Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Barsi Ernő zenepedagógust köszöntik Győrben

A 92 éves Barsi Ernő zenepedagógus, néprajzkutató névnapja és gyógyulása alkalmából "örömünnepet" rendeznek volt tanítványai és tisztelői szombaton Győrött, a Petőfi Sándor Művelődési Házban.
A súlyos betegségből felépült zenepedagógust köszöntő műsorban népdalénekesek, kórusok és néptáncegyüttesek lépnek fel - tájékoztatta Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, a házigazdák egyike az MTI-t. Mások mellett Csiba Julcsi, Kóródi-Kovács Anna, a Melodiárium Kamarakórus, Váray Tamás és a Silver Bells Kórus válogatást ad elő repertoárjából, a Csobolyó, a Csutora, a Pipitér, a Rába és a Regős Néptáncegyüttes pedig különféle tájegységek táncait adja elő. Az ünneplés táncházzal zárul.

Barsi Ernő főiskolai tanár, zenepedagógus, zenetörténész, néprajzkutató fiatalok generációit tanította a zene szeretetére. A Zeneakadémián európai hírű mesterek oktatták: Kodály Zoltán népzenére tanította, a hegedű tanszakon pedig Waldbauer Imre volt a tanára, aki először játszott Bartók vonósnégyest a világon.

A hegedűtanári diploma megszerzése után Barsi Ernő Győrben kapott állást, 1947-óta a Rába-parti városban tevékenykedik. Szervezett zeneiskolát és oktatott a konzervatóriumban. Tizenkét év után tanári hivatását a tanítóképzőben folytatta.

A tanítás mellett rendszeresen járt népdalgyűjtő utakon, tartott ismeretterjesztő előadásokat kis falvakban. 1970-ben doktorált, ugyanabban az évben jelent meg Daloló Rábaköz című népdalgyűjteménye. A kötetet örömmel fogadták a vidék népdalkörei és együttesei, iskolái és óvodái, volt miből meríteni, ha műsorokra, vetélkedőkre készültek. Tizenöt év múlva jelent meg a második, lényegesen bővített kiadás, 2008-ban pedig a harmadik kiadás. Míg az első kiadás 170 népdalt, a második már kétszázat tartalmazott, a harmadik pedig már 450 népdalt és mondókát adott közre olyan adattárral, amely a dalok néprajzi hátterét is megismerteti napjaink énekeseivel. A rábaközi népdalgyűjteményt a Szigetközből, a burgenlandi Őrvidékről és Bükkaljáról újabbak követték Barsi Ernő jóvoltából.

Olvasóink írták

  • 2. dohogó 2012. január 14. 22:19
    „Isten éltesse Érnő bácsit!”
  • 1. anikopeter 2012. január 13. 23:13
    „moderálva, köszönjük”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy favágó munka közben Ravazdon

Egy favágó meghalt, amikor munka közben rádőlt egy fa a ravazdi erdőben pénteken délelőtt. Tovább olvasom