Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

A falu, ahol jobb az önkormányzati út, mint Ausztriában

Zsirán éppen öt évvel ezelőtt adták át a település határában kialakított golfpályát.

Zsirán éppen öt évvel ezelőtt adták át a település határában kialakított golfpályát. Első körben az elütő, a kilenc lyukú gyakorló, és a 9 lyukú versenypálya készült el.

- A golfpálya működik, de a gazdaságosság határán van. Az ingatlanfejlesztések nélkül - ami a nehéz gazdasági helyzet ellenére is működik - nehéz helyzetben lennének a befektetők - mondta el Dorogi Árpád, Zsira polgármestere. - Pedig itt vagyunk a határ mellett, a fontos turisztikai központok közelében.

- Nagyon is meg kell gondolni, hogy a térségben érdemes-e újabb golfpályát nyitni, mivel ez több százmilliós beruházást jelent és a megtérülés, valamilyen többletszolgáltatás nélkül szinte lehetetlen - utalt a településvezető a harkai, határon átnyúló tervekre.

Kivételes eset: a magyar oldalon rendben van az út
Kivételes eset: a magyar oldalon rendben van az út


- Sajnos Magyarországon még mindig csak kialakulóban van a golfozói társadalom, tartósan ezer fő alatti aktív létszámmal,valamint a közép burgenlandi részeken sincs elegendő golfozó. Zsirán a befektető időben lépett, s így mostanra kialakult egy olyan kör, amely rendszeresen használja a pályát.

A Zsirai önkormányzat azonban saját erejéből is fejleszt. Az ausztriai Füles (Nikitsch) felé vezető út mellett egy kerékpáros pihenőt alakítottak ki. A korábban megkapott vízjogi engedélyek birtokában pedig létrehoztak egy tavat is. S itt megállhatnak az erre járó kerékpáros turisták, vagy pihenhetnek a helyiek.

Dorogi Árpád Zsira polgármestere,egy érdekes jelenségre is felhívta a figyelmet.

- Míg korábban szinte bombáztak bennünket a befektetők, ez az aktivitás mostanra lecsökkent - tette hozzá. - Pedig az önkormányzatunk szívesen támogatná a fejlesztéseket. Épülhetne itt például nyugdíjas otthon, vagy szálloda. Ám a beruházó kétszer is meggondolja, hogy mire költi el a pénzét.

- Azt látjuk, hogy hasonló létesítmények az életben maradásért küzdenek. Sokszor nincs annyi bevétel, amely biztosíthatná a működtetést, valamint a banki finanszírozás nehézségei sem kedveznek a beruházási kedvnek.

A polgármester öröme azonban nem felhőtlen. Mint megírtuk, a szomszédos Locsmánd (Lutzmannsburg) önkormányzata azt kérte, hogy a jelenlegi határátkelőn átvezető út helyett egy elkerülőt építsenek ki.

Így a járműforgalom nem halad át a településeken. Egy konferencián azt is megígérték, a magyarokhoz hasonlóan ők is leaszfaltoztatják az utat.

A magyar oldalon, a Zsira és Locsmánd közötti út osztrák határig vezető 850 méternyi szakaszát tavaly decemberben adták át: hat méteres szélességben, árokkal, murvával az út szélén.

Így a településen elérték azt, hogy az önkormányzati kezelésben lévő utak jobb állapotban vannak, mint Ausztriában.

A határ túloldalán sajnos az ígéretek és államközi egyeztetések ellenére mindez még várat magára...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni kátyúkörkép: A Kakukk, a Tallián és a Károlymagaslati utca

Folytatódik kátyúsorozatunk: három új, gödörügyben kirívó utcáról kaptunk olvasói fotókat. Galéria! Tovább olvasom