Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Jövőre Budapestről indul és itt rendezik a Giro d'Italia első három szakaszát

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette.
A budapesti Olasz Kultúrintézetben rendezett hétfői sajtótájékoztatóján Mauro Vegni, a Giro d'Italia versenyigazgatója bejelentette: a jövő májusi viadal első három szakaszát rendezik Magyarországon, mielőtt egy szünnapot követően Olaszországban folytatja útját a 103. Giro mezőnye.
    
Kiemelte, büszke rá, hogy egy csodálatos európai városba helyezik át a jövő évi Giro rajtját. Hozzátette, Magyarország az utóbbi években hihetetlen népszerűségnek örvend, a Giro-szakaszokkal pedig lehetősége nyílik arra, hogy a világnak bemutassa, a főváros mellett milyen szép tájak, vidékek vannak errefelé.
 
aolo Bellino, a Giro d?Italiát szervezo RCS Sport ügyvezeto igazgatója beszédet mond a Giro d?Italia olasz országúti kerékpáros körversenyrol tartott sajtótájékoztatón a fovárosi Olasz Kulturális Intézetben 2019. április 15-én. Az eseményen bejelentették, hogy jövore Budapestrol rajtol a kerékpáros körverseny. Balról a verseny kupája. MTI/Illyés Tibor
Paolo Bellino, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója beszédet mond a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körversenyről tartott sajtótájékoztatón a fővárosi Olasz Kulturális Intézetben 2019. április 15-én.
Az eseményen bejelentették, hogy jövőre Budapestről rajtol a kerékpáros körverseny. Balról a verseny kupája. MTI/Illyés Tibor

   
 "A három szakasz fantasztikus lehetőség Magyarország számára" - mondta, egyúttal jelezte, a részleteket később, várhatóan júniusban tárják a nyilvánosság elé.
    
Az MTI kérdésére elmondta, a tavalyi, jeruzsálemi rajt után 2020-ban egy népszerű fővárost szerettek volna választani, és mivel Olaszországhoz hasonlóan Magyarország is gazdag hagyományokkal, történelemmel és kultúrával rendelkezik, Budapestre esett a választás a szintén rendezésre törekvő Marseille-jel szemben.
    
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes leszögezte: Budapestnek nagy büszkeség, hogy innen rajtol a Giro d'Italia.
    
"Az elmúlt években Budapest bizonyította: jó házigazdája magas minőségű és színvonalú sporteseményeknek" - emlékeztetett, majd úgy folytatta: Budapest sportszerető és egyre inkább sportos város.
    
Úgy vélekedett, nagy hatással lehet a szabadidősport szerelmeseire egy ilyen esemény, és a fővárosra is, hiszen a három legnagyobb kerékpáros körversenyek egyikét több százmillió ember követi a televízióban, a rajtra pedig tízezreket várnak.
    
"A főváros helyszínbiztosítással, az esemény népszerűsítésével és az engedélyek megadásával támogatja a rendezést" - fogalmazott.
    

Megtörtént, amire senki sem számított, megvalósult, amit elképzelni sem nagyon mertünk: régiónkból elsőként nekünk sikerült elérnünk, hogy itt legyen a Grande Partenza"

- fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.
   
 "Nemcsak az országimázs szempontjából fontos, hanem gazdaságilag is megtérülő befektetés a Giro d'Italia" - mondta a kormánybiztos. Felidézte, amikor körvonalazódott, hogy a Giro szervezői elképzelhetőnek tartanak egy magyarországi rajtot, széles összefogással az összes érintett minisztérium, a magyar szövetség (MKSZ) és a fővárosi önkormányzat is az ötlet mellé állt.
    
Mint mondta, egyetlen más sportág sem tud így bemutatni egy országot: komoly befektetést igényel a rendezés, de hatalmas reklámértékkel bír. A 2010-es hollandiai Grande Partenza tapasztalatai alapján minden befektetett euró két másikat hozott közvetlenül. Révész Máriusz elmondta, 7,8 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg a Giro-rajt.
    
Kifejtette, több száz előkészítő eseményt rendeznek és már idén is az olasz körverseny kommunikációs felületein népszerűsíthetik Magyarországot, az idei viadalt pedig az M4 Sport is közvetíti.
    
Emlékeztetett arra, hogy eddig egyetlen magyar induló volt Bodrogi László személyében, de azon dolgoznak, hogy ismét legyen magyar résztvevő.
    
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte: a Giro d'Italia a Tour de France és a Vuelta a Espana mellett a három legjelentősebb kerékpárverseny egyike.
    
"Óriási érdeklődésre lehet számítani, az utcák megtelnek rajongókkal, mivel a legjobb versenyzők, az első vonal érkezik Magyarországra. Olyan példaképek ők, akiktől tűrőképességet, alázatot, rendkívüli kitartást tanulhatunk."
    
Kifejtette, az olasz körverseny illeszkedik a világversenyek sorába, melyeknek Magyarország otthont adott vagy fog adni.
    
Mint mondta, a magyar kormány szándéka a mindennapos mozgás népszerűsítése, ez az esemény pedig kivételes lehetőség a hazai turizmusnak, mivel "a három hazai szakasszal minél többet megmutathatunk a kivételes értékeinkből".
    
"Eredményeink alapján, szurkolásban és a rendezés terén egyaránt sportnemzet vagyunk" - jelentette ki Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Közölte, a külképviseleteken is népszerűsíteni fogják a versenyt.
    
"A Giro intézmény, amire az olaszok méltán lehetnek büszkék, és innentől egy kicsit a miénknek érezhetjük majd. Mindent megteszünk azért, hogy elmondhassuk: Magyarország a Giro eddigi legjobb rajtját rendezte."
 
A sajtótájékoztatón bemutatták a viadal idei trófeáját is. Fotó: MTI/Illyés Tibor
A sajtótájékoztatón bemutatták a viadal idei trófeáját is. Fotó: MTI/Illyés Tibor

    
Paolo Bellino, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: az egyik legnehezebb kerékpáros körverseny nem hagyhatta ki, hogy Magyarországra érkezzen.
    
"Olaszországhoz hasonlóan komoly hagyományokkal, történelemmel rendelkezik, még a zászlók színei is megegyeznek. A Giro országimázs, azonnal megtérülő befektetés, és biztos vagyok benne, hogy Magyarország sikeres rajtot fog rendezni" - fogalmazott.
    
A sajtóesemény végén - amelyen bemutatták a viadal idei trófeáját is - Szabó Tünde és Paolo Bellino aláírta a szerződést.
    
Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Korábban írtuk:

Jövőre Budapestről rajtol a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny - jelentették be hétfőn budapesti sajtótájékoztatón.

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza - írta az MTI.

A versenyt szervező RCS cég vezetője, Mauro Vegni és az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztos, Révész Máriusz a mai napon tartott ünnepélyes bejelentést és sajtótájékoztatót Budapesten, ahol végérvényesen kiderült, tényleg tőlünk rajtol a 103. Olasz Körverseny!
A szakaszok útvonala még nem ismert, de a szervezők tervei szerint a csapatbemutatóra és az első etapra Budapesten kerülne sor, valószínűleg egy időfutam formájában. A másik két szakasz útvonala attól is függ, hogy honnan folytatódik majd utánunk a Giro. Értesülésink szerint a horvátok is élénken érdeklődnek a negyedik etap megrendezése után, ebben az esetben akár autóval is eljuthatna a Giro karaván Olaszországba. A végleges szakaszbemutatókra az ősz folyamán kerülhet sor - tudatta a velo.hu.

Először a Cycling Weekly nevű portálon olasz forrásokra hivatkozva jelent meg a hír, hogy Budapest lesz a házigazda 2020-ban. A hétfőn ezt erősítették meg, a Giro d'Italia versenyigazgatója, az RCS Sport ügyvezetője, Mauro Vegni jelenlétében - számolt be az eseményről az Index.

"Nagyon büszke vagyok, hogy itt jelenthetem be a következő év rajtját. Magyarországról indul majd el a 2020-as Giro d'Italia. A nézők millióinak mutatjuk majd be, hogy milyen szép tájak és vidékek vannak még Magyarországon. Három szakaszt fogunk Magyarországon rendezni, de az később tárjuk a közönség elé, hogy pontosan merre mennek ezek. Egyelőre csak azzal állapodtunk meg a magyar kormánnyal, hogy Budapestről indulunk és még két szakasz lett" - mondta Mauro Vegni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felnőtt karate Eb: bronzérmes Bán Lili, a Castrum SC Kapuvár versenyzője

Felnőtt karate Eb: bronzérmes Bán Lili, a Castrum SC Kapuvár versenyzője
A válogatott versenyző 19 évesen harcolta ki a bronzérmet. Tovább olvasom