Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

19 ezer munkást került utcára a cseh autóiparban

Az ágazatban korábban összesen 128 500 ember dolgozott - közölte pénteken a cseh autóipari szövetség.

Mintegy 19 ezer embert menesztettek a válság következtében az elmúlt egy évben a csehországi autóipari cégek. Az ágazatban korábban összesen 128 500 ember dolgozott - közölte pénteken a cseh autóipari szövetség.
A 19 ezer emberből 8 ezer szerződéses volt.

Martin Jahn, az autóipari szövetség elnöke ennek ellenére úgy véli, hogy a cseh autóipar eddig aránylag jó kondícióban került ki a válságból. A Skoda, a TPCA és a Hyundai autógyáraknak sokat segített, hogy több európai országban roncsprémiumot vezettek be, aminek alapján megugrott a kereslet az általuk gyártott kiskocsik iránt.

Az idei első fél évben Csehországban összesen 470 667 személygépkocsit gyártottak, ami éves szinten 11 százalékos csökkenés. A Skoda Auto a január-júniusi időszakban 245 714 kocsit gyártott, ami az előző év hasonló időszakához viszonyítva 30 százalékos visszaesés. A Skoda-kocsik eladása azonban csak 11 százalékkal esett vissza, mégpedig 329 641 darabra. A cég ugyanis eladta az előző évben raktáron maradt kocsik nagy részét.

A kolíni TPCA termelése viszont 0,6 százalékkal emelkedett, mégpedig 174 949 kocsira. A harmadik autógyár, a nosovicei Hyundai, amely tavaly kezdte meg a gyártást, az idei első hat hónapban 50 ezer kocsit gyártott.

Bár a cseh autóiparban az élénkülés jelei mutatkoznak, Martin Jahn szerint még legalább két évre van szükség ahhoz, hogy a dolgok rendbe jöjjenek és a termelés a tavalyi 950 ezerről egymillióra emelkedjen. Ezt az idei évre tervezték, de most legalább két éves csúszást jósolnak a piaci szakértők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárdos büntetés a bankkártyásoknak

1,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a GVH a magyarországi bankkártya-piac két szereplőjére,… Tovább olvasom