Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Búcsúzik a fájdalommentes várók fogorvosa

Dr. Piskóty Gábor másfél emberöltőn keresztül több ezer szigetközi páciens fogait kezelte Héderváron. A várótermét játékbarlanggá alakító doktor a héten végleg letette a fúrót.

"Budapestről érkeztünk Hédervárra negyvennégy éve, s megszeretni ezt a parányi, ám rendkívül barátságos települést a pillanat műve volt.

Tán bizonyítja mindezt, hogy a kötelező szakmai két év után több mint negyven esztendőn át szolgálhattuk a helyieket és környékbelieket, de most eljött a búcsú ideje" – kezdte a Kisalföldnek dr. Piskóty Gábor fogorvos, akit utolsó rendelési napján látogattunk meg.


Köszönet a legjobb kollegának

Alig telt el néhány hét, máris hiányát érezzük egy nagyszerű EMBERNEK, kitűnő kollégának. Nyugdíjba ment, bár még volt benne rengeteg erő, ambíció a folytatásra.

A szigetközi emberek generációit látta el óvódásoktól az időskorú nyugdíjasokig. Szeretettel, segítőkészséggel állt a hozzáforduló emberek felé. Fontos volt a félelemmentes megelőzés orvoslásában. Már gyermekkorban biztosította az egészséges, gondozott, mindig kontrolált fogazatot. Dr. Piskóty Gábor gondoskodott a korszerű fogpótlások biztosításáról. Minden megoldás érdekelte.

Örömmel tölt el, hogy részt vehettem, mint fogtechnikus Mester ebben a gyógyító munkában. A jövőben is szeretném biztosítani mindenki számára szaktudásomat és segítőkészségemet. Laboratóriumom a legújabb technológiával várja bizalommal a hozzám fordulókat.

Hosszú életet, jó egészséget kívánok!

Csobay József, IPOSZ-díjas Fogtechnikus Mester
Győr, Bartók B. u. 42.
 Elsőként kapta meg a Hédervár Községért Emlékérmet

"Nagyon nehéz ilyenkor a sok-sok szép emléket számba venni, s azt elmondani, mennyi kedvességben is volt részünk a feleségemmel és az asszisztensemmel, Borbély Lászlóné Etelkával. Bár számítottam arra, hogy páran felkeresnek az utolsó napokban, arra azért nem gondoltam volna, hogy elsőként kaphatom meg a Hédervár Községért Emlékérmet.


Dr. Piskóty Gábor az emlékéremmel.
Dr. Piskóty Gábor az emlékéremmel.


Ezen kívül egyik este a Hédervári Asszonykórus előadta a kedvenc dalaimat a művelődési házban, de még a helyi önkéntes tűzoltók is megleptek egy szép ajándékkal. Kérdeztem is tőlük, hogy ezt most azért kaptam, mert nem csináltam soha tűzet?

Viccet félretéve: azt hiszem annyi remek dologban volt részem Héderváron, hogyha még negyvennégy évig dolgozhatnék itt, akkor sem tudnám meghálálni" – mondta kicsit megszeppenve Hédervár "örökös" fogorvosa.

Mosolygó robot és száguldó kisvonat a váróban

Dr. Piskóty Gábor meg is szolgálta a hosszú évtizedek alatt a sok-sok elismerést, vagy kedves szót, amivel páciensei jutalmazták. Magyarországon elsőként vezette be, s ismertette meg a közvéleménnyel a fájdalommentes várók fogalmát 1993-ban.Évtizedeken keresztül a ragyogó mosolyért - Dr. Piskóty Gábor fogtechnikus munkatársával, Csobay Józseffel és a népszerű robottal.
Évtizedeken keresztül a ragyogó mosolyért - Dr. Piskóty Gábor fogtechnikus munkatársával, Csobay Józseffel és a népszerű robottal.


"Ha a felnőttek félnek a fogorvosi széktől, akkor nyilvánvaló, hogy a gyerkőcök hatványozottan így vannak ezzel. Sokat gondolkodtam azon, miként is lehetne a gyerekek félelmeit valamelyest csillapítani, s arra jutottam, hogy ki kell a váróteremben alakítani egy játékbarlangot.

Ennek megfelelően beszereztem egy csomó mesekönyvet, különböző játékokat, de még kisvonat és egy mókás robot is várta a lurkókat a váróteremben. Hála nekik, a gyerekek sokkal jobb lelki állapotban ültek be a székbe. Arra egyébként mindig ügyeltem, hogy a játékok közé egy-két, fogápolással kapcsolatos ismeretterjesztő táblát csempésszek: meggyőződésem ugyanis, hogy játszva könnyebben sajátítanak el ismereteket a fiatalok" – magyarázta Piskóty doktor.

Majd hozzátette: "a fájdalommentes váróterem jelenleg sajnos nem üzemel, mivel a közelmúltban újrafestették a falakot, de utolsó nagy feladatomként ígérem, újra összehozom a játékbarlangot, s így adom át a fúrókat fiatal utódomnak, Dr. Füstöss Eszternek".

"Öt évet még maradtam volna"

„Fáj, persze hogy fáj a búcsú, de így is öt évet ráhúztam a nyugdíjkorhatárra. Bevallom, öt évet még maradtam is volna, de mondta a feleségem, hogy olyan vagyok mint a Besenyő Pista bácsi: folyton csak ígérek, de abbahagyni meg nem tudom.

Így aztán elszántam magam, s költözünk vissza Budapestre. A fiam és a kislányom is itt él, utóbbi szintén fogorvos. Éppen ezért üzenem a Szigetközből elszármazott fővárosiaknak: ha fáj a foguk, hívjanak csak nyugodtan, s valahogy csak bekérezkedünk a kislányom rendelőjébe" – búcsúzott végszóra dr. Piskóty Gábor.


Hasznos újítások és Semmelweis-díj

Hédervár "örökös fogorvosa" mindig nagy híve volt a hasznos fogorvosi találmányoknak, egészen pontosan huszonöt újítás fűződik a nevéhez.

Az elektromos fertőtlenítőadagolóért a "Kiváló újító" ezüst fokozatát kapta meg, míg pályafutása megkoronázásként 2005-ben Semmelweis-díjat vehetett át.
 


Olvasóink írták

 • 4. sagem 2009. szeptember 06. 10:10
  „Megdöbbenéssel olvastam, hogy Piskóty Doktor Úr nyugdíjba vonul! Nem is gondoltam, hogy már ebben a korban van. Szerintem sokan ismerik a nevét a megyében. Én a Gyerekek Házában találkoztam először a robottal, amit aztán később iskolánk rendelkezésére bocsájtott egy "egészséges hét" keretében. Az én kisfiam akkor volt 10 éves. Ennek már 13 éve. És a minap - pár hónappal ezelőtt - a Vásárcsarnoknál egy használt könyveket árusító embernél nézelődtem, mikor megjelent egy rendszeres vevője. Pár szót váltottak, majd miután elment, az árus elkezdte nekem mesélni, hogy ez milyen aranyos ember, egy nagyon jó fogorvos, mikor neki fájt a foga, és Győrben senki sem akarta fogadni - lévén hétvége - valahogy a telefonkönyvből rátalált, és azóta is kapcsolatban állnak egymással. Hát igen. Ilyen egy igazi ORVOS, egy igazi EMBER! Ismeretlenül is kívánok neki hosszú, boldog életet a családja körében.”
 • 3. invektus 2009. augusztus 01. 20:45
  „Sajnos van olyan ORVOS :( aki nincs a szakmája csucsán és a büdös életbe nem válna meg a prakszisátol :(”
 • 2. Truder 2009. augusztus 01. 12:31
  „Mennyi a másfél emberöltő??”
 • 1. lolita 2009. augusztus 01. 08:47
  „Egy ilyen fogorvosra lenne nekem is szüksegem Sopronba,tud valaki ajanlatot tenni?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágyak futószalagjának veszélyei

Ahhoz, hogy teljesüljön mindenkinek minden vágya, kellene egy futószalag, ami termelné az azonos… Tovább olvasom