Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

˝Visszatért az élet a Szigetközbe˝

A ˝tizenöt éves˝ dunakiliti fenékküszöb megépítése nélkül ˝jóval nagyobb károk lettek volna a Szigetközben˝.

˝Értéket ment, őriz, sőt, teremt: ismételten megjelentek elterelés előtti élőhelyek, állatfajok, s visszatért az élet a térségbe" – állítja Janák Emil vízügyi igazgató.

Két és fél szűk esztendő: ennyi telt el a Duna 1992. októberi elterelése és a dunakiliti fenékküszöb 1995 nyarán történt üzembe helyezése között. Ez idő alatt a főmederben lévő alacsony vízszintek az addig ˝paradicsomi˝ hullámtéri mellékágrendszerben szélsőségesen alacsony vízjárásokkal jártak, a meder nagy része kiszáradt. A víz egészen egyszerűen kifolyt innen a főmederbe. A helyzet annyira katasztrofálissá vált – kiszáradt még a Zátonyi-Duna is –, hogy a magyar és szlovák kormány megállapodott (az átadott vízhozamok nagysága mellett) egy dunakiliti fenékküszöb építésében. Ezzel, valamint az ágvéglezárásokkal tulajdonképpen beáldozták az Öreg-Duna szigetközi szakaszát – ahol az elterelés miatt a hajóforgalom megszűnt – a mellékágrendszer érdekében. A fenékküszöböt éppen 15 éve, 1995 júniusának végén helyezték üzembe.

Fenékgát: A szigetközi hullámtéri mellékágrendszer felé irányítja a vizet, megmentve ezáltal a kiszáradástól, s az ezzel járó károktól.
Fenékgát: A szigetközi hullámtéri mellékágrendszer felé irányítja a vizet, megmentve ezáltal a kiszáradástól, s az ezzel járó károktól.

˝Mindenki számára egyértelmű, hogy a fenékküszöb nélkül jelentős károk keletkeztek volna a Szigetközben – kezdte Janák Emil vízügyi igazgató. – Különböző hazai szakmai képviseletek most azon vitatkoznak, milyen mértékű az elszenvedett kár. Azt gondolom, hogy enélkül jóval nagyobb lett volna: a fenékküszöb a Szigetköz kulcsműtárgya. Ha a helyi természetvédőkkel, az igazi, térséget ismerő szakértőkkel beszélünk – s itt Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőjét idézem –, azt mondják: a legnagyobb vizes élőhely-rehabilitáció folyik a Szigetközben a fenékküszöb segítségével. Látják, hogy azokkal a vízkormányzásokkal, melyeket velük, s az itt élőkkel egyeztetetten végzünk, értéket tudunk menteni, megőrizni. Sőt: értékeket is teremtünk, hiszen ismételten megjelentek olyan állatfajok, élőhelyek, amelyek egyértelműen mutatják, hogy az elterelés után mára visszatért az élet a Szigetközbe˝ – mondta.

A hullámtéri vízpótló rendszer azonban máig is csak Ásványráróig érezteti hatását. Alsó-Szigetköz vízhiányát most az a 6,2 milliárdos beruházás enyhítheti, melynek kivitelezése várhatóan az őszi kormánydöntés után, jövőre kezdődhet. Ennek során több mint száz kilométernyi csatornát újítanak fel vagy építenek ki: többek közt öt hallépcső épül, s hét híd újul meg.

Olvasóink írták

 • 6. KoPi 2010. július 06. 06:01
  „Ja! Visszatért az élet a Szigetközbe. leginkább a dilettáns elárasztásokkal tért vissza, néhány milliárd szúnyog formájában. A Vízügyesekkel fizettetném meg a szúnyogirtás árát.”
 • 5. RickCartman 2010. július 02. 20:03
  „bizony, ez a fityiszes okostojások bűne, ebből miért nem csinálnak országos csinnadrattát vajon?”
 • 4. Boli 2010. július 02. 17:59
  „A sok okost elvinném megnézni a szlovák területet, hogy ott mi van! ÉLET! Zajlik, gyönyörű a víz, színtiszta! Pénzt és energiát termel az erőmű. Sport, szabadidős tevékenységek rengeteg helyen...zajlik az élet! Nálunk szúnyogok, poshadt víz... Lótúró a hátsó felükbe az igen okos, pesti kávéházból védjük a szigetközt című megélhetési környezetvédőknek! De viszont hatalmuk és pénzük van az ilyen retteneteknek (Illés, Deutsch féle okostojások, a választások előtti politikai hangulatkeltések, "gázolajas szivattyúkkal vizet emelünk át" féle környezetvédelem...) GRATULÁLUNK FITYESZES ELVTÁRSAK!”
 • 3. pancser 2010. július 02. 15:35
  „1-hez! Bizony így van ez minálunk. Dölyfös nomád hagyomány addig rugadalózni míg szét nem rugnak bennünket. Óriási lehetőséget szalasztott el a Szigetköz az erőművel, senki nem ad nekünk igazat, szerződésszegők és önmagunk ellenségei lettünk lelkesen.”
 • 2. invektus 2010. július 02. 14:07
  „1 EGY SZIN
  zud
  :)”
 • 1. czindi 2010. július 02. 11:08
  „A Bős-Nagymarosi erőmű meg- majd meg nem építése soktíz milliárd forintunkba került, akkori árfolyamon. Ezért a bűnért azóta sem vontak felelősségre senkit, sőt az elkövetők magas - időnként minisztériumi állásokban parádézta-parádéznak. A szlovákok minden pert megnyertek velünk szemben, és azóta is termelik az áramot.

  Ebből az országból fejvesztve menekül a józan ész?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól működő hivatalt visz tovább a jegyző

Nem tervez különösebb változtatásokat a hivatal felépítésében és működésében Mosonmagyaróvár új… Tovább olvasom