Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Nyolcvan éve ünnepeljük a könyveket

Csorna - Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó történetei nyitották meg az Ünnepi könyvhét megyei rendezvénysorozatát szerda délután. Az ünnepséget Csornán rendezték.

Színvonalas műsorral nyitották meg délután Csornán az Ünnepi könyvhét megyei programsorozatát. A Martincsevics Károly Városi Könyvtárban Berecz András ének- és mesemondó bűvölte el a közönséget. Az ünnepségen a helyi Kerényi György Művészeti Iskola növendékeinek műveiből nyílt kiállítás. Köszöntőt dr. Horváth József, a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár igazgatója mondott. „A rendezvénysorozat célja, hogy azokat az értékeket, melyek kötet formájában megjelennek, közelebb hozzuk az olvasókhoz. Lehetőséget szeretnénk adni, hogy személyesen is találkozzanak olyan alkotókkal, művészekkel, költőkkel, akik a szellemi termékeket létrehozták"-fogalmazott.

Berecz András
Berecz András

A megnyitó beszédet Háncs Károly, a csornai képviselő-testület tagja mondta. A „könyves" ünnepek múltját, eredetét mutatta be. Eszerint Finnországban már 1908-ban tartottak hasonló rendezvényt, Spanyolországban 1926-ban, Olaszországban 1927-ben. Magyarországon 1927-ben Supka Géza újságíró, költő, történész vetette fel, hogy évente rendezzenek a könyeket népszerűsítő eseményt. Egy évvel később „próba" könyvhetet rendeztek. A sikeren felbuzdulva 1929-ben megtartották az első Magyar Könyvhetet. Az évek múlásával egyre népszerűbb lett, 1935-ben péládul már ötvenöt kiadvány jelent meg az alkalomra. A második világháború idején csökkent jelentősége, aztán egyre nőtt a könyvek forgalma. A könyvhét az elmúlt nyolcvan esztendőben egyszer maradt el, 1957-ben. Az Írószövetséget feloszlatták, a forradalomban való részvételük miatt súlyos büntetéseket kaptak a kor a irodalmi alakjai.


– 2007-ben a könyvforgalom közel 70 milliárd forintos volt. Ezt a pénzt a felnőtt lakosság fele költötte el-mondta a közelmúltról Háncs Károly. – 2008-ban a kiadott könyvek példányszáma meghaladta a 2,7 milliót. A nyolcvanadik Ünnepi könyhétre ötven magyar verseskötet, közel száz magyar próza, tizenkét interjúkat tartalmazó kiadvány, tizenegy antológia, több mint húsz irodalomtörténettel, nyelvészettel foglalkozó írás jelent meg és számos új ifjúsági- és gyermekkönyv.A megyei „könyves" ünnepség megnyitóját Berecz András Kossuth díjas ének- és mesemondó történetei zárták. A tőle megszokott színvonalon, eredeti előadásmóddal tette emlékezetessé a rendezvényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 350 újdonság a 80. Ünnepi Könyvhéten

Június 6-án első alkalommal rendezik meg a Könyvek Éjszakáját. Tovább olvasom