Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Megérkeztek az osztrák hókotrók az M1-es megyei szakaszaira - fotók

A korábbi öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság - jelentette be az ASFINAG este.

21.49

A korábbi öt után újabb négy hókotrót küld Magyarországra az osztrák autópálya-kezelő társaság (ASFINAG) - közölte a vállalat péntek este. A közlemény szerint a négy jármű a Bécstől hatvan kilométerre délre fekvő Traiskirchen térségéből, összesen nyolcfős személyzettel, rendőri kísérettel indulhat Magyarországra.

Az ASFINAG öt másik hókotrója délután az osztrák-magyar határ, valamint a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között kezdte meg tisztítani az utat.

A délután rendelkezésre bocsátott járművekkel együtt összesen kilenc osztrák hókotró jármű és az ASFINAG 18 munkatársa segíti majd a magyar katasztrófavédelem munkáját. Egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt indított kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.

18.38

Megkezdték a munkát az M1-es autópályán az osztrák hókotrók - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese pénteken délután.

A járművek az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.


 
Megérkeztek az osztrák hókotrók az M1-es megyei szakaszaira - fotók: Krizsán Csaba

14.52

Öt hókotró járművet állított készenlétbe az osztrák állami autópálya-kezelő társaság a hegyeshalmi határátkelőnél a segítségnyújtáshoz.

Az ASFINAG-hoz az osztrák belügyminisztériumban működő válságstábon keresztül érkezett felkérés - közölte az MTI érdeklődésére Christoph Pollinger, a vállalat szóvivője pénteken kora délután.

A járművezek azután indulnak útnak, hogy az osztrák válságstáb közvetítésével megérkeznek a részletes információk a magyar válságstábtól arról, hogy pontosan hol van szükség rájuk.

Egy hatodik járművet, egy speciális hómarót adott az ASFINAG ahhoz a konvojhoz, amelyet az Osztrák Vöröskereszt készül indítani kora délután az M1-es autópályán elakadt autósok megsegítésére.

A szóvivő az MTI kérdésére elmondta: a járműveket akár napokig is nélkülözni tudják, Ausztriában most nincs szükség rájuk.

Olvasóink írták

75 hozzászólás
 • 75. ATX 2013. március 17. 18:18
  „74: Te is sógor vagy? Mert "kicsit törni magyar!"”
 • 74. pityesz 2013. március 17. 08:53
  „Jőnnek a sogorok segiten :”
 • 73. Bagoly11 2013. március 17. 08:33
  „balanced2 én csatlakozok hozzád okos gondolat!”
 • 72. drKotász 2013. március 17. 00:27
  „69. mc
  Az első értelmes komment!”
 • 71. orbison 2013. március 16. 22:27
  „69 - mc:
  ott a pont!”
 • 70. 01010 2013. március 16. 22:10
  „69 mc
  NAGYON IGAZA VAN”
 • 69. mc 2013. március 16. 19:58
  „Az ATV fizetett riporternőjének, fizetett politikai elemzőjének csak egyet ajánlanék megfontolásra, értelmezésre:
  Hótoló, hókotró, hómaró...
  Na, ez nem mindegy. Tolok, vagy marok.
  Picit ragozzák és kiderül, a tél utolsó támadása a regnáló politika gonosz támadása volt.
  Na gondolkozzunk Mr.or Tovarisch SchHauser!

  A tomboló virágzású szocializmus idején 1987-ben egy hétig gyalog látogattam a kórházban fekvő feleségemet derékig érő hóban.
  Praktikusan szánkóval mentem, mert azon vittem a faluba visszafelé sok család kenyerét, tejét.

  Kinek mi van? Miből és elege?

  Nekem elsődlegesen a tél utolsó gonosz támadásából, a nem várt természeti csapás miatti ostoba politikai mocskolódásból.

  Sokba került ez a rendkívüli meteorológiai állapot a Közútkezelő KHT-nek, az autópályákat üzemeltetőknek, az önkormányzatoknak, a közlekedésben résztvevőknek, az egész országnak, annak költségvetésének.

  A legfontosabb, hogy minél kevesebb emberi áldozata legyen a rendkívüli körülményeknek.!

  Az összes politikai résztvevő fogja vissza buta és felesleges nyilatkozatát, mert gyagya példával élve a Passat szelet sem ők szellentették....”
 • 68. öregmotoros01 2013. március 16. 19:20
  „Nem volt itthon a vezér és senki nem mert nélküle kiadni utasitást mert mindenki be volt xarva hogy ha megteszi az ő tudta nélkül akkor jaj mi lessz velem, meg a székemmel.”
 • 67. WeiseÖdenburg 2013. március 16. 19:08
  „Német országban három hete autópályán átéltem egy hóvihart.
  A volt szoc. országokból származó kamionok nyári gumival csak tetézték a bajt.Hirtelen olyan mennyiségű hó eset le,hogy hókotrót 6 órán át nem láttunk kb. a dugó ennyi időn át tartott.A szerencse volt a hó vizesebb halmazállapotban esett.A szél kevésbé tudta mozgatni.
  A Bécsi erdőnél az autópályát kb. 20 cm hó takarta.Érdekes módon a hókotrók ott is nagyon nehezen bírtak a csapadékkal.Az autópálya lejtős szakaszán 4 kerék meghajtással és terep gumival volt biztonságos le ereszkedni. Az ottani autós megfelelő gumival indul útra.
  a csomag tartóban ott a megfelelő téli fel szerelés.Hallgat a figyelmeztetésre és csak szükség esetén indul az útra.Ilyen helyzetben
  a 3,5 t súlyt meghaladó autók kötelesek az útról letérni és várakozni.
  A földrajzi adottságok teljesen más ott hegy vidék itt más.(gyengébbeknek) Az osztrák állam nem vízágyúra költötte a rendészeti eszközökre szánt pénzt.Az osztrák katasztrófa védelem a némethez hasonlóan,magas szintű,nagyon szervezett.Igaz nem tü. őrmester
  akarja irányítani a szervezetet.Teszi a dolgát a tábornok meg irányít.
  Nem kritizálja márt más eszmék rabja,jól tudja azért Ő irányít,mert nem a tiszthelyettes képzőt végezte.Ellentétben a magyar mindenhez ért,nagy Egoval. és főleg szájal.Mondás a magyar nem tud semminek
  örülni,dehogy nem a más kárának.
  A katasztrófa védelem szervezte a kormányváltás után az árvíz elleni
  küzdelmet és jól sikerült.Köszönet illeti a sok önkéntes segítőt,rengeteg parancsra oda vezényelt hivatásost és mindenkit aki valamely módon közreműködött ebben a katasztrofális időjárásban.Egyre gyakrabban fordul,majd a közeljövőben szélsőségesé az időjárás.”
 • 66. zopika02 2013. március 16. 18:16
  „Kedves "netro"

  A fényképp több tíz kilométerrel a krízishelyzet előtt készült. Ráértek volna az utolsó felhajtón átmenni a szembenjövő sávra ahol már az elakadás miatt nyilván nem volt szembejövő forgalom. Addig is tisztíthatták volna a havas pályát ameddig haladtak. De ezen nem vitatkozom itt is megmutatkozik a magyar szakemberek ésszerű döntése, helyszíneléseknél is órákra képesek lezárni a forgalom elől indokolatlanul a pályaszakaszokat. Biztos nem az osztrák vöröskereszteseknek és hóeltakarítóknak jutott eszébe hogy a forgalommal szemben hajtsanak.....”
 • 65. szilidzsi 2013. március 16. 17:59
  „49. széchenyi12-nek Mivel ilyen "kedves" vagy, remélem legközelebb te rohadsz le ilyen helyzetben!!!
  Rengetegen maradtak az utakon olyanok is (én is majdnem), akik hajnalban elmentek dolgozni és a hazaúton várt rájuk a feketeleves.
  Aki meg a katonákat fikázza: Minden katonának van egy parancsnoka, Kiss törzsőrmester és Horváth tizedes nem dönthet úgy, hogy ők most elmennek a Bat-tal, vagy egy Ural-lal menteni. Minden katona nevében kimondhatom, hogy önként és dalolva mennének menteni bárhova, bármikor, bármivel, legyen az árvíz, vagy jelen esetben hóhelyzet.”
 • 64. Lone_wolf.. 2013. március 16. 17:35
  „63. Összeszedjük erőinket és délnek vonulunk :)))”
 • 63. NP1 2013. március 16. 17:00
  „61. Lone_wolf.. 2013.03.16. 16:48

  "Jöhetne utánuk a "megszálló erő" is legalább ebbe a megyébe.:)))Azonnal megadom magam.." - itt Szegeden nincs probléma a hóval, de a labanc megszállásból mi is kérünk!”
 • 62. embertelen 2013. március 16. 16:51
  „Rendesek ezek a labancok, kár volt ellenük annyit szabadságharcolni.”
 • 61. Lone_wolf.. 2013. március 16. 16:48
  „Jöhetne utánuk a "megszálló erő" is legalább ebbe a megyébe.:)))Azonnal megadom magam..”
 • 60. sx486 2013. március 16. 16:36
  „Ausztriában természetes dolog olyan gépeket alkalmazni ami ilyen esetben azonnal bevethető.
  Magyarországon nem jellemző az efféle beavatkozás földrajzi okok végett.
  Ettől függetlenül mindenre fel kell készülni ami a térséget természeti okok végett megváltoztatja.
  Köszönjük! ...Ausztria!”
 • 59. zrx_xzr 2013. március 16. 16:19
  „hiaba toljak osztrak vagy magyar gepek, ha nalunk nincsenek szelfogo falak a palya menten es visszafujja a szel okosak”
 • 58. kató11 2013. március 16. 16:13
  „Rendhagyóra sikeredett az idei nemzeti ünnepünk. Az időjárás nem volt kegyes, sőt kimondottan kegyetlen volt az országhoz - írja az Új Magyar Gárda közleményében.

  Március 15-e nem úgy indult, mint szokott, hanem sorozatos felhívásokkal, melyek elmaradó köztéri rendezvényekről szóltak.

  Aztán kezdetét vette a rossz hírek áradata. Autókban rekedt családok, elakadt járművek, megközelíthetetlen települések, áram nélkül maradt falvak, magukra maradt, kétségbeesett emberek.

  Az Új Magyar Gárda gárdistái ezúttal is azonnal elindultak minden irányba, ahol segítségre volt szükség. Kisebb csoportokra osztva, pénz, paripa, fegyver nélkül, ám hittel, erővel, akarattal.

  Mire a Belügyminisztérium megnyugtató SMS-e megérkezett, a gárda bajtársai már a bajba jutottak mellett voltak. Élelmet, vizet osztottak, ideiglenes szállásokra vitték a segítségre szorulókat, autókat ástak ki a hóból, megközelíthetetlen települések szabadítását kezdték meg. Tették mindezt a rendőrök tudtával. Reméljük, nem lesz ebből sem nekik, sem a bajtársainknak problémájuk.”
 • 57. sx486 2013. március 16. 15:54
  „Vannak egyáltalán magyar hókotrógépek?
  Nem csak tankokkal lehet menteni!”
 • 56. gonzo 2013. március 16. 15:48
  „Néhány kép,hogy legyen fogalmatok,mi olyan vicces:
  http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/16/10/Elkepeszto_legi_fotok_igy_nezett_ki_a_behavazott.aspx?source=hirkereso”
75 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldják a látogatási tilalmat

Dr. Bertalan Istvan, a Karolina Kórház Rendelőintézetének főigazgatója közölte a hírt, miszerint a… Tovább olvasom