Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Harcok, robbantások merényletek, folynak a diplomáciai viták Szíriában

Robbantásokról, merényletekről, harcokról hétfőn is érkeztek jelentések Szíriából, diplomáciai szinten továbbra is folyik a vita arról, miként kellene cselekedni a fegyveres konfliktus békés megoldása és a menekültek helyzetének rendezése érdekében.
Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a szíriai főváros, Damaszkusz külterületén, ahol többségében keresztények és drúzok élnek - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet. Meg nem erősített értesülések szerint sok a sebesült. Szintén az OSDH beszámolója szerint 18 ember - tíz férfi, hat nő és két gyermek - halt meg hétfőn egy szíriai harci gép támadásában Aleppó tartomány északi részén. Állítólag bombatalálat ért egy olyan épületet, ahol az emberek menedéket kerestek.

Több ezer szíriai menekült torlódott fel a szíriai-török határ szíriai oldalán, Kilis törökországi tartomány szomszédságában, ahol a hatóságoknak egyre nagyobb gondot okoz a tömeges ügyintézés. A helyzet tovább súlyosbodhat a hadsereg légi és szárazföldi támadásai miatt. A szíriai ellenzék tájékoztatása szerint mintegy tízezer menekült egy hete vesztegel a határ szíriai oldalán. Egy szíriai harci gép hétfő reggel a határtól 3 kilométerre fekvő Azazt bombázta. A felkelők ellenőrzése alatt álló települést gyakran éri tüzérségi támadás éjszaka a közeli repülőtérről.

A szíriai ellenzék adatai szerint a másfél éve tartó szíriai konfliktus legvéresebb hónapja volt augusztus. Az elmúlt hónapban mintegy 5000 ember vesztette életét, a legtöbbjük polgári áldozat volt - közölte az OSDH. E forrás szerint a Bassár el-Aszad rezsimje ellen tavaly márciusban kitört felkelésnek eddig mindkét oldalon összesen közel 26 ezer halálos áldozata volt. Ezeket az adatokat független forrásból nem lehet ellenőrizni. Az ENSZ jelenleg 20 ezerre teszi a halottak számát.

A szíriai válság megoldását illetően továbbra is megosztottak a világpolitika szereplői. Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga új szíriai béketárgyalója hétfőn a BBC brit közszolgálati televíziónak adott interjúban leszögezte: szinte lehetetlen diplomáciai úton megoldani a konfliktust, de a nemzetközi közösség sem tesz eleget a harcok megállításáért. Omrán ez-Zohbi szíriai tájékoztatási miniszter szerint ugyanakkor az ENSZ és az Arab Liga új szíriai megbízottjának sikere attól függ, hogy egyes országok beszüntetik-e a damaszkuszi kormányzat ellenzékének támogatását, és odaállnak-e a hatpontos, még a régi megbízott, Kofi Annan által kidolgozott béketerv mögé.

"Lahdar Brahimi sikeréhez az kell, hogy bizonyos országok - Katar, Szaúd-Arábia és Törökország - közöljék, hogy elkötelezettek a hatpontos terv mellett, maradéktalanul szüntessék be a fegyverek küldését (a lázadóknak), zárják le a harcolók előtt határaikat és zárják be kiképzőtáboraikat" - fogalmazott a miniszter.

A kínai vezetés sajtó útján szólt hozzá hétfőn a szíriai állapotokhoz. A Zsenmin Zsipao vezető kínai pártlap kommentárjában kifejti: Peking nem tartja jó ötletnek külföldi védelem alatt álló szíriai "biztonsági zónák" kialakítását, mivel az szerinte nem segítené a humanitárius válság enyhítését. A lap megismételte azt a pekingi álláspontot, hogy minden - a probléma megoldását szolgáló - lépéssel tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását és függetlenségét.

Hétfőn háromnapos látogatást kezdett Szíriában a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke. Peter Maurer találkozik Bassár el-Aszad elnökkel és a szíriai kormány több miniszterével. A megbeszéléseken a rohamosan romló humanitárius helyzetről, valamint azokról a nehézségekről lesz szó, amelyekkel az ICRC és a Szíriai Arab Vörös Félhold szervezet szembesül a polgárháború áldozatainak történő segítségnyújtás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik európai országban történik a legtöbb és a legkevesebb halálos baleset?

A közlekedési balesetek tekintetében a legbiztonságosabb ország Svédország, míg Horvátország és Románia veszélyesnek számít. Tovább olvasom