Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

A bőrgyógyászok továbbra is azt tanácsolják, hogy ne napozzunk a déli órákban

Az elmúlt másfél évtizedben országos szinten a melanoma és a nem melanoma típusú bőrrák gyakorisága jelentősen nőtt, csaknem megduplázódott.
Az UV-sugárzás veszélyeire hívták fel a figyelmet meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők a meteorológiai nyár első napján, csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának tanára kiemelte: az elmúlt napokban megjelent véleményekkel ellentétben továbbra is azt tanácsolják, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye. A leégés és a melanoma közötti összefüggést pedig senki sem vitatja - tette hozzá.

Például a Tényekben is arról beszéltek, hogy nem a napozás, hanem a leégés ártalmas:
 


Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) szakértője is azt hangsúlyozta, hogy a túlzott napozás egyértelműen veszélyes. Példaként elmondta, hogy az elmúlt másfél évtizedben országos szinten a melanoma és a nem melanoma típusú bőrrák gyakorisága jelentősen nőtt, csaknem megduplázódott.

Bakos József, az OKI Optikai és Lézersugárzások Csoportjának vezetője - a többi szakemberrel egybehangzóan - arra hívta fel a figyelmet, hogy a szoláriumozás káros hatásai messze meghaladják annak előnyeit. Emiatt a szolárium használatát több országban 18 éves kor alatt tiltják is - jegyezték meg.

A szakember elmondta: a festékes és nem festékes típusú bőrdaganatok kialakulását, azok lefolyását vizsgálva megállapították, hogy az előbbiek inkább a fővárosban, a nagyvárosokban, megyeszékhelyen, a Balaton környékén, valamint Csongrád és Békés megyében fordulnak elő gyakrabban. Érdekes eredménynek nevezte, hogy a magasabb végzettségű, jobb szociális körülmények között élők körében is gyakrabban fordul elő ez a betegség. A szakember szerint erre magyarázat lehet a túlzott szoláriumozás, továbbá az is, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők megengedhetik maguknak, hogy télen mediterrán térségbe menjenek, ahol aztán leégnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) épületében az UV-sugárzás meteorológiai, bőrgyógyászati, egészségvédelmi, társadalmi és klímapolitikai vonatkozású hatásairól is előadásokat tartottak a szakemberek.

Bozó László, az OMSZ munkatársa megnyitó beszédében utalt arra, a szolgálat aktuális mérési adatok közlésével, előrejelzésekkel, figyelmeztetésekkel segíti a felkészülést és a védekezést. Eredménynek tekintik, hogy mostanra általánossá vált: egy szabadtéri rendezvény szervezésekor arra is odafigyelnek, hogy a déli órákban az erős napsütést el kell kerülni.

A szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy rendszeresen figyeljék az UV-sugárzásról szóló tájékoztatókat. A legfrissebb országos előrejelzés megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, annak mobil eszközökre optimalizált változatán (mobil.met.hu). Emellett az országosan és ingyenesen elérhető Meteora alkalmazás egyéni beállítás után a bőrérzékenységtől függő leégési időről is tájékoztatást ad. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapnak többé felmentést a tanulmányi nehézségekkel küzdő gyerekek - ön tudta?

Nem kapnak többé felmentést a tanulmányi nehézségekkel küzdő gyerekek - ön tudta?
A parlament kedden módosította a köznevelési törvényt, ami felmentést adott bizonyos tárgyak alól… Tovább olvasom