Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Rosszkedv vagy depresszió?

Ilyenkor, tél végére, tavasz elejére kimerülnek a tartalékaink, mind fizikailag, mind pedig lelkileg.

Szakemberek szerint teljesen természetes az ember azon érzete, miszerint ennél már nem lehet hosszabb a tél. Kimerülnek a tartalékaink mind fizikailag, mind pedig lelkileg. Tél végén, tavasz elején megnő a depresszióban szenvedők száma.

A decemberi ünnepek legfeljebb már csak fotókon, videókon kísértenek, a mindennepok szürkesége rátelepszik a hétköznapokra. A depresszióra hajlamosaknak ez az időszak akár a betegség kezdetét is jelentheti.

„Életunt lettem, már a halál gondolata is eszembe jutott. Kórházba kerültem, lerokkantosítottak. Lányfejjel szültem egy kisfiút, de alapvetően semmi nem változott. A külvilág egyszerűen hóbortosnak vagy bolondnak tart. Normális férfi nincs is, párról legfeljebb csak ábrándozom." (Edit, 47 éves).

„Először azt hittem, csak nagyon-nagyon fáradt vagyok. Se dolgozni, se aludni, se pihenni nem tudtam, a feleségemet is elhanyagoltam. Csoda, hogy nem váltunk el, a nejem pedig rendkívüli kitartással, türelemmel kibírta mellettem ezt az időszakot, amely ma már szerencsére csak emlék, mégis rettegek tőle, nehogy visszatérjen." (Ferenc, 39 éves)

Persze, különbséget kell tenni a tényleges betegség és a tél végi, tavasz eleji naponkra ránk törő érzés között.

– Ilyenkor pillanatnyilag elvesztjük azt a készségünket, hogy észrevegyük a szépet és a jót – vélekedik Szuchy Erzsébet pszichológus. – Pedig olyan egyszerű lenne érzékelni a nagyszerű dolgokat, azt a tényt, hogy minden nap tartogat valami újat. Próbáljuk meg észrevenni a különlegeset, a humánumot, a jóságot.

A szakember szerint egy jól sikerült reggeli, vagy például az a tény, hogy udvariasan szolgálnak ki bennünket a boltban, épp olyan örömélmény, mint az, ha a munkatársaink érdeklődnek a hogylétünk iránt.
– Mindent tanulhatunk, de a másik ember elfogadásával mi is jó tanítók lehetünk – folytatta a szakember. – Nevelni persze, csak önmagunkat lehet, de mások, vagy egy helyzet elfogadása igazán nem kerül különösebb erőfeszítésünkbe. Nem kell mindenkit szeretni, de az elfogadás alapja lehet mindennek. A legtöbbet kinek-kinek a család segíthet, hiszen ha a hozzátartozónk időben észreveszi a bajt, az már fél gyógyulást jelent.

Arra a kérdésre, hogy a politikai pártcsatározások miképpen határozhatják meg a hangulatunkat, a szakember leginkább azt ajánlja: tartsuk távol magunkat a negatív energiáktól és őrizzük meg az egyéni véleményünket, a szuverenitásunkat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rómaiak nyomában

Győr. A rómaiak nyomában címmel nyílik kiállítás ma délután fél ötkor Győrött, a Xántus János Múzeum… Tovább olvasom