Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Századvég: az idén már nő a magyar gazdaság

A devizahitelek forintra átváltása helyett Heim Péter csak a bajba jutott, közel 100 ezer devizahiteles helyzetére tett javaslatot.

Az idén már pozitív tartományban lesz a magyar gazdaság, a GDP-arányos államháztartási hiány pedig alapesetben 4,7-5,0 százalék lehet, amit kiegészíthet az állami vállalatok konszolidációja - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke a pénteki tájékoztatón.

A konszolidáció elsősorban nem gazdasági vagy gazdaságpolitikai kérdés, hanem a nemzetközi politikával való megegyezés kérdése, beleértve a nemzetközi pénzügyi szervezeteket - tette hozzá Heim Péter. A Századvég Gazdaságkutató most elkészült állapotfelméréséből, amely az elmúlt nyolc évet fogja át, kitűnik, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése 1,5-2,0 százalékra csökkent, miközben nagyobbra lenne szükség ahhoz, hogy gyorsuljon Magyarország felzárkózása az Európai Unió átlagához - fogalmazott Mellár Tamás kutatási igazgató.

Heim Péter elmondta: a mostani tényfeltárás után, júniusban gazdaságpolitikai megoldási javaslatokat készít az intézet, s az első, klasszikus értelemben vett konjunktúrajelentést szeptemberben állítja össze a Századvég. Az állapotfelmérés egyik fontos megállapítása, hogy Magyarország nemcsak ciklikus válsággal küzd, de szerkezeti válsággal is, amelyhez járul a világgazdasági krízis - jelezte a gazdaságkutató elnöke. Véleménye szerint a rossz gazdaságpolitika miatt "húsz éve befelé mentünk az erdőbe, s ugyanennyi ideig tart majd, amíg sikerül kiérni". Ehhez kapcsolódik, hogy "ész nélkül privatizáltunk, s úgy engedtük be a külföldi tőkét, hogy közben piacainkat értékesítettük, miközben nem alakult ki valós verseny." A monetáris politikát elemezve az intézet megállapítja: 2002 után a jegybank a laza fiskális politikára monetáris szigorral reagált, de 2005 utáni lépései már nem voltak következetesek, elsősorban azért, mert a monetáris politikai eszköztárból csak a kamatpolitikát használta, ami főleg a válság idején súlyos hibának minősíthető. "Ha osztályozni kellene, akkor a monetáris politika jobb osztályzatot kapna, mint a fiskális politika, ... de éppen csak hogy átment" - magyarázta Heim Péter.

A devizahitelek forintra átváltása helyett Heim Péter csak a bajba jutott, közel 100 ezer devizahiteles helyzetére tett javaslatot: eszerint a bankok és az állam által összeállított közös alapba, mint rossz bankba (bad bank) kellene kerülnie ennek a portfoliónak. "Mivel a bankok rossz eszközei kerülnének ide, így a költségek jelentős részét is bankrendszernek kellene vállalnia" - hangsúlyozta a Századvég Gazdaságkutató elnöke.

Olvasóink írták

 • 6. Primax 2010. május 18. 22:11
  „Mai hír ( origo.hu ) :
  " Verseny nélkül is el lehetne adni a vagyont.
  A javaslatban szerepel az is, hogy az állami vagyon értékesítésénél a kormány nyilvános határozatban dönthet a versenyeztetés mellőzéséről, "ha társadalom-, fejlesztéspolitikai vagy egyéb szempontok szerint közérdekű cél érdekében az adott ügylet megvalósítása kiemelten indokolt".
  Matolcsy és Fónagy javaslata megszüntetné a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot (NVT), mely az állami vagyonról szóló döntéseket hozza (a döntések előkészítése és végrehajtása a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. dolga). "
  Szép új világ...”
 • 5. háté 2010. május 18. 18:15
  „Nem élénkült a hazai ipar - Elemzés: máj. 4-10.
  kisalfold.hu - Buda-Cash
  2010.05.10. 17:07
  Védekezett Európa: az unió 750 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomagot szavazott meg, az ECB is beszáll a védekezésbe.
  ...............
  Várt fölötti inflációs ráta - Elemzés: máj. 11-17.
  kisalfold.hu - Buda-Cash
  2010.05.18. 12:10

  A századvég a fityeszes Stumpfé ugye?”
 • 4. háté 2010. május 18. 18:10
  „Tegnap még dőltek be a cégek!
  Igaz azt nem a századvég írta, az kemény tény!

  Úgy nő, hogy bele rokkanunk.”
 • 3. janika 2010. május 17. 13:28
  „Hát, ha felcsinálták, akkor nőnifog a hasa! A fidesz ahhoz biztos ért!”
 • 2. Jandex 2010. május 17. 13:04
  „1. hozzászólás arrabonem
  Igen,de az idén már meg lehet <moderálva>!:)))”
 • 1. arrabonem 2010. május 14. 15:19
  „"az idén már nő a magyar gazdaság"

  tavaly még férfi volt”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem javult a vállalkozások helyzete

A Kopint-Tárki felmérése szerint a vállalkozások 2009 eleje óta kifejezetten rossznak érzik… Tovább olvasom