Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Könyv és jó szó a gyógyír a kamaszpanaszra

Jánossomorja - Beszélgetősarok várja a kamaszokat a megújult iskolai könyvtárban. Winklerné Prémus Klára könyvtáros szerint e hely, és az itt kapott jó szó oldja a magatartászavaros, szorongásokkal küzdő gyerekek feszültségeit, indulatait.
Ünnepi hangulat fogadja a jánossomorjai körzeti iskola nemrég felújított könyvtárába betérőket. Gyertyaláng, mézeskalácsillat, sok száz olvasásra csábító kiadvány. Winklerné Prémus Klára pedagógus-könyvtárost érdeklődő, kíváncsi diákok veszik körül szeretetükkel.

„Nincs olyan nap, amikor ne jönnék be Klári nénihez, aki mindig vidám, és így minket is felvidít. Itt mindig kapunk egy jó szót, sőt, olyan témákban is kapunk felvilágosítást, amiről a felnőttek nem szívesen beszélnek" – sorolják.

Nem hagyományos iskolai könyvtár ez: természetesen minden diák válogathat a könyvek között. Ám a hely igazi vonzerejét az adja, hogy a gyerekek egyenként vagy csoportosan is beülhetnek a „rendelőbe" – ahogy gyakran nevezik, és Klári nénit faggathatják a felnőtté válás sokszor kínosnak tűnő kérdéseiről.

Winklerné Prémus Klára korábban a Karner-iskola vezetőjeként tevékenykedett. A speciális nevelési igényű gyerekek ismerőjeként tudja, hogy a „normális" gyerekek is számos problémával küzdenek: a szorongások gyakran összefüggnek az agresszióval, a magatartászavart kiváltó tényezőket ha megszüntetni nem is, de enyhíteni lehet.

Beszélgetősarok: Klári nénit bizalmukba fogadták a jánossomorjai iskolások.
Beszélgetősarok: Klári nénit bizalmukba fogadták a jánossomorjai iskolások.

„Őszintén szólok, így ők is megnyílnak előttem, kimondják a bánatukat. Ha kell, szerelmes levelet írunk, beszélünk arról, hogyan lehet a lányok vagy a fiúk szívéhez közel kerülni. A kiegyensúlyozott, pozitív hozzáállásom nyugalmat áraszt feléjük. Együtt tanulunk, ráveszem őket a mozgásra, például gyakran együtt járunk úszni" – sorolja Klári néni, akit a legérzékenyebb, jól tanuló tinitől a magatartászavaros, bukdácsoló diákig sokan felkeresnek. A pedagógus-könyvtáros szerint a legtöbbször a probléma gyökere az, hogy a szülők keveset vannak otthon, a gyerekkel keveset beszélgetnek. Az otthoni légkör kivetül a diákok tanulmányi eredményeire is. Ha azonban kimondják bánataikat, megnyugszanak, s ez eredményeiken is meglátszik.

Aláírásgyűjtés

A program sikerét jelzi, hogy a gyerekek már a harmadik héten aláírásgyűjtést kezdeményeztek, és kérték a könyvtári program meghosszabbítását. Bella Zsolt iskolaigazgató elmondta: bár eleinte fenntartásokkal fogadta az ötletet, mára viszont jó véleménnyel van a beszélgetősarkos kezdeményezésről. Megtudtuk, Göncz Árpádné Zsuzsa asszony – aki az iskola régi támogatója a Kézenfogva Alapítvány kuratóriumának elnökeként – is érdeklődött a szerinte nagyon előremutató kezdeményezésről.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönet az együttműködésért

Mosonmagyaróvár és a németországi Hattersheim an Main 1992 novemberében kötöttek testvérvárosi… Tovább olvasom