Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Problémás földmegosztás

Tizenhárom évvel később derült ki, hogy Kópházán egy család önkormányzati utat is kapott tulajdonba. Az ügyben rendkívüli testületi ülést hívott össze a kópházi önkormányzat.
– A tizenhárom évvel ezelőtti részarány-földkiosztás után az önkormányzati földút egyik oldalán a Grubitsék, a másik oldalán a mi földünk található. Grubitsék pár évvel ezelőtt megosztást kértek a földjükre, s akkor, a keretmérésből és a földhivatali határozatból derült ki, hogy az a bizonyos önkormányzati földút az ő tulajdonukban van – kezdett történetébe Pinezits János kópházi gazda. – Ez komoly gond számunkra, mivel most építek két nagy gabonatárolót. Ha nem lesz közutam, nem lesz szabad bejárásom a magtárakba, hogyan közelítsem meg a tárolókat? Csak a szomszéd jóindulatára támaszkodhatnék, aki ha szándéknyilatkozatot is tenne, mi a biztosíték arra, hogy évek vagy generációk múltán is megmaradhatna az úthasználati jogom és a bejáróm?

Rosszul ábrázolták a térképen

– A problémát alapvetően az út térképi ábrázolásának a hibája jelenti: a valóságos út a papíron földterületként, a földterület útként van nyilvántartva – folytatta Pinezits János. – Mi azt szeretnénk, ha az eredeti, tizenhárom évvel ezelőtti állapot maradhatna meg. Ehhez most hét földtulajdonosnak és az önkormányzatnak kell egységesen átbeszélni a tulajdonlások kérdését. A problémát csak közös erővel lehet mindenki megelégedésére megoldani, hiszen a földhatárok rendezetlensége csak folyamatos torzsalkodást, ellenségeskedést szülne.

Más használja a földet

– Azzal, hogy a földünkön út van, s ez művelés alól kivett terület, rögtön 2,6 aranykorona értéket veszítettünk, ami hozzávetőlegesen kétezer négyzetméterrel kevesebb szántót jelent a számunkra, mint amit a részarány-földkiadáskor kaptunk. A térképen önkormányzati útként feltüntetett területet most Pinezitsék és egy másik szomszéd használja – mondta Grubits Józsefné. – Nekünk nem kell az út, földet adjanak helyette. Az önkormányzattal is beszéltünk, ők hajlanak arra, hogy közösen megoldást találjunk a problémára.

Testületi ülés az ügyben

– Az ügyben most szerdán este 6-kor rendkívüli testületi ülést hívtunk össze, amelyre várjuk az összes érintett földtulajdonost is. Minden további az ott elhangzottaktól függ – jelentette ki Pilsits Mária, Kópháza polgármestere.
– A Grubits család kérelmére indult osztatlan közös részaránytulajdon megszüntetésére irányuló eljárásban a Soproni Földhivatal a keretmérés során megállapította, hogy a földrészlet természetbeni és térképi állapota eltérő – tudtuk meg dr. Kövér Krisztinától, a Soproni Földhivatal jogászától. – Az ingatlan északnyugati oldalát alkotó, természetben használt út nem azonos a nyilvántartásban szereplő önkormányzati úttal, hanem az teljes egészében az érintett földtulajdonosok földjén húzódik. Az önkormányzati út a természetben művelés alatt álló terület. Az általunk meghozott telekmegosztó határozatot megyei szinten helyben hagyták.

Közös megállapodás kell

– Az érintett földtulajdonosok és az önkormányzat közösen megállapodhatnak a telekhatár-rendezés kérdésében – folytatta a jogász. – Amennyiben az együttesen benyújtott rendezési beadvány megfelel a törvényi előírásoknak, nem lesz akadálya a földhivatali ügyintézésnek. A hibás térképi ábrázolás okának megállapítása nem a földhivatal hatáskörébe tartozik, a közigazgatási határozat felülvizsgálatára a megyei bíróság jogosult.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz meleg időben vezetni?

Tovább olvasom