel arról, mi vár rám, de kezdettől fogva jó benyomásaim voltak az országról, az emberekről. Igaz, az időjárás nem a legbarátságosabb, sokat esik az eső, mindig fúj a szél, de az éghajlati viszonyokhoz hozzá lehet szokni, a tájak, az épületek pedig szépek. Talán az a legjobb az egészben, hogy amikor egy diák egyedül „belepottyan" egy idegen környezetbe, távol az otthonától, a szüleitől és magára van utalva, akkor gyorsan megkomolyodik, egyik pillanatról a másikra felnőtté válik. Mindent magunknak kellett elintéznünk, az engedélyeket, a lakást, a biztosítást, a banki ügyeket, egyebeket – sorolta Annamária.


A dániai és a hazai oktatás közt eddigi tapasztalatai alapján egy hajszálnyi hasonlóság sincs. Aalborgban nem arra késztetik, hogy bemagoljon egy csomó könyvet, s aztán azok alapján számos vizsgát letegyen. Ehelyett a képzés gyakorlatokra épül. Kisebb csoportokban kell együtt dolgozniuk életszerű feladatokon, projekteket írnak, azt prezentálják, bemutatják tanáraiknak. Elméleti tananyaguk kevés, mert a gyakorlatok alatt sajátítják el a tudást. Vizsgáik alig vannak. Arról is beszélt lapunknak a diáklány, hogy Dániában sok minden sokkal drágább, mint itthon, viszont akinek munkája van, annak könnyű a megélhetése. A diákoknak viszont nehéz munkát találniuk, mert sokkal több a jelentkező, mint a munkahely. Sajátosság, hogy szinte mindenki biciklivel jár, mert a dánok ügyelnek a környezetbarát és egészséges, sportos életmódra. Annamária azt javasolja más fiataloknak is, ha kedvük van hozzá, éljenek a külföldi tanulás lehetőségével, akkor tapasztalataik alapján másképp láthatják majd a világot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ragyogó lila & káprázatos kék

„Tükröm-tükröm mondd meg szépen, melyik szín lesz befutó nálam ezévben?” – tavaszi… Tovább olvasom