Az ezüst is szépen csillog

A Győri ETO hölgyei sem tudták megvalósítani a nagy álmot, miután 36-23-ra kikaptak a dán Ikast otthonában, s így nem szerezhették meg a hőn áhított EHF-serleget, s meg kellett elégedniük a második hellyel.
(illusztráció)

Fergeteges dán rohamokkal, s igazi hideg zuhanynak számító gólzáporral kezdődött a visszavágó mérkőzés. Az Ikast Bording csapat tagjainak minden sikerült, a győri lányok pedig mintha lebénultak volna a pályára lépés pillanatában. Azt meg kell adni, hogy az ötezres szurkolótömeg a vendégek számára megfélemlítőnek ható hatalmas hangorkánnal biztatta a házigazda csapatot, viszont lányainktól nem azt vártuk, hogy ijedt nyuszikként engedjék át ellenfelüknek a pályát.
Nagyszerű hangulatban kezdődött az EHF-kupa idei utolsó felvonása. A herningi vásárközpontban berendezett sportcsarnokot zsúfolásig megtöltötte a közönség, amely a parádés nyitány után a mérkőzésen is fergeteges dán kezdésnek lehetett tanúja. Kristina Andersen gólja adta meg az alaphangot a fekete-sárgák játékának, akik ezután szinte állva hagyták a győrieket. Az ötödik percben már ledolgozták a hátrányukat (5–0) és ezt követően szinte kiütötték a győri csapatot. Vura József edző
hiába kért időt, ezzel sem tudott segíteni a játékosoknak.
Nyolcgólos hazai vezetésnél Görbicz találata jelentette a Graboplast-ETO első gólját. A félidő közepére a vendégek védekezése összeomlott, az ikasti lövések közül, ami kapura ment, abból szinte mindből gól lett. A másik oldalon viszont Hajmark megbabonázta a győrieket, szinte minden lövésünket védte. A 20. percben 16–7-et mutatott az eredményjelző és minden jel arra utalt, hogy az ETO-nak nem sikerül megfordítania a mérkőzést.
A szünet után Sirina kivédte Jurack lövését és ezzel némi önbizalmat adott a zöld-fehérek számára, akik minden energiájukat mozgósítva megkezdték a felzárkózást. Görbicz értékesített hétmétereseivel hat gólra csökkent a hátrány, (38. perc: 23–17) és a mérkőzésnek ebben a szakaszában úgy tűnt, sikerül talpon maradniuk. Néhány elhibázott ziccer és újabb védekezésbeli kihagyás után azonban megrázta magát a rutinosabbb játékosokból álló Ikast és a második félidő közepétől már nem hagyott kétséget afelől, pünkösdhétfőn ki nyeri a kupát. Az ETO ebben a szakaszban hosszú percekig képtelen volt betalálni ellenfele kapujába, míg a dánok önmagukat és a szurkolókat szórakoztatva lőtték az újabb gólokat.
A hazaiak fantasztikus kezdése a győriek rémálmában sem fordult elő, és ezzel tulajdonképpen a visszavágó elején eldöntötték a mérkőzés sorsát. A padlóra került győri lányok végig szívvel-lélekkel küzdöttek, de a kezdeti sokkból nem tudtak felállni. A fiatal csapat az ezüstéremért is minden dicséretet megérdemel.

Vura József: – Nagyon rosszul kezdtünk, a csarnok hangulata megbénította a csapatomat. Tulajdonképpen az első negyedórában eldőlt a mérkőzés sorsa. A második félidőben megpróbáltunk felzárkózni, ez sajnos nem sikerült. Gratulálok csapatomnak az ezüstéremhez.
Kristian Dalmose: – Nagyon boldog vagyok, hogy győztünk, úgy érzem a második mérkőzésen bizonyítottuk, jó csapatunk van.
Mocsai Lajos, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya:
 – Nagyon rosszul rajtolt az ETO, és később óriási versenyfutásba kezdett egy kedvező eredményért. A második félidő közepére sikerült felzárkóznia, ám a várakozással ellentétben ez a győriek erejét emésztette fel. Tiszta szívből gratulálok a fiatal csapatnak, ilyen hőfokú mérkőzések tömkelege kell, hogy ilyen hangulatban is tudjanak nyerni.