Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Vörös festékben ázik Horthy felavatott szobra

Vörös festékkel öntötték le Somogy megyében Horthy Miklós vasárnap avatott szobrát. A Jobbik feljelenti az elkövetőt.

Szilágyi György képviselő szerdán feljelentette a legfőbb ügyésznél Dániel   Péter ügyvédet, aki szerdán hajnalban vörös festékkel leöntötte a vasárnap a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, az erről készült fényképeket pedig megosztotta egy közösségi oldalon. 

Ezt szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be az ellenzéki   politikus, hozzátéve: a Jobbik "nem tűrheti el az ilyen cselekedeteket", ezért szerdán feljelentéssel fordult Polt Péterhez közösség elleni izgatás, rongálás és kegyeletsértés gyanúja miatt. A Jobbik fontosnak tartja az eljárás során Dániel Péter elmeorvosi vizsgálatát is, mert a párt szerint az ügyvéd "magamutogató, közveszélyes őrültként" viselkedik.

Emellett a jobbikos képviselő bejelentést tett az ügyvédi kamaránál is, mert szerinte Dániel Péter ügyvédi minőségéhez méltatlan magatartást folytat.   Kérte a kamarától ennek megvizsgálását, illetve Dániel Péter kamarából való kizárása lehetőségének mérlegelését.

Szilágyi György szerint Dániel Péter tettével a magyar zsidóság megítéléséne is ártott, ezért a Jobbik felszólítja "a máskor oly hangos" zsidó szervezeteket, különösen a Mazsihiszt, hogy ítéljék el ezt a   cselekedetet. Felháborítónak nevezte, hogy Dániel Péter, semmibe véve a helyi közösség akaratát, beavatkozott Kereki közösségének az életébe és "megélhetési rettegőként próbálja meg ráerőltetni az akaratát az ott élőkre".

Korábban

A Somogy megyei Kerekiben szerda hajnalra vörös festékkel öntötték le a vasárnap felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelyet a felállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter korábban kilátásba helyzet.

Jelenleg leszerelték a talapzatról, és elszállították a helyszínről a szobrot, de a festéknyomok jól láthatóak a talapzaton is.

Kereki - vörös festékkel leöntötték Horthy Miklós szobrát, amelyet a helyiek elvittek a helyszínről
Marton Lajos, Kereki polgármestere az MTI-nek elmondta, a szoborállítók megpróbálták fokozottan őrizni az alkotást a kilátásba helyezett támadás miatt, amelynek hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt.

Fotó: Index/Dániel Péter/Facebook
Fotó: Index/Dániel Péter/Facebook

A rendőrség a helyszínen rögzítette a nyomokat. Az 570 lakosú település csütörtöki testületi ülésén tárgyalja majd az ügyet, bár többet nemigen tehet, minthogy polgárőrökkel is megpróbálja óvni a közterületeit - tette hozzá a polgármester. Korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a szoborállítás, amit az önkormányzati testület támogatott, megosztotta a falut.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István-Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt. A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelést követően. A festéket higítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére. Mint kifejtette, elképesztőnek és egyben elkeserítőnek tartja, hogy ilyen megtörténhetett. "Rendkívül primitív cselekedet, ami minősíti az elkövetőt" - tette hozzá, hangsúlyozva, a vele egy nézetet vallók sosem tettek ilyet olyan történelmi személyiségeknek állított szobrokkal, amelyek dicsőítésével nem értenek egyet.

A klubrádio.hu közlése szerint Dániel Péter ügyvéd saját Facebook-oldalán számol be róla, hogy az éjjel vörös festékkel öntötte le Kerekiben a Horthy-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott".

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. gjozsi88 2012. május 23. 17:29
  „még annyit!

  arról nem beszélve, hogy a Horthy általam korábban vázolt felelőssége történelmi tény!
  Gyurcsány felelősségét , tekintettel a demokrácia, jogállamiság alapjaihoz tartozó ,mindenki önálló döntést hoz, még nem sikerült megállapitani!!!!
  ugye Gyurcsány nem felelős a fidesz által megakadályozott reformokért, a fideszes lakáshitelek állami garanciaként 2004-ben bekerülő adósságért, ........a lakosság eladósodásáért?????”
 • 68. gjozsi88 2012. május 23. 17:26
  „mstummer!
  Bocsánat!!!
  Gyurcsányt a parlament választotta, Sólyomnak nem volt döntési joga,......Horthynak erre nem volt szüksége, saját felelősége volt!!!!!”
 • 67. mstummer 2012. május 22. 21:50
  „Gyurcsányt meg Sólyom nevezte ki... akkor Sólyom is bűnös lenne?”
 • 66. gjozsi88 2012. május 22. 18:35
  „Pretorianus!

  Még mindig nem tudom hol értettem egyet a festékkel leöntéssel!!!!
  Csupán ideológiai tévelygéseidet próbálom követni!!!!
  Egyre nehezebben!!!!”
 • 65. gjozsi88 2012. május 22. 18:32
  „64. mstummer

  "Józsi.... Hol volt a Délvidék megszállásakor Gömbös?"

  Nem is ezt állítottam!
  Azt, hogy Horthynak köszönhetjük, gömböst.....ő nevezte ki!
  ÉS!!!!
  Egy másik a jugoszláv háborúban is a kormányzása alatt léptünk be!!!!

  "Horthy nem volt diktátor. Semmiképpen sem hasonlítható Hitlerhez vagy Sztálinhoz"

  Horthít Horthyhoz azaz a kormányzósága alatt történt tettekhez hasonlítottuk!!!!

  " Horthy nem akart,csak német nyomásra tette meg. Mégpedig Erdély északi részét visszaadták volna a románoknak ha nem lépünk be. Nem akarta cserben hagyni azt az 1 millió magyart."

  Valóban!
  Mely németekkel-olaszokkal folytatott gazdasági közösséget, mert más szövetségese nem volt, akik már készültek a háborúra!
  Horthy emiatt volt zsarolható és nem utolsó sorban vissza akarta szerezni a vesztes háború okozta trianoni elcsatolt területeket!
  Nem tárgyalásos úton az akkori győztesekkel......hanem egy hódító háborúban lépett be a német nácik oldalán!!!!!”
 • 64. mstummer 2012. május 22. 17:40
  „Józsi.... Hol volt a Délvidék megszállásakor Gömbös? Hol volt amikor Kassát bombázták,amire válaszul beléptünk a háborúba? Csupán 5 éve volt halott. Horthy le akarta váltani a miniszterelnökségből, de a súlyos betegsége miatt nem tette meg,a probléma megoldódott miután meghalt.
  A magyarok 80% be akart lépni a háborúba. Horthy nem akart,csak német nyomásra tette meg. Mégpedig Erdély északi részét visszaadták volna a románoknak ha nem lépünk be. Nem akarta cserben hagyni azt az 1 millió magyart.
  Kb 90% nem akarta a több száz zsidó halálát, ahogy Horthy sem.
  Horthy nem volt diktátor. Semmiképpen sem hasonlítható Hitlerhez vagy Sztálinhoz. Megtisztította ugyan az országot a komcsiktól, de nem volt tömeges kivégzés és börtön. Csak azok kerültek oda akik megérdemelték, és vérbe borították a hazánkat 1919ben.
  Szerepe az ország élén kb a mostani köztársasági elnökéhez hasonlatos volt,csak több joggal.De mégis kevesebbel mint pl egy király,pláne egy diktátor. Szvsz a mostani miniszterelnöknek is több joga van mint neki volt.

  Hogy miért kapott szobrot?
  -Háborús hős, ezt a legtöbb nyugati vezető is elismerte
  -Olyan időszakban próbálta az országot sikerre vinni amikor mindenki ellenünk volt. Ez némileg sikerült is, de a háború mindent tönkre tett.
  -Egyenes és becsületes ember volt, ellentétben a fenti ügyvéddel”
 • 63. Pretorianus 2012. május 21. 21:03
  „61. gjozsi88 2012.05.21. 18:33
  Jól vagy józsika,gondolkodjál csak...:)))Rádfér!
  A te fajtád,mint a dániel,azokat is le fogja önteni,várd csak ki a végét...És tudod miért?Mert ők magyarok voltak,nem galliciaí jöttmentek...És lassan ez sem fog tetszeni a te fajtádnak,kiszemelt szellemi szerelmeidnek...Büszke lehetsz rájuk... Löpá!”
 • 62. PJ 2012. május 21. 20:06
  „Egy idegbeteg ez a Dániel, csak rá kell nézni. :D Gyurcsány version 2.0....”
 • 61. gjozsi88 2012. május 21. 18:33
  „még annyit!
  A helyedbe azon elgondolkodnék, hogy olyan embernek kellene szobrot állítani, aki nemzeti konszenzussal elfogadható és nem megosztó!
  Tudod Bartókot, Kodályt, József Attilát, Petőfit......senki nem önti le!!!!”
 • 60. gjozsi88 2012. május 21. 16:38
  „Pretorianus!
  58!
  Hát ez kevés kihátrálásra az általad érdemben meg nem válaszolt felvetésekre........!!!
  Az ideológiai ellentmondásaid továbbra is láthatóak!!!!”
 • 59. Tumbanu 2012. május 21. 07:57
  „halálbüntetést”
 • 58. Pretorianus 2012. május 20. 20:08
  „Nagggyon beteg...:) kényszeresen...:)))”
 • 57. gjozsi88 2012. május 20. 19:07
  „állampolgár

  Ugye az nem a téma eröltetése, ha szeretném végre megtudni, hogy Horthy miért érdemel szobrot?????”
 • 56. gjozsi88 2012. május 20. 19:05
  „Pretorianus!

  Ezek nm talányok......logikai sorrendben rakott mozaikok, amit lehet látni, csak te nem akarod látni!!!

  "Mutass linket, ahol egyetértek a festék leöntéssel!!!!"
  erre sem igen találtam hivatkozást!!!!

  Ráadásul azt sem tudjuk, hogy Horthy miért érdemel szobrot!
  Azt sem sikerült tisztáznod, hogy ha Gyurcsány mindenért felelős egy demokráciában, akkor Horthy kormányzóként miért nem felelős a fehérterrorért, a nácikkal való üzleteiért, a megszállás elötti don kanyar meghalt ezrekért, a jugoszláv megszállásért......gömbös kinevezéséért!!!!”
 • 55. Pretorianus 2012. május 20. 12:57
  „jocika,ezek az okfejtések,talányok,érzések,illúziók már nagyon betegesek!:)))
  Vigyázz a szívedre és az elmédre főleg,na pá!:)”
 • 54. állampógár 2012. május 20. 10:52
  „Hát Józef ezt a témát nem kéne erőltetned.”
 • 53. gjozsi88 2012. május 20. 10:38
  „Antifricc!

  Azt hittem számodra fontosabb, hogy mi "tudatlanok" megértsük, miért érdemel szobrot Horthy!

  Ismétlem neked is!
  Mi köze Szamuely megítélésének Horthyhoz??????”
 • 52. gjozsi88 2012. május 20. 10:36
  „"Megcáfoltam az állításod,hogy Horthy háborús bűnös!
  Ez sem tetszett!:)"

  tudod hány bünöző kerüli el a bíróságot, mert vádalkut kötött?????”
 • 51. gjozsi88 2012. május 20. 10:34
  „Pretorianus!
  Mutass linket, ahol egyetértek a festék leöntéssel!!!!

  Egyébbként a festék leöntésnél megszólaltál, a zászló égetésnél nem, sőt egyetlen jobbikos tevékenységet nem kritizáltál, sőt magad is UNIÓ ellenes véleményeket fogalmazol meg!
  Azaz közvetve, ráutaló magatartással elfogadod!!!

  "Megcáfoltam az állításod,hogy Horthy háborús bűnös!"
  De ugye nem az a cáfolat, hogy a Sztálin nem akarta bíróság elé állítani?????
  Mert ez kevés!!!!
  Arról nem beszélve, hogy sehol nem oldottad fel azt az ideológiai ellentmondásodat, hogy noha Gyurcsány esetében minden miniszterelnöksége alatt történtekért felelőségre vonnád, még azért is amihez semmi köze nincs, egy demokratikus környezetben..........közben szemet hunysz a Horthy kormányzósága alatt történt fasizálódásunk fölött az általa kinevezett gömbös Gyula késöbbi tevékenységéért.....sorolhatnám a jugoszláv megszállást, a Don kanyart......mind-mind kényszer nélkül a megszállás elött!!!!
  Ne tévesszen meg, hogy a megszállásig 1944-ig a németek szövetségesei voltunk kormányzósága alatt!!!!
  Tekintettel a világválság utáni gazdasági kapcsolatokra!!!!!
  Persze ez neked mind hazugság........!!!!”
 • 50. Pretorianus 2012. május 20. 09:23
  „Hiába erőlködsz jocika!
  Megírtam neked világosan,mutass linket,ahol te azt állítottad,egyet értek a zászló égetéssel.Nem tudtál,mert nincs!
  Ezért vagy hazug ember,vádaskodsz,hazudsz,bizonyíték nincs!Megcáfoltam az állításod,hogy Horthy háborús bűnös!
  Ez sem tetszett!:)
  Szóval maradj csendben,hazug ember!”
69 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubrádió: törvénybe iktatott törvénytelenség a médiaszabályozás módosítása

A Klubrádió szerint a kormánypártok médiaszabályozást érintő módosításai azt a célt szolgálják, hogy… Tovább olvasom