Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Szent László-nap Győrben négy kitüntetettel - fotók

A város minden év június 27-én szentmisével és körmenettel tiszteleg az egykori uralkodó előtt. Ezen a napon osztották ki a Szent László-érmeket is.
Szent László hermáját 1607 óta őrzik a győri székesegyházban, kultusza azonban az 1763-as földrengés után bontakozott ki igazán. Azóta a város minden év június 27-én szentmisével és körmenettel tiszteleg az egykori uralkodó előtt. Így történt csütörtökön is, előtte pedig a győri önkormányzat a rendszerváltás óta tartó hagyományt folytatva díszközgyűlést tartott a városházán.

Borkai Zsolt polgármester ünnepi beszédében felidézte a Szent Lászlóról szóló legismertebb jellemzést: fejjel magasabb mindenkinél, s ez szerinte nemcsak fizikai, hanem szellemi fölényére is utal, amelynek révén három lépéssel előtte járt korának. Úgy vélte: rendíthetetlen hite, hazaszeretete, erkölcsös jelleme miatt emlékezünk rá ma is. Hozzátette: Szent László utat mutatott a magyaroknak, és utat mutat ma is, a XXI. század értékválsággal küzdő világában. „Ezért is fontos, hogy mi ragaszkodjunk étékeinkhez" – szögezte le. 
 
Fotók


A díszpolgári cím és a Pro Urbe Díj után a Szent László-érem Győr harmadik rangos kitüntetése, amelyet olyan személy kaphat, aki tudományos, művészeti, kulturális, sport- vagy egyéb területen elért eredményével, teljesítményével a város érdekeit szolgálta és jó hírnevét öregbítette. A díszközgyűlésen négyen vehették át ezt az elismerést a polgármestertől, aki elöljáróban hangsúlyozta: rajtuk kívül is sok lokálpatrióta él a városban, akik nem restek Győrt szolgálni.

Barabás László festőművésznek festészeti-grafikai munkásságáért, Győr művészi életében betöltött közösségformáló tevékenységéért, Nagy István fényképészmesternek a város múltja és jelene bemutatásáért, Szalóky János plébánosnak közösségformáló és karitatív tevékenységéért, míg Zombai-Kovács Ákos televíziós főszerkesztőnek több évtizedes szerkesztő-tudósító munkájáért, Győr hiteles tájékoztatásáért ítélte oda az érmet a közgyűlés.

A nap a bazilikában bemutatott püspöki szentmisével és körmenettel ért véget.
 
Körmenet és szentmise >>

 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a győri Petz-kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya - videón a csőposta+fotók

Elkészült a győri Petz-kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya - videón a csőposta+fotók
Az elmúlt hónapokban 13 ezer küldeményt szállított a csőposta hálózat. Tovább olvasom