Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Barátok közt a Nyugat-Dunántúlon

Régió - A gondok nem oldódnak meg egy jó beszélgetéssel, mégis megkönnyebbülünk, amint valakivel megosztjuk, mi az, ami nyomaszt bennünket.

A régióban – erre legalábbis – nem lehet panasz: egy felmérés szerint az itt élők 95 százalékának vannak barátai.

A testi, lelki és szociális jólét az a három alappillér, amire alapozhatunk, ha az egészségünkről beszélünk. Meghatározzák az életünket a családunk, a barátaink és a bennünket körülvevő közösségek, legyen szó akár egy iskolai csoportról, a munkahelyünkről vagy egy énekkarról. Nem mindegy, milyen gyakran szakítunk időt egy jó beszélgetésre, adunk-e alkalmat magunknak arra, hogy megszabaduljunk a problémáinktól, ha nem is ténylegesen, legalább úgy, hogy megosztjuk másokkal.

A Béres Egészség Hungarikum Program országos felmérése szerint a nyugat-dunántúliak 95 százalékának van közösségi kapcsolata, társa vagy barátja és ezek a szociális szálak segítenek a válság átvészelésében. Arról kérdeztük olvasóinkat, miként vélekednek erről.

Kadnár Szabolcs
Kadnár Szabolcs

Kadnár Szabolcs: – Sok barátom van, szorosabb úgy három-négy. A többség még tanul, csak néhányan dolgoznak. Van, akivel mindennap találkozom, s van, akivel ritkábban. Az biztos, hogy egy baráttal kötetlenebbül megbeszéli az ember a problémáit, és igen, ha meg nem is oldódnak, már az is jó érzés, ha van kinek elmondani.

Bokor Szabolcs
Bokor Szabolcs

Bokor Szabolcs: – Nem hiszem, hogy lakóhelyfüggő lenne, kinek mennyi barátja van. Az a tapasztalatom, hogy ahol szegényebbek élnek, ott összetartóbbak az emberek. Nekem kevés barátom van, de azok igazi barátok. Van, akivel naponta találkozom, míg mire másokkal összefutok, hónapok is eltelnek. Egy jó beszélgetés nagyon tud hiányozni.

Rábai Anita Fotók: H. B. E.
Rábai Anita Fotók: H. B. E.

Rábai Anita: – Szerintem az emberek nem feltétlenül a baráti, hanem egyáltalán a beszélgetésekre vannak kiéhezve. Nyelvtanár vagyok, gyakran észreveszem, hogy amíg el nem mondja, mi aggasztja, amíg meg nem könnyebbül, nehezebben koncentrál az óráimon egy-egy gondterhelt diák. A barátaimmal ritkán találkozom, de szerencsére a tanítványaim között több közeli ismerősöm van, akikkel akár hetente is beszélgethetek. 

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. szeptember 28. 11:21
    „"A barát az, aki akkor van melletted, amikor máshol kellene lennie."

    Len Wein
    Nem a barátok száma határozza meg a barátság mélységét...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnősült Szijjártó Péter!

Bajban lett volna a Fidesz, ha szombaton valami fontos dolog történik a politikában! Szijjártó Péter pártszóvivő megnősült. Tovább olvasom